Hukukta bir hüküm vermek için delil gereklidir. Yani hâkimin hükme nasıl ulaştığını gösteren meşru bir dayanağın olması gerekir. Bu delilin de bir kaynağı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hüsn-ü Zan Su-i Zan.
Advertisements

KUR'AN-I KERİM NASIL BİR KİTAPTIR?
HUKUK BİLGİSİNE GİRİŞ · Hak ve Hukuk tanımı
İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ
TÜRK-İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
İSLAMİ TERİMLERİN AÇIKLAMALARI
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 1
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
L Veda hutbesinin önemi.
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
DUA: Allahım benim, ailemin, yakınlarımın ve sana inanan bütün müslüman kardeşlerimin ve ahiri aleme göçmüş bütün akrabalarımın ve onlar gibi bütün.
DİN KÜLTÜRÜ PERFORMANS ÖDEVİ
- Kumar Oynamak KUMAR OYNAMAK.
Kur’an’a Göre Cin ve Şeytan
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Sorumluluk Bilinci.
Cemaatle Namaz ..
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
Hz. Muhammed (sav)'in Medine'de İlk Faaliyetleri
4. İbadetlere Devamlılığı
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
TASAVVUFÎ YORUMLAR Tasavvuf: İslam dininde yer alan ahlakî esasları hayata geçirmeyi amaçlayan, Peygamber Efendimizin sünnetine dayalı bir hayat tarzını.
Şeytanın kötülüğünden korunma konusunda Kur'an'ın öğütleri
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
Başkalarının İnançlarına Hoşgörülü Olmak
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
1. Hz. Muhammed’in İbadet Anlayışı
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Performans ödevi
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis.
6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız
KUMAR OYNAMAK * Para, mal veya değerli bir eşya karşılığı şansa ve tahmine dayalı olarak oynanan oyunlara kumar denir. Kumarda amaç başkasının parasını,
MÜSLÜMANLIKTA, DÜŞÜNCE VE İNANÇ FARKLILAŞMASI
İSLAM HUKUKU. ÖZELLİKLERİ DİNİ KAYNAKLIDIR TEMEL ESASLARI ALLAH VE PEYGAMBER TARAFINDAN BELİRLENMİŞTİR HUKUKÇULARIN FERDİ İÇTİHATLARIYLA TEŞEKKÜL ETMİŞTİR.
DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR
Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınmak. Zararlı alışkanlıklarla kastedilen, insan bedenine zarar veren ve tiryakilik oluşturması sebebiyle insanı kendine esir.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
KURAN. Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan KURAN-I KERİM, Son peygamber Hz.Muhammed’e indirilmiştir. Sözlükte toplamak,okumak,biraraya.
AKLIN KORUNMASI.
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
BESLENİRKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİZ?
L İ DER E Ğİ T İ M KÜLTÜR VE SANAT GENÇLİK KULÜBÜ DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN B İ LG İ YARIŞMASINA HOŞ GELD İ N İ Z.
Sünnette Yer Alan Hükümler
Peygamber Efendimizin En Büyük Mucizesi
Bugün neler öğreneceğiz?
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
Sosyal ve kültürel hayat. Peygamberlikten önce Hz. Peygamber’in Mekke şehir devletinde herhangi bir görevi yoktu. O, peygamberlikten önce olduğu gibi,
MANEVİ TEMİZLİK KALP TEMİZLİĞİ
muhammed pulat
İslam dininde, fıkıh yani İslam hukuku konusunda anlayış, metod ve uygulama açısından farklı düşüncelere sahip mezhepler bulunur.Bu mezheplerin başlıcaları.
Kur’an-ı Kerim’in Belli Başlı Konuları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
Kur'an-ı Kerîm'in üçüncü suresi. Sure, Medine'de nazil olmuştur. Surenin 33. ayetinde Musa (a.s.)'in babası İmrân'dan bahsedildiği için İmrân Âilesi anlamına.
MEZHEPLER (5 MEZHEP) Hamza Solak. HANEFI MEZHEBI  Hanefi mezhebi, (Arapça: الحنفية veya المذهب الحنفي) İslam dininin sünni fıkıh mezheplerinden biri.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
KUR’AN’I ANLAMA VE YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
PEYGAMBER EFENDİMİZİN İSTİŞAREYE ÖNEM VERMESİ. İstişare (danışma); bir iş için bilgi veya yol-yöntem sormak, danışmak, görüş almak, fikir alışverişinde.
AİLE NEDİR ? Aile, evlilik ve kan bağına dayanan; anne, baba, çocuklardan oluşan en küçük sosyal gruptur. Toplum, ailelerden oluşur. Bu nedenle, aile.
 Orucun başlama vakti anlamına gelmektedir.  Tan yerinin ağarmasıyla orucun bazı yasaklarının başladığı vakte denir.
Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün.
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

Hukukta bir hüküm vermek için delil gereklidir. Yani hâkimin hükme nasıl ulaştığını gösteren meşru bir dayanağın olması gerekir. Bu delilin de bir kaynağı olmalıdır. İslam hukukunun dayandığı kaynaklara edille- i şer’iyye denir. 1

İslam hukukunun ilk temel kaynağı, Allah’ın (c.c.) Sözü olan Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı kerim, bizzat Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını içerdiğinden, tabii olara islam hukukunun da temel kaynağı olmuştur. İslam hukukunun ikinci temel kaynağı ise Hz. Peygamber’in (s.a.v.) söz, davranış ve onayların içeren sünnetidir. Kur’an ve sünnetin İslam hukukunun temel kaynakları oluşunu Yüce Allah (c.c.) şöyle vurgular: ‘’…Eğer bir hususta anlaşmazlığa düşerseniz –Allah’a ve ahirete gerçekten inanıyorsanız- onu Allah’a ve rasûle’e götürün (onların talimatına göre halledin); bu hem hayırlı, hem de netice bakımından daha güzeldir.’’ 2

Hz. Peygamber (s.a.v.) Kur’an’da anlaşılmayan hususları açıklamış ve uygulamalı olarak sahabeye Göstermiştir.. ‘’Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın.’’ buyrulmuştur. Ayrıca Peygamber efendimiz (s.a.v.) sahabeye sözlü ve uygulamalı açıklamalarının yanı sıra tekrirleriyle de ümmete yol göstermiştir. Örneğin su bulunmadığı için teyemmüm alarak namaz kılan ve sonra da namazını yeniden kılma konusunda tereddüt yaşayan bir sahibinin durumunu anlatmasından sonra, ona ‘’ Namazın Tamamdır ‘’ diyerek teyemmüm abdestiyle kılınan namazın, su bulduktan sonra iade edilmesine gerek olmadığı hükmünü bildirmiştir 3

İslam hukukunun bir diğer kaynağı ise ümmetin fikir birliği ettiği görüşleri ifade den icmadır. ‘’Kendisi,ç,n doğru yol belli olduktan sonra, kim Peygamber’e karşı çıkar ve müminlerin yolundan başka bir yola girerse, onu o yönde bırakırız ve cehenneme sokarız; o ne kötü bir yerdir.’’ ayeti icmaya delil olarak gösterilir. İcmanın ortaya çıkışı Hz.Peygamber’in (s.a.v.) ‘’Ümmetim asla dalâlette birleşmez. Bundan dolayı (Müslüman’lar arasında) ihtilâf gördüğünüzde çoğunluğa uyun.’’ hadisine dayandırılır. 4

İcma, Kur’an ve sünnetten sonra başvurulacak bir hüküm çıkarma yöntemidir. Yani Kur’an-ı kerim’de açık ve net bir hükümle belirtilmeyen veya Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) söz ve davranışlarında bulunamayan durumlar için Müslüman’ların büyük çoğunluğunun görüşü esas alınır. İslam dünyasında icma genellikle Hz. Peygamber (s.a.v.) vefatından sonraki dönemlerde gelişen yeni durum ve sorunların çözümünde başvurulan bir kaynak olmuştur. 5

İslam hukukunda kabul edilen dördüncü kaynak Kıyastır. Kıyas; Kur’an, sünnet ve icmada doğrudan bir hüküm bulunmayan bir mesele hakkında ; ilk üç kaynak doğrultusunda, mukayese yöntemiyle akıl yürütülerek yeni bir hükme ulaşılmasıdır. ‘’Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi ?’’ayetiyle içki yasaklanmıştır. İslam alimleri bu ayette haram kılınan içkiyi, benzer maddelere kıyas ederek onların da haram oldukları sonucuna varmışlardır. Örneğin uyuşturucu maddeler içki gibi ‘’ aklı kullanmaya engel’’ olduğundan kıyas yöntemiyle onların da haram olduğu hükmüne varılmıştır. 6

HAZIRLAYAN İBRAHİM MAHMUT TOKMAK A.Y.T. A.Y.T. 7