9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAZI SORULAR VARDIR ÇÖZMENİZ GEREKEN…..
Advertisements

AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
HUKUK BİLGİSİNE GİRİŞ · Hak ve Hukuk tanımı
KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
Kur’an ı Kerim’in İç Düzeni
KUR’AN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
KUR'AN-I KERİM'İ TANIYALIM
Din ve İnanç Prof. Dr. Sönmez KUTLU
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
Temel Eğitici Nitelikleri
AYŞE BAYRAKTUTAN DİKAB 1. GRUP.
ARAPÇA TEFSİRLER Taberi Tefsiri
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
KAVRAM VE BİLGİ HARİTASI HAZIRLAMA 7. SINIF
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Tüketilen Terminoloji: “Sağlıkta İsraf” kavramının israfı
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Sorumluluk Bilinci.
İslam Hz.Muhammed (s.a.v) Allah c.c. Kuran-ı Kerim M.S. 6. yy'da Hilal
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
VAHİY SÜRECİ ve KURAN.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Peygamberimiz ara sıra etrafında bu- lunanlara bir konuyu öğretmek için soru sorardı. Nitekim Muaz bin Cebe- l’i, Yemen’e, vali olarak gönderirken bu yöntemi.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN Hasan Polatkan İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Bugün neler öğreneceğiz?
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
İSLAM HUKUKU- 1 İSLAM HUKUKUNUN NİTELİĞİ
9. Sınıftan Mezun Olunana Dek Görülecek Tüm Dersler
Sosyal ve kültürel hayat. Peygamberlikten önce Hz. Peygamber’in Mekke şehir devletinde herhangi bir görevi yoktu. O, peygamberlikten önce olduğu gibi,
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
YUNUS EMRE HAYATI.
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
1.KURAN İSLÂM DİNİNİN TEMEL KAYNAĞIDIR. 2. KURAN’IN TARİHİ 3. KURAN’LA İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR 3.1. KURAN’IN İÇ DÜZENİ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 3.2. KURAN’IN.
KUR’AN-I KERİM.
Programdan Sorular.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
KUR’AN’I ANLAMA VE YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
KUR’AN ÖĞRETİMİNDE LAFIZ-MANA BÜTÜNLÜĞÜ
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (4-8) MÜFREDAT DEĞERLENDİRME
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
ALLAH İNANCI 5. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl KUR’AN VE ANA KONULARI 9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl

İslam Dininin Temel Kaynağı: Kur’an-ı Kerim Kur’an’ın Özellikleri: Allah’ın sözüdür. İlahi kitaptır. İnsanlara rehberdir. Dili Arapça’dır. Aşama aşama gönderilmiştir. İSLAM’IN TEMEL KAYNAKLARI Sünnet «Sizi karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için kuluna apaçık ayetler indiren odur. Şüphesiz Allah, size karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.» (Hadîd Suresi, 9. ayet) «Şüphesiz ki, bu Kur’an en doğru yola iletir; iyi davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için büyük bir mükafat olduğunu müjdeler.» (İsra Suresi, 9. ayet)

Kur’an-ı Kerim’in Tarihi 23 YIL Hz. Ebû Bekir Dönemi Hz. Ömer Dönemi Hz. Osman Dönemi Hz. Osman Dönemi Hz. Ali Dönemi 610 632 İlk Vahiy (Alak Suresi 1-5.) Son Ayet (Mâide Suresi 3.) İslam Coğrafyasının genişlemesi Farklı okuyuş tarzlarının oluşmaya başlaması Kurra(Hafız)ların ölmesi Yalancı peygamberlerin iddiaları Vahiy Katibi: Kur’an’ı yazıya geçiren sahabeler Hz. Ebû Bekir Hz. Ömer Hz. Osman Hz. Ali Hz. Zeyd b. Sabit v.d. Kur’an’ın Yazıldığı Materyaller: Kurumuş Deri Papirus Yassı Kemik Yassı Taş Ağaç Kabukları Hurma Dalları Kur’an’ın Toplanması (Mushaf: İki kapak arasındaki sayfalar)   Kur’an’ın Çoğaltılması Medine Basra Mekke Şam Yemen Kufe Bahreyn Kur’an Toplama Komisyonu Başkan: Zeyd b. Sabit

Kur’an Niçin Aşama Aşama Gönderilmiştir? DÜŞÜNELİM! Kur’an Niçin Aşama Aşama Gönderilmiştir? İnsanların eski adet ve alışkanlıkları terk edip, İslam’ın öngördüğü bir yaşama alışması için Kur’an indiği süreç içerisinde meydana gelen olayları açıklamak için

Kur’an’la İlgili Bazı Kavramlar İç Düzenleme ile İlgili Kavramlar Okunması ile İlgili Kavramlar Anlaşılması ve Yorumlanması ile İlgili Kavramlar Ayet Tecvit Lafız Sure Mukabele Meal Cüz Hatim Tefsir Mushaf Hafızlık

Kur’an’ın İç Düzenlemesiyle İlgili Kavramlar AYET Kendi içinde anlam bütünlüğü olan cümleler veya cümle gruplarıdır. SURE Ayetlerin bir araya gelmesiyle oluşan ve kendi içinde anlam bütünlüğü olan bölümlerdir. CÜZ Kur’an’ın her yirmişer sayfalık bölümüdür. MUSHAF Kur’an-ı Kerim’in tamamıdır.

İLKLER VE ENLER Kur’an-ı Kerim’in, Kur’an-ı Kerim, İlk suresi Fatiha, Son suresi Nas, En uzun suresi Bakara (286 ayet), En kısa suresi Kevser (3 ayet) Suresidir. Kur’an-ı Kerim, 114 sure, 30 cüz, Ortalama 600 sayfadan meydana gelmektedir.

Kur’an’ın Okunması ile İlgili Kavramlar TECVİT Kur’an’ı güzel bir şekilde okumak için uyulması gereken kurallardır. MUKABELE Bir kişinin Kur’an okuması, diğerlerinin de okunanları takip etmesidir. HATİM Kur’an’ı başından sonuna kadar okumaktır. HAFIZLIK Kur’an’ın tamamen ezberlenmesidir.

Kur’an’ın Anlaşılması ve Yorumlanmasıyla İlgili Kavramlar LAFIZ/METİN Kur’an’ın Asıl Hali Kur’an’ın Arapçası MEAL Kur’an’ın Türkçesi Kur’an’ın Çevirisi TEFSİR Kur’an’ın Açıklaması Kur’an’ın Yorumu (Kur’an’ın Türkçe’ye çevrilmesine rağmen anlaşılmayan/kapalı kısımlarını açıklandığı; ayrıca ayetlerin iniş sebebinin; yani “sebeb-i nüzul”unun belirlendiği kısımdır.)

Herkes müfessir olabilir mi? Müfessirin Özellikleri DÜŞÜNELİM! Herkes müfessir olabilir mi? Müfessirin Özellikleri Kur’an’ın indirildiği dil olan Arapça’yı iyi bilmeli, Kur’an’ın indirildiği dönemin sosyal, ekonomik, kültürel ve dini özelliklerini bilmeli, Siyer, Fıkıh, Hadis, Kelam gibi İslami ilimleri iyi bilmeli, Pozitif ilimler (Deneysel Bilimler) hakkında bilgi sahibi olmalı, Söz ve davranışlarında İslam’a uygun olmalıdır.

Kur’an-ı Kerim’in Belli Başlı Konuları 23 YIL 610 622 632 İlk Vahiy (Alak Suresi, 1-5) Hicret Son Vahiy (Maide Suresi, 3) MEKKİ AYETLER Tevhid Şirk Koşmama Ahiret Hesap Günü Ahlaki Kurallar MEDENİ AYETLER Emir Yasaklama Haram-Helal İslam Hukuku 1- İNANÇ 2- İBADET 3- AHLAK

AYETLERİN KONULARINI BULALIM? Mü’min Suresi, 59. Ayet Kehf Suresi, 110. Ayet Beyyine Suresi, 5. Ayet Maide Suresi, 90. Ayet Azhâb Suresi, 70. Ayet Nahl Suresi, 90. Ayet Tâhâ Suresi, 14. Ayet En’âm Suresi, 102. Ayet 1- İNANÇ 2- İBADET 3- AHLAK Mü’min Suresi, 59. Ayet Kehf Suresi, 110. Ayet En’âm Suresi, 102. Ayet Beyyine Suresi, 5. Ayet Tâhâ Suresi, 14. Ayet Azhâb Suresi, 70. Ayet Maide Suresi, 90. Ayet Nahl Suresi, 90. Ayet

Kültürümüzde Kur’an’ın Yeri ve Önemi

Kur’an’ın temeli ahlak, ahlakın özü bilgi, bilginin özü ise akıldır. Yolumuz ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur. Gazabını saklayıcı, sır saklayıcı, ayıp örtücü ol. Allah; alın açıklığı, gönül açıklığı, sofra açıklığı versin. (Hacı Bektaşî Velî) Her kim Kur’an bilmedi, Sanki cihan gelmedi. Derdine derman bulmadı, İşlerine pişman ola. (Yunus Emre) Ben yaşadıkça Kur’an’ın kuluyum. Ben, Hz. Muhammed’in ayağının tozuyum. Biri benden, bundan başkasını naklederse, Ondan da uzağım, o sözden de… (Hz. Mevlanâ)