Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017."— Sunum transkripti:

1 DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017

2 TARAF BİLGİLERİ

3 Taraf ehliyeti Hukuk davalarında davacı veya davalı olarak yer alabilme ehliyetidir. Medeni haklardan yararlanan herkes kural olarak taraf ehliyetine de sahiptir. Ancak bunu ya bizzat kullanır ya da kanunî mümessili (yasal temsilcisi) onun adına bu ehliyeti kullanılır.

4 Dava Korunmanın bir hüküm ile sağlanması için yargı organlarına başvurma işlemine dava denir.

5 Hukuk ve/veya Ceza Muhakemesinde Taraflar
Hakim Sanık Savcı Katılan Avukat Müşteki Bilirkişi Mağdur Uzlaştırmacı Suçtan zarar gören Kanuni mümessil (yasal temsilci) Davacı Davalı Tanık

6 1. Hâkim Millet adına yargı yetkisini kullanarak yasaya aykırı davranışlarda veya uyuşulmayan işlerde yasayı yerine getirmekle, adaleti gerçekleştirmekle görevli kimseye hâkim denir.

7 Hâkim İddia ve savunmaları değerlendirerek uyuşmazlık konusunda bir karar vermekle görevli ve yetkili kimseye hâkim adı verilir. Sulh ve Asliye Ceza Mahkemelerinde tek hâkim bulunurken Ağır Ceza Mahkemesinde üç hâkim bulunmaktadır. Hâkim bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Hâkimin tarafsızlığına gölge düşebilecek hallerde hâkimin davaya bakması yasak kılınmıştır.

8 HAKİMİN BAKMASININ YASAKLANDIĞI DAVALAR
Suçtan kendisi zarar görmüşse Sonradan kalksa bile şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında evlilik, vesayet veya kayyımlık ilişkisi bulunmuşsa Şüpheli, sanık veya mağdurun kan veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyundan biriyse Şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında evlât edinme bağlantısı varsa

9 HAKİMİN BAKMASININ YASAKLANDIĞI DAVALAR
Şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında üçüncü derece dâhil kan hısımlığı varsa Evlilik sona ermiş olsa bile, şüpheli, sanık veya mağdur ile aralarında ikinci derece dâhil kayın hısımlığı varsa Aynı davada Cumhuriyet Savcılığı, adli kolluk görevi, şüpheli veya sanık müdafiliği veya mağdur vekilliği yapmışsa Aynı davada tanık veya bilirkişi sıfatıyla dinlenmişse

10 HAKİMİN BAKMASININ YASAKLANDIĞI DAVALAR
Bu sayılan, yasaklık ve yargılamaya katılamayacağı hallerde hâkim bizzat çekilmek zorundadır. Ancak hâkim çekilmemişse bu hallerde taraflar da hâkimi reddedebilirler. Yasak hallerde hâkim yargılamanın her aşamasında çekilebilir.

11 HAKİMİN BAKMASININ YASAKLANDIĞI DAVALAR
Çekilmemişse cumhuriyet savcısı, şüpheli, sanık veya müdafi, katılan veya vekili hâkimi çekilmeye davet edebilir. Reddi istenen hâkim ret istemi hakkında karar verilinceye kadar sadece gecikmesinde sakınca bulunan işleri yapabilir.

12 2. CUMHURİYET SAVCISI KİMDİR?
Cumhuriyet Savcısı; suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ( İddianame düzenlemek) ve yürütmek (davayı takip), mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ( infaz) ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan, yargı erki içinde yer alan devlet görevlisidir.

13 Cumhuriyet Savcısı Suçla mücadele konusunda, toplumda suç işlenmesi ile bozulan düzenin yeniden kurulmasında ve suçluların cezalandırılmasında savcının büyük payı vardır. Bugün için her asliye mahkemesi yanında bir savcılık örgütü kurulmuştur. Ayrı bir savcılık örgütü yoktur. Her savcılık kuruluşunun başında bir başsavcı ve yeteri kadar savcı bulunur.

14 3. Avukat Hak ve yasa işlerinde isteyenlere yol göstermeyi,
mahkemelerde, devlet dairelerinde başkalarının hakkını aramayı, korumayı meslek edinen ve bunun için yasanın gerektirdiği şartları taşıyan kimseye de avukat denir.

15 Müdafi ve/veya Vekil Avukat
Şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı ifade eder. Vekil, Katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukatı ifade eder.

16 Avukatlığın Temel Özellikleri
Kamu hizmetidir. Serbest bir meslektir. Avukatlık mesleği, yargının kurucu unsurlarındandır. Bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Yargı organlarında vekil ve müdafi sıfatıyla bulunma konusunda tekel yetkisine sahiptir. Hukuki bilgi ve tecrübesini adalet hizmetine tahsis eder.


"DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları