Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ"— Sunum transkripti:

1 EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI

2 EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur. Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliği ile sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler. Eşler, birlikte yaşamak, birbirlerine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.

3 EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Evlilik birliğinin eşlere yüklediği hak ve yükümlülükler şunlardır: -Evlilik birliğinin mutluluğunu elbirliğiyle sağlama yükümü -Eşlerin çocuklarına birlikte özen gösterme yükümü -Eşlerin birbirlerine sadakat yükümü -Eşlerin birbirlerine yardım yükümü -Eşlerin birbirlerini aydınlatma ve birbirlerine bilgi verme yükümü

4 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
Evlilik birliği içerisinde eşler, yüklendikleri yükümlülükleri yerine getirmez veya evlilik birliğine ve yürütümüne ilişkin önemli kararlarda uyuşmazlığa düşerlerse, hakimden evlilik birliğine müdahalede bulunmasını isteyebilirler. Hakimin alacağı önlemler evlilik birliğinin korunmasını sağlarken eşlerarası anlaşmazlıkları ve ileride çıkabilecek sorunları önler.

5 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
1.MK m.195’e Dayalı Genel Koruma Eşlere burada tanınan olanak hakimden ferden veya birlikte arabulucuğunu talep etmektir. Kanun hakime eşlere somut bir evlilik birliğini koruyucu emir verme yetkisi tanımıştır. a.Şartları -Eşlerin birlikte veya tek başına talebi -Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi

6 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
-Evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda eşlerin uyuşmazlığa düşmesi b.Tedbir Türleri -Uzlaştırma: Hakim ve her iki eşin katılımıyla gerçekleşir. Hakim eşleri uzlaşmaya zorlayamaz. -İhtar: Hakim yapacağı ihtal ile eşlerin boşladıkları yükümlülüklerine dikkat çeker. -Uzman Yardımı: Eşlerin ortak rızası ile hakim uzman kişilerin yardımını isteyebilir.

7 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
2.Ortak Yaşama Ara Verilmesi Evlilik birliğini koruyucu bir tedbir olarak her eş belli şartların varlığı halinde ayrı yaşama hakkına sahiptir. a.Şartları -Eşin kişiliğinin, ekonomik güvenliğinin veya ailenin huzurunun tehlikeye düşmesi -Tehlikenin ciddi olması

8 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
b.Ortak Yaşama Verilen Aranın Süresi Hakimden belirli bir süre talep edilmedikçe, ayrı yaşama belli bir süreye tabi değildir. c.Ayrı Yaşamanın Sonuçları ve Alınacak Tedbirler Hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya, eşlerin mallarının yönetimine ve ayrıca eşlerin ergin olmayan çocukları varsa bunlara ilişkin önlemleri alır.

9 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
3.Borçlulara Yönelik Önlemler Eşlerden biri, birliğin giderlerine katılma yükümlülüğünü yerine getirmezse, hakim onun borçlularına, ödemeyi tamamen veya kısmen diğer eşe yapmalarını emredebilir. a.Şartları -Bakım borçlusu eşe ait bir alacak hakkı mevcut olmalıdır. -Eşlerden birisi evlilik birliğinin giderlerine katılma yükümlülüğünü yerine getirmemelidir.

10 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
-Eşlerden birinin talebi olmalıdır. b.Talimatın Konusu Eşlerin özel hukuk ilişkilerinden doğan alacaklarıdır. c.Talimat Kapsamının Tayini Talimat, bakım yükümlüsü eşin zor duruma düşmesine sebep olmamalıdır.

11 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
d.Tedbirin Sonuçları Bakım yükümlüsü eş alacaklı olmaya devam eder fakat alacak üzerinde tasarruf yetkisini kaybeder. 4.Evlilik Birliğini Koruyucu Önlem Olarak Eşin Belirli Bir Malvarlığı Değeri Üzerindeki Tasarruf Yetkisinin Sınırlanması Eşin mali yönden korunması için getirilen yargısal tasarruf sınırlamasıdır.

12 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
a.Şartları -Evlilik birliğinin ekonomik varlığına ve güvenliğine yönelik eşten kaynaklanan ciddi ve yakın bir tehlikenin varlığı -Evlilik birliğinden doğan mali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi -Eşlerden birisinin talebi

13 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
b.Sınırlamanın Konusu Sınırlama belirli bir malvarlığı unsuruna ilişkindir. Genel bir sınırlama söz konusu olamaz. c.Sınırlamanın Niteliği Bir tasarruf yetkisi sınırlamasıdır. d.Sınırlamanın Sonuçları Eşin sahibi olduğu malvarlığı değeri üzerindeki tasarruf yetkisi sınırlanır ve hak sahibi eşin tasarrufu ancak diğer eşin izni veya icazeti ile olanaklı olur.

14 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
5.Eşlerin Temsil Yetkisinin Tamamen veya Kısmen Kaldırılması Eşler arasındaki ortak yaşam devam ettiği sürece eşlerin temsil yetkisine ilişkin kısıtlama ve kısmen kaldırma şeklinde koruyucu tedbirler öngörülebilir. a.Şartları -Temsil yetkisinin açık aşımı -Temsil yetkisini kullanmada yetersizlik

15 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
b.Temsil Yetkisinin Kaldırıldığının Üçüncü Kişilere Duyurulması İstemde bulunan eş tarafından yapılan kişisel duyuru esas alınmıştır. Duyurunun iyiniyetli üçüncü kişilere karşı sonuç doğurması ise hakim kararıyla ilan edilmesine bağlıdır.

16 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
c.Eşin Temsil Yetkisinin Kaldırılmasının Sonuçları Temsil yetkisi kaldırılan eş, karara rağmen evlilik birliğini temsilen bir işlem yaptığı takdirde, gerekli duyuru yapılmışsa bundan yalnızca kendisi sorumlu olur. d.Temsil Yetkisinin Geri Verilmesi Koşullar değiştiği takdirde eşlerden birinin talebiyle karar hakim tarafından değiştirilebilir.

17 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
6.Tedbirlerin Alınmasını Gerektiren Şartlarda Değişiklikler a.Tedbirlerin Değişen Şartlara Uyarlanması İlkesi Koşullar değiştiğinde hakim, eşlerden birinin istemi üzerine kararında gerekli değişikliği yapar veya sebebi sona ermişse alınan önlemi kaldırır. b.Şartları -Tedbire hükmedildiği tarihten bu yana fiili ilişkilerde değişikliğin önemli ve sürekli olması

18 EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI
-Değişikliği gerektiren maddi olgular değişiklik isteyen eşin keyfi hukuksal davranışı sonucu gerçekleşmemiş olmalıdır. -Eşlerden birisinin talebi c.Değişiklik Talebinin Sonuçları Hakimin vereceği değişikliğe yönelik karar ileriye yönelik olarak var olan tedbirleri yersel ve/veya zamansal olarak korur, tamamlar ve değiştirir.


"EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları