Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR
Advertisements

6. ADIM İşçinin Ücretini Zamanında ve Eksiksiz Öde.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya.
İL YAPI DENETİM KOMİSYONU GÖREVLERİ VE UYGULAMALARI
TOPLU İŞ HUKUKU. SENDİKALARIN FAALİYETLERİ Sendikaların Faaliyetleri I. Serbest Faaliyetleri A. Çalışma hayatına ilişkin faaliyetleri B. Sosyal ve ekonomik.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKU Arş. Gör. Yusuf GÜLEŞCİ Arş. Gör. İlayda GÜLLÜ.
TÜKETİCİ KONSEYİ HAKEM HEYETİ. TÜKETİCİ KONSEYİ NEDİR ? Tüketici sorunlarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ile çıkarlarının korunmasına ilişkin gerekli.
İDARİ YARGIDA GÖREV-YETKİ SÜRELER
İş Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları
İş Sözleşmesinin Sona Ermesi
İDARİ DAVALARIN AÇILMASI VE YÜRÜTÜLMESİ
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı ekonomik rekabetin kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin, markaların taklit edilmesi,
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN516T İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2017 Bahar Dönemi Hafta – XII TOPLU ÇALIŞMA HUKUKU Yrd. Doç. Dr. Pınar.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
Ünite 2.
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
Anlatan: Adnan Hadzimusiç
Sendikaların Uluslararası
Konu 5: Reasürans Anlaşmalarının genel özellikleri
EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
REHBERLİK YÖNET.-6.
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 4. Ders 20 Ekim Cuma.
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Anlatan: Adnan Hadzimusiç
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
CEZA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANAMESİ, AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA ALIR.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
YÜRÜTME.
Toplu Görüşmeye Çağrı ve Toplu Görüşme
DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017.
Hukuki işlem.
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
7143 SAYILI KANUN KAPSAMINDA GÜMRÜK ALACAKLARININ YAPILANDIRILMASI
VEYA DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER
BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ FESHİ
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
Öğr.Gör.İdil YILDIRIM ARI
YÜKSEK MAHKEMELER.
EVLİLİĞİN SONA ERMESİ I. EŞLERDEN BİRİNİN ÖLÜMÜ: Eşlerden birinin ölmesiyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın evlilik kendiliğinden sona erer. II.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
KADASTRO MAHKEMESİ Öğr.Gör.İdil yıldırım arı
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.
UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ.
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
Maç Sonucunun Belirlenmesi
VIII. Başvuru Sonucunda Verilebilecek Kararlar
Müracaat ve Şikayetler
Aile Hukuku-19. Hafta.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Arabuluculuğa Elverişlilik Yönünden Ticari Davalar ve İlgili Kavramlar
BORÇ.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER
Doç. Dr. Burçak Yıldız Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sunum transkripti:

Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları Hafta 13

Lokavt nedir? İşyerinde faaliyetin tamamen durmasına neden olacak tarzda, işveren veya işveren vekili tarafından kendi kararıyla veya bir kuruluşun verdiği karara uyarak, işçilerin topluca işten uzaklaştırılmasına lokavt denir. Unsurları: 1. İşçilerin topluca işten uzaklaştırılmaları 2. İşyerindeki faaliyet tamamen durmalı 3.İşveren veya işveren kuruluşunun kararı 4. İşçilerin işten uzaklaştırılmasının başka bir hakka dayanmaması

Kanuni lokavt nedir? Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması hâlinde 6356 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta kanuni lokavt denir. Kanuni lokavt kararı sonucunda; 1. İş sözleşmeleri askıya alınır. 2. İşveren lokavt kararı sonrasında işyerine başka işçi alıp çalıştıramaz. 3. İşçiler işyerini terk etmek zorunda kalırlar. 4. İşveren, kanuni bir (grev veya) lokavt süresince (greve katılan veya) lokavta uğrayan işçilerin oturdukları ve kendisi tarafından sağlanmış olan konutlardan çıkmalarını isteyemez.

Kanun Dışı Lokavt ve Sonuçları Kanuni lokavt için aranan şartlar gerçekleşmeden yapılan lokavt kanun dışıdır. Kanun dışı lokavtın sonuçları: 1. Kanun dışı lokavt yapılması hâlinde işçiler iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. İşveren, bu işçilerin lokavt süresine ilişkin iş sözleşmesinden doğan bütün haklarını bir iş karşılığı olmaksızın ödemek ve uğradıkları zararları tazmin etmekle yükümlüdür. 2. Taraflardan her biri, karar verilen veya uygulanmakta olan bir grev veya lokavtın kanun dışı olup olmadığının tespitini mahkemeden her zaman talep edebilir. Mahkeme bir ay içinde karar verir. Verilecek karar, tarafları, işçi ve işveren sendikasının üyelerini bağlar ve ceza davaları için kesin delil teşkil eder.Hâkim tedbir olarak dava konusu grev veya lokavtın durdurulmasına karar verebilir. 3. İdari para cezası uygulanır.

Grev ve Lokavtın Sona Ermesi Kanuni bir grev veya lokavtı sona erdirme kararı, kararı alan tarafça ertesi iş günü sonuna kadar yazı ile karşı tarafa ve görevli makama bildirilir. Grevin veya lokavtın sona erdiği, görevli makam tarafından işyerinde ilan edilir. Kanuni grev ve lokavt, ilanın yapılması ile sona erer. Grevin uygulanmasına son verilmesi lokavtın, lokavtın uygulanmasına son verilmesi grevin kaldırılmasını gerektirmez.

Grevi uygulayan işçi sendikasının herhangi bir nedenle kapatılması, feshedilmesi veya infisah etmesi hâllerinde grev ve alınmış bir karar varsa lokavt kendiliğinden sona erer ve yetki belgesi hükümsüz olur. Lokavtı uygulayan işveren sendikasının herhangi bir nedenle kapatılması, feshedilmesi veya infisah etmesi hâllerinde lokavt kendiliğinden sona erer. Grevi uygulayan sendikanın, yetki tespiti için başvurduğu tarihte işyerindeki üyesi işçilerin dörtte üçünün sendika üyeliğinden ayrıldıklarının tespiti hâlinde, ilgililerden biri grevin sona erdirilmesi için mahkemeye başvurabilir. Mahkemece belirlenecek tarihte grevin sona ereceği ikinci fıkradaki usule göre ilan edilir.

Grev ve lokavt hakkının kötüye kullanımı Taraflardan birinin veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başvurusu üzerine mahkemece, grev hakkı veya lokavtın iyi niyet kurallarına aykırı tarzda toplum zararına veya millî servete zarar verecek şekilde kullanıldığının tespit edilmesi hâlinde, uygulanmakta olan grev veya lokavtın durdurulmasına karar verilir. Kanuni bir lokavtın işyerini temelli olarak kapalı tutmak amacıyla yapıldığı kesinleşmiş mahkeme kararıyla belirlenirse, mahkeme kararının lokavt yapmış işverene veya işveren sendikasına bildirilmesi ile birlikte lokavt durdurulur. Mahkeme kararına rağmen lokavtın uygulanmaya devam edilmesi, işçilere 6356 sayılı Kanunun tespit davası açma hükümlerinden yararlanma hakkı verir.