Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aile Hukuku-19. Hafta.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aile Hukuku-19. Hafta."— Sunum transkripti:

1 Aile Hukuku-19. Hafta

2 AİLE HUKUKU: Aile kavramı: 1- Dar anlamda aile 2- Geniş anlamda aile 3- En geniş anlamda aile

3 Aile Hukukunun Özellikleri:
İlişki tipleri sınırlı sayıdadır Kuralların çoğu emredicidir Çocuklar ve zayıflar korunur Devletin müdahalesi vardır Şekle bağlıdır Hakimin takdir yetkisi vardır

4 MK 118 f. 1 “Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.”
Hukuki niteliği: aile hukuku sözleşmesidir. Kurucu unsurları: Karşılıklı evlenme vaadi Açıkça veya arzuyu açıklayan bir davranışla yapılabilir Şekle tâbi değildir Temsil yoluyla olmaz Vaad edenlerin farklı cinsiyette olması

5 Nişanlanmanın Geçerlik Şartları
Taraflar nişanlanmaya ehil olmalı (Nişanlanma ehliyeti) Tam ehliyetsizler: Sınırlı ehliyetsizler: MK 118 f. 2 “Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.” Evlenme vaadi emredici hukuk kurallarına veya ahlâka aykırı olmamalı Nişanlanma şarta veya süreye bağlanabilir mi?

6 Nişanlanmanın Hükümleri
Vaade uygun davranma yükümlülüğü Evlenmeyi gerçekleştirme yükümlülüğü MK 119 “Nişanlılık, evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez. Evlenmeden kaçınma hâli için öngörülen cayma tazminatı veya ceza şartı dava edilemez; ancak yapılan ödemeler de geri istenemez.” Sadakat yükümlülüğü Destekten yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat isteyebilme hakkı Tanıklıktan ve hakimlikten kaçınma hakkı

7 Nişanlılığın Sona Ermesi
1- Evlenme 2- Tarafların anlaşması 3- Bozucu şartın gerçekleşmesi 4- Evlenmenin imkânsızlaşması 5- Kesin bir evlenme engelinin meydana gelmesi 6- Nişanı bozma Haklı sebeple bozma Haksız olarak bozma: /haklı bir sebep olmaksızın veya \kendisinden kaynaklanan bir sebeple

8 Nişanlılığın Sona Ermesinin Sonuçları
Evlenme ile sona ermede: evlilik hükümleri uygulanır 1- Maddi Tazminat (Nişan bozmada) 2- Manevi Tazminat (Nişan bozmada) 3- Hediyelerin İadesi (Evlenme ile sona erme hariç tüm sona erme hallerinde)

9 1- Maddi Tazminat Nişanlıların Tazminat Talebi
“Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır.” (MK 120 f. 1) 3. Kişilerin Tazminat Talebi “Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.” (MK 120 f. 2)

10 2- Manevi Tazminat MK 121 “Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.”

11 3- Hediyelerin İadesi MK 122 “Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.”

12 Zamanaşımı MK 123 “Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.”


"Aile Hukuku-19. Hafta." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları