Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2 Sigortalı Sayılanlar Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, Şirket ortakları Kollektif şirketlerin ortakları Adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları Donatma iştiraki ortakları Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları Limited şirketlerin ortakları Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları Köy ve mahalle muhtarları 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler Avukat ve Noterler

3 Noter Vekillerinin Sigortalılığı
2008 yılı Ekim ayından önce noterlikte çalışan kişiler noter adına açılan işyeri dosyası üzerinden hizmet akdine tabi olarak sigortalı sayılmış, Yeni noter atanıncaya kadar olan sürede noterlik işlemlerinin görülmesi dışında herhangi bir yetkileri bulunmayan noter vekilleri hakkında hizmet akdine tabi sigortalılara yönelik işlemler uygulanmıştır.

4 Noter Vekillerinin Sigortalılığı
Noter vekilleri 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 66 ncı maddesi gereğince serbest meslek erbabı sayılmakla birlikte, Noterin görevden ayrıldığı sürede geçici süreyle noterlik görevinin vekaleten yürütülmesi işi 4/b kapsamında sigortalı olmalarını gerektirmemekte olup, bunlar hakkında 2008 yılı Ekim ayından sonra da 4/a’ya tabi sigortalılık hükümleri uygulanacaktır.

5 Sigortalı Sayılmayanlar
Türkiye’ de kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, yurt dışında ikamet eden ve o ülke sosyal güvenlik mevzuatına tabi olanlar, 18 yaşını bitirmemiş olanlar (Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre mahkemece ergin kılınanlar hariç), Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı olanlardan, aylık faaliyet gelirlerinden bu faaliyetine ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarı, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katından az olduğunu belgeleyenler.

6 Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi
Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar Kollektif şirket ortakları Adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları Donatma iştiraki ortakları Bildirimler; 1/10/2008 sonrası Vergi Dairelerince mükellefiyet işleminin tesis tarihinden itibaren en geç iki ay içinde, İki aydan önce tekemmül ettirilmesi halinde mükellefiyetin tesis tarihinden itibaren iki ayı geçmemek üzere tekemmül tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde yapılacaktır. Vergi mükellefiyetlerinin başladığı tarihten itibaren sigortalı sayılacaklardır.

7 Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi
Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürlüklerince en geç onbeş gün içinde Kuruma bildirilecektir Sigortalılıkları; esnaf ve sanatkarlar sicil müdürlüklerine kayıtlı oldukları tarihten itibaren başlatılacaktır. Esnaf ve sanatkar sicil müdürlükleri kendilerine kayıt yaptıran esnaflardan yalnızca vergiden muaf olanların kayıtlarını Kuruma bildirecektir.

8 Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi
On beş gün içinde bu belge ile birlikte sigortalı işe giriş bildirgesini Kuruma intikal ettirenlerin sigortalılıkları belgenin düzenlendiği tarihten bu süreyi geçirenlerin sigortalılıkları ise belgenin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihten itibaren başlatılacaktır. Gelir vergisinden muaf olup «Sigortalılık Muafiyet Belgesi» ile sigortalılıkları sona erenlerden Kanunda belirtilen muafiyet sınırının üzerinde kazançları olduğunu yine esnaf ve sanatkarlar odaları birliğinden alacakları sigortalılık muafiyet belgesi ile belgeleyenlerden; Bu tarih, sigortalılarca ve esnaf ve sanatkarlar odaları birlikleri tarafından bildirilecektir.

9 Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının Sigortalılıkları, yönetim kuruluna seçildikleri tarih itibariyle başlatılacak Bu tarih, şirket yetkililerince yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihten itibaren en geç on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Limited şirket ortaklarının Sigortalılıkları, şirketin ticaret sicil memurluklarınca tescil edildiği tarihten itibaren başlatılacak Ticaret sicil memurluklarınca; tescil edildikleri tarihten itibaren on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir Limited şirket ortaklarından hisse devri alan yeni ortakların sigortalılıkları Ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte başlayacak Şirket yetkililerince ortaklar kurulu karar tarihinden itibaren on beş gün içerisinde Kuruma bildirilecektir. Ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin, devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla

10 Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi
Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılıkları; Şirketin kuruluşunda şirketin ticaret sicil memurluklarınca tescil edildiği tarihten itibaren başlatılacak, Ticaret sicil memurluklarınca on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Komandite ortaklardan hisse devri alan yeni ortakların sigortalılıkları ise ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihten itibaren başlatılacak, Şirket yetkililerince on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Komandite ortaklardan hisse devri alan ortakların Kuruma bildirilmesinde sigortalı işe giriş bildirgesi yanında ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin, devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshası da Kuruma verilecektir.

11 Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi
Seçildikleri tarihten itibaren başlatılacak, Mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren il veya ilçe mülki amirliklerince on beş gün içinde Kuruma bildirilecektir. Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalılıkları Lisans belgesine istinaden fiilen çalışmaya başladıkları tarihten itibaren başlatılacak Türkiye Jokey Kulübü tarafından bir ay içerisinde Kuruma bildirilecektir. 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörlerin sigortalılıkları

12 Sigortalılığın Başlangıcı ve Kuruma Bildirilmesi- Avukat ve Noterler
1/10/2008 tarihinden önce ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayıldıklarından, 1/10/2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanunun mülga 86 ncı maddesi kapsamında prim ödeyen avukat ve noterlerden gelir vergisi mükellefi olanların sigortalılıkları 1/10/2008 tarihi itibariyle devam ettirilmiştir. Bu sigortalılardan sigortalılıklarının devamında ayrıca sigortalı işe giriş bildirgesi alınmayacaktır. 1/10/2008 tarihi itibariyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına alınan avukat ve noterler hakkında 1/10/2008 tarihinden sonra ilgili baro başkanlıklarınca/noter odalarınca herhangi bir bildirim yapılmayacak, ancak bu sigortalıların 1/10/2008 öncesi sürelerine ilişkin bildirimleri önceden olduğu gibi topluluk sigortası uygulaması çerçevesince sürdürülmeye devam edilecektir.

13 Kurumca sigortalılık hak ve yükümlülüğünün başlatılmasının bildirimi
Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince; Kurum, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar için Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgelerine göre tescillerini yaparak tescil tarihinden itibaren bir ay içinde, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin başladığını sigortalılara bildirecektir.

14 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanların sigortalılıkları Mükellefiyetlerini gerektiren faaliyetlerine son verdikleri tarihte sona erecektir. Bu tarih, vergi dairelerince vergi mükellefiyeti terk işleminin tesis tarihinden itibaren en geç iki ay içinde Kuruma bildirilir. Vergi terk işlemlerinin iki aydan önce tekemmül ettirilmesi halinde işlemlerin tekemmül ettirildiği tarihten itibaren en geç 10 gün içerisinde Kuruma bildirilmesi zorunludur.

15 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Gelir vergisinden muaf olanların sigortalılıkları Esnaf ve sanatkar sicil müdürlüklerindeki kayıtlarının silindiği tarihte sona erecektir. Bu tarih, esnaf ve sanatkar sicil müdürlüklerince veya sigortalılarca on gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile Kuruma bildirilecektir. Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi çalışmaları halinde sigortalılıkları çalışmaya başladıkları tarihte sona erecek bu tarih sigortalılarca on gün içinde Kuruma işten ayrılış bildirgesi ile bildirilecektir. Gelir vergisinden muaf olanlardan, sigortalı muafiyet belgesi alanlar bu belgeyi on gün içinde Kuruma intikal ettirirlerse sigortalılıkları belgenin düzenlediği tarihten, bu süreyi geçirenlerin sigortalılıkları ise belgenin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihten itibaren sona erer.

16 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Kollektif şirket ortakları Adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortakları Donatma iştiraki ortakları Bildirimler; Gelir İdaresi Başkanlığı/Vergi Dairelerince mükellefiyet terk işleminin tesis tarihinden itibaren en geç iki ay içinde, Terk işlemlerinin iki aydan önce tekemmül ettirilmesi halinde tekemmül tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde yapılacaktır. Vergi mükellefiyetlerinin sona erdiği tarihten itibaren sigortalılıkları sonlandırılacaktır.

17 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının Sigortalılıkları, görevlerinin bittiği tarihte sona erecek Bu tarih, şirket yetkililerince veya sigortalılarca en geç on gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle Kuruma bildirilecektir. Limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının Sigortalılıkları, hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu karar tarihi itibariyle sona erecek Hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu kararı ile hissenin devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin ve devrin pay defterine işlendiği sayfanın birer suretlerinin birlikte ibraz edilmesi veya hisse devri ticaret sicil memurluğuna tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla

18 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Sigortalının talebi halinde mahkemenin karar tarihinde Sigortalının talebinin olmaması halinde ise mahkemece iflasın kapatılmasına karar verildiği tarihte sona erecek İflasın açılmasına mahkemece karar verilen şirket ortaklarının sigortalılıklarının sona ermesi ve bildirimi; Bu tarih sigortalılar veya şirket yetkililerince, on gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle Kuruma bildirilecektir. Ancak iflasın kapatılmasına mahkemece karar verildikten sonra sigortalılarca verilecek taleplerde sigortalılığın sonlandırılma tarihi mahkeme karar tarihinden geriye gitmeyecektir.

19 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Sigortalının talebi halinde mahkemenin karar tarihinde Sigortalının talebinin olmaması halinde ise tasfiye kurulu kararının ticaret sicil memurluğunca tescil edildiği tarihte sona erecek Tasfiyenin açılmasına mahkemece karar verilen şirket ortaklarının sigortalılıklarının sona ermesi ve bildirimi; Bu tarih ticaret sicil memurluğunca veya sigortalılarca, on gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle Kuruma bildirilecektir. Ancak tasfiyenin kapatılmasına mahkemece karar verildikten sonra sigortalılarca verilecek taleplerde sigortalılığın sonlandırılma tarihi mahkeme karar tarihinden geriye gitmeyecektir.

20 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Şirketin tasfiyesine ortaklar kurulu tarafından karar verilmesi durumunda, şirket ortaklarının sigortalılıklarının sona ermesi ve bildirimi; Sigortalının talebi halinde tasfiyenin başlanmasına karar verildiği tarihte Sigortalının talebinin olmaması halinde ise tasfiyenin sonuçlandığına ilişkin tasfiye kurulu kararının ticaret sicil memurluğuna tescil edildiği tarihte sona erecek Bu tarihler sigortalılarca veya ticaret sicil memurluklarınca en geç on gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle bildirilecektir. Ancak tasfiyenin kapatılmasına tasfiye kurulunca karar verildikten sonra sigortalılarca verilecek taleplerde sigortalılığın sonlandırılma tarihi tasfiye kurulu kararının ticaret sicil memurluğuna tescil edildiği tarihten geriye gitmeyecektir.

21 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Münfesih duruma düşen şirketlerin ortaklarının sigortalılıklarının sona ermesi ve bildirimi; Sigortalının talebi halinde şirketin münfesih duruma düştüğü tarih itibariyle sona erecek (Bu tarih sigortalılarca) Sigortalının talebinin olmaması halinde münfesih duruma düşen şirketin tasfiyesinin sonuçlandığına dair tasfiye kurulu kararının ticaret sicil memurluğuna tescil edildiği tarihte sona erecek (Bu tarih sigortalılarca veya ticaret sicil memurluklarınca) En geç on gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle Kuruma bildirilecektir.

22 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Mahkeme kararı ile iflasın, tasfiyenin açılmasına, ortaklar kurulu kararı ile tasfiyenin başlamasına veya münfesih duruma düşmesine karar verilen, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendinde belirtilen şirketlerin ortaklarından Şirketin tasfiye süresi devam etmekte iken Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi çalışmaya başlamaları durumunda Bu kapsamda çalışmaya başladıkları tarihten bir gün önce Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine kapsamdaki sigortalılığı sona erdirilecektir. Tasfiye süresi devam eder iken sigortalının Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığının sona ermesi halinde ise tasfiyenin devam etmesi nedeniyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılığın sona erdiği tarihi takip eden gün itibariyle Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılığı yeniden başlatılacaktır.

23 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
6102 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce veya yürürlük tarihinden itibaren iki yıl içinde münfesih şirketin münfesih veya tasfiyeye girmesi sonucu, tasfiye veya münfesih durumu sonuçlanmadan, Kanunun geçici 7 nci maddesine istinaden kayıtlarının resen silinmesi durumunda, Şirket ortaklarının sigortalılıkları Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtları esas alınmak suretiyle sonlandırılması gerekmektedir. Kanunun yürürlük tarihi 1/7/2012

24 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerinin çakışmasıyla sigortalılığın sona ermesi; 1/3/2011 tarihinden itibaren sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan sigortalılık statülerine tabi olacak şekilde çalışmaları halinde, (a) bendi kapsamındaki sigortalılık geçerli sayılacak, (b) bendi kapsamındaki sigortalılık (a) bendine tabi çalışmanın başladığı tarihten bir gün önce sona erdirilecektir. Kanunun 53 üncü maddesinde; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar 1/ tarihinden itibaren ortağı olduğu iş yerlerinden Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilmeyecektir. Ancak 1/10/2008 tarihinden önce kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinde ortaklıklarının başladığı tarihte veya öncesinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olanlardan, 1/10/2008 tarihinden sonra da bu çalışmaları devam edenlerin, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

25 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
Köy ve mahalle muhtarlarının sigortalığı Muhtarlık görevinin bittiği tarihte sona erer Bu tarih il veya ilçe mülki amirliklerince ve sigortalılarca en geç on gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile Kuruma bildirilecektir. Gelir vergisi mükellefi olanlar hariç, aynı zamanda hizmet akdi ile çalışmaya başlayanların sigortalılıkları çalışmaya başladıkları tarihten bir gün önce sona erer Bu tarih sigortalılarca en geç on gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile Kuruma bildirilecektir.

26 Sigortalılığın Sona Ermesi ve Kuruma Bildirimi
6132 Sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörlerden Lisansları yenilenmeyenlerin sigortalılıkları Lisanslı oldukları yılın sonu itibariyle sona erecek. Bu tarih Türkiye Jokey Kulübü ve sigortalılarca On gün içinde Kuruma bildirilecektir.

27 Bildirim Yükümlülüğüne Uymayanlar
6552 sayılı Kanunla Kanuna eklenen geçici 57 nci maddenin birinci fıkrası uyarınca, Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında ve 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilenler için 9 uncu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yükümlülüklerini 11/9/2014 tarihinden itibaren üç ay içinde (11/12/2014 akşamına kadar) yerine getirilmiş olması halinde kanuni süresinde yerine getirilmiş sayılacağı ve idari para cezası uygulanmayacağı, Bu yükümlülükler için daha önce uygulanan idari para cezalarının kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edileceği, ancak tahsil edilmiş tutarların red ve iade veya mahsup edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

28 Bildirim Yükümlülüğüne Uymayanlar
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan, kollektif şirket, donatma iştiraki, adi komandit şirketlerin komandite ve komanditer ortaklarının, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının, gerek şirket yetkililerinin gerekse sigortalıların kanuni süre içerisinde bildirimde bulunmamaları halinde haklarında idari para cezası uygulanmayacaktır.

29 Anonim şirket ortağı olup, yönetim kurulu üyesi olmayanların 1/10/2008 tarihinden itibaren sigortalılıkları Kanunun geçici 22 nci maddesiyle 1/10/2008 tarihinden önce anonim şirket kurucu ortağı olması nedeniyle sigortalı sayılanlardan sigortalılıklarını devam ettirmek isteyenlerin 1/10/2008 tarihinden 1/4/2009 tarihine kadar yazılı talepte bulunmaları halinde sigortalılıklarının devam ettirileceği, talepte bulunmayanların ise 1/10/2008 tarihi itibariyle sigortalılıklarının sona erdirileceği hüküm altına alınmıştır. Anonim şirket kurucu ortağı olup, 1/4/2009 tarihine kadar Kuruma müracaat etmeyip 1/10/2008-1/4/2009 tarihleri arasında en az bir cari ay prim ödemesi bulunanların, bu ödemeleri zımni talep olarak irade beyanı kabul edilerek sigortalılıkları devam ettirilecektir.

30 Anonim Şirket Ortakları
Kanunun geçici 22 nci maddesine istinaden sigortalılıkları devam ettirilen anonim şirketlerin kurucu ortaklarının (4/a) kapsamında çalışmaya başlamaları halinde bu kapsamda sigortalılığın başladığı tarihten bir gün önce (4/b) kapsamındaki sigortalılık sona erdirilecektir. (4/a) kapsamındaki sigortalılığının sona ermesi halinde ise (4/b) kapsamındaki sigortalılık yeniden başlatılmayacaktır (2014/5 numaralı genelge).

31 Köy ve Mahalle Muhtarları
Kanunun geçici 21 inci maddesi ile 2108 sayılı Kanun gereğince muhtar seçildikleri tarih itibariyle 1479 sayılı Kanuna göre kayıt ve tescilleri yapılan ve sigortalılıkları devam eden köy ve mahalle muhtarlarından Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi gereği sigortalılıklarını devam ettirmek isteyenlerin, 1/10/2008 tarihinden itibaren 1/4/2009 tarihine kadar (1/4/2009 tarihi dahil) yazılı talepte bulunmaları halinde sigortalılıkları bu bent kapsamında devam ettirilecek Müracaat edilmemesi halinde aylık prim ödemeleri geçici 16 ncı madde de belirlenen oran üzerinden tahakkuk ettirilecektir

32 NOT !!! Kanunun geçici 8 inci maddesine göre 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendine tabi tarımsal faaliyette bulunan sigortalılar hariç 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 1479 sayılı Kanun gereğince 1/10/2008 tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayanların sigortalılıkları 1/10/2008 tarihinden itibaren başlatılacaktır. 4/a ve 4/b kapsamında çalışması olan, ancak Kanunun 53 üncü maddesi uyarınca 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı devam ederken işinden ayrılarak aynı ay içinde tahsis talebinde bulunan ve takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanan sigortalının, işten ayrıldığı tarih ile aylığın başladığı tarih arasında 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılığı başlatılmayıp, işten ayrıldığı tarihten itibaren 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında ( 4 numaralı alt bent hariç ) sosyal güvenlik destek primi tescilleri yapılacaktır. Askerlik hizmetini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar ile yedek subay okulu öğrencilerinin bu kapsamda geçirdikleri süreler içinde aynı zamanda da 4/b kapsamında zorunlu sigortalı olmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmaları halinde; bu süreler Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.


"SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları