Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu."— Sunum transkripti:

1 ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu malın teslimi ise alacaklı teslim almaktan kaçınıyorsa borçlu mahkeme kararıyla malı bir yere bırakabilir mal bozulacak cinsten ise malı sattırma hakkı vardır.

2 BORCA AYKIRILIK Borcun gereği gibi yerine getirilmemesi veya hiç yerine getirilmemesi halinde borca aykırılıktan bahsedilir. Alacaklı ise borcu kendisine aynen ifa edilmesini isteyebilir. Duruma göre tazminat isteyebilir ya da sözleşmeden dönebilir.

3 BORÇLUNUN TEMERRÜDÜ Borçlunun alacaklının ihtarına rağmen ve borcun muaccel olması rağmen yerine getirilmemesi durumunda borçlunun temerrüdü söz konusudur. Para borçlarında paranın belirli bir dönem kullanılmasından dolayı yoksun kalınan tutar için faiz istenebilir. Kısacası faiz paranın kirasıdır.2 tür faiz vardır. Kapital faiz ve temerrüd faizi kapital faiz vadeye kadar istenebilen faizdir. Temerrüd faiz ise vadede borcun yerine getirilmemesinden dolayı istenir. Temerrüd faizi için borçlunun kusuru ve alacaklının zarara uğraması koşulu aranmaz. Yasal faiz oranı %9 dur.

4 AŞKIN ZARAR Temerrüd faizi ile karşılanamayan zarar aşkın zarardır. Aşkın zarar için borçlunun kusuru gerekir.

5 MÜTESELSİL SORUMLULUK
MÜTESELSİL BORÇLULUK: Bir borçla birden çok borçlu varsa ve bu borçluların her biri edimin tamamından sorumluysa müteselsil borçluluk vardır. Alacaklı dilediği borçluya başvurabilir. Borçlulardan biri komple borcu ödemişse diğer borçlulura rücü edebilir. Borcun tamamını ödeyen kişi alacaklının yerine geçerek onun hak ve yetkilerine sahip olur. Buna halefiyet denir.

6 ŞARTA BAĞLI BORÇLAR : Bir sözleşmenin yapılması ya da mevcut bir sözleşmenin yapılması şarta bağlı olabilir. Şart erteleyici olabildiği gibi bozucu da olabilir. Örneğin; fakülteyi 90 ortalama ile bitirirsen sana rab alacağım. Borcu şart ise aradaki sözleşmenin ortadan kalkmasının gerçekleşmesi belirli olmayan bir koşula bağlı olmasıdır. Örneğin; aranızdaki kira sözleşmesi kardeşim ankaraya tayin olduğunda hükümsüz olacaktır.


"ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları