Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER"— Sunum transkripti:

1 BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER
GENİŞ ANLAMDA BORCUN, ÖZELLİKLE SÖZLEŞME İLİŞKİSİNİN SONA ERMESİ I.BOZMA SÖZLEŞMESİ (İKALE) II.FESİH III.DÖNME IV.GERİ ALMA V.İPTAL

2 HGK. T , E. 2001/6-1042, K. 2001/1030 Taraflar, diğer borç doğuran akidler gibi karşılıklı olarak kira sözleşmesini süresinden önce feshedebilirler (ikale). Davacı kiralayan ile kiracısı olan (dava dışı) …… da aynı yola başvurarak kira sözleşmesini karşılıklı anlaşma (sözleşme) ile sona erdirmişlerdir. Burada hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır. Zira davacı belediyenin (ikale) suretiyle kira sözleşmesini ortadan kaldırmasında üstün bir meşru menfaate sahip olmadığı (aksi iddia ve ispat edilmediği sürece) söylenemez. Fakat ilk kiralayan ve kiracı sırf alt kiracıyı zarara sokmak için ilk kira sözleşmesini bozmuşlarsa BK. mad. 41/2'de öngörülen genel davranış kuralını ihlal ettikleri için davalıya vermiş oldukları zararı tazmin etmekle yükümlü olurlar. Bu hükme göre, "Ahlaka mugayir bir fiil ile başka bir kimsenin zarara uğramasına bilerek sebebiyet veren şahıs... o zararı tazmine mecburdur". Bunun da ayrı bir davada ileri sürülüp ispat edilebilmesi gerekir.

3 DAR ANLAMDA BORCUN SONA ERMESİ
I.DAR ANLAMDA BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER 1.Borcun yenilenmesi 2.Alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi 3. İbra 4. Takas HGK. T , E. 1994/12-251, K. 1994/593 ÖZET:Takip hukuku bakımından takas-mahsup iddiası kural olarak üç halde nazara alınabilir. Bu hallerden "alacağın ilama bağlanmış olması" durumu için ilamın kesinleşmesi şart değilse de, Yargıtay bozması ile ortadan kalkan ilanı takas- mahsup iddiasına dayanak olamaz.


"BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları