Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ"— Sunum transkripti:

1 KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR Ahmet OK

2 İş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar

3 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU

4 İş Kazası Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
2. Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, 3. Emziren kadın sigortalının, çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda, 4.Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, Geçirilen Kazalar İş Kazası Sayılır

5 HUKUKİ SORUMLULUKLAR İş kazası sonucu zarara uğrayan işçiye SGK tarafından, geçici veya sürekli iş göremezlik ödenekleri bağlanır, sigortalının ölümü halinde ise hak sahiplerine yasada belirtilen koşullarda gelir bağlanabilir. SGK yaptığı ödemeleri iş sağlığı ve güvenliği mevzuatını ihlal eden işverenlerden talep edebilir.

6 HUKUKİ SORUMLULUKLAR SGK yardım ve ödenekleri, manevi zararları karşılamaz ve zarara uğrayan işçi veya hak sahiplerinin gerçek zararını karşılamayabilir. Sorumluluk hukukunun genel ilkesine göre mağdurun zararının tümünün tazmin edilmesi gerekir.

7 BORÇLAR KANUNU (Madde 417) İşçinin kişiliğinin korunması
İşveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür.

8 BORÇLAR KANUNU (Madde 417) İşçinin kişiliğinin korunması
İşverenin yukarıdaki hükümler dâhil, kanuna ve sözleşmeye aykırı davranışı nedeniyle işçinin ölümü, vücut bütünlüğünün zedelenmesi veya kişilik haklarının ihlaline bağlı zararların tazmini, sözleşmeye aykırılıktan doğan sorumluluk hükümlerine tabidir.

9 BORÇLAR KANUNU (Madde 49-56) A. SORUMLULUK
MADDE 49- Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür.

10 İşçinin Kusuru 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25.maddesinin (II)-fıkrasının (ı)-bendi “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi,işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri,tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödemeyecek derecede hasar ve kayba uğratması” halinde işveren işçinin iş akdini tek taraflı olarak ve derhal fesih edebilir.Yasanın bu hükmünün uygulanabilmesi için aşağıdaki unsurların bir arada gerçekleşmiş olması gerekir.

11 1-İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden zarar meydana gelmiş olmalı,
2-Zarar verdiği madde,malzeme veya makine işyerine olmalı veya işyerinin tasarrufu  altında bulunmalı, 3-Otuz günlük ücreti tutarıyla ödemeyecek derecede hasara veya kayba uğramış olmalıdır. 4-Ücret kesintisi cezası verilebilecek haller iş akdinde işçi ve işverence karşılıklı tespit edilmiş olmalıdır.(4857 S.Kanun mad.38)

12 İŞ KAZALARINDAN DOĞAN CEZAİ SORUMLULUKLAR
“TÜRK CEZA KANUNU” “TÜRK CEZA KANUNU" dışında birçok özel kanunlar da suç ve ceza koymak suretiyle genel ceza hukukunu tamamlarlar.


"KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları