Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)"— Sunum transkripti:

1 MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
MADDE 47- (1) Yer itibariyle yetkinin münhasır yetki esasına göre tayin edilmediği hallerde, taraflar, aralarındaki yabancılık unsuru taşıyan ve borç ilişkilerinden doğan uyuşmazlığın yabancı bir devletin mahkemesinde görülmesi konusunda anlaşabilirler. Anlaşma, yazılı delille ispat edilmesi halinde geçerli olur. Dava, ancak yabancı mahkemenin kendisini yetkisiz sayması veya Türk mahkemelerinde yetki itirazında bulunulmaması halinde yetkili Türk mahkemesinde görülür. (2) 44 (iş akdi), 45 (tüketici akdi) ve 46 ncı (sigorta akdi) maddelerde belirlenen mahkemelerin yetkisi tarafların anlaşmasıyla bertaraf edilemez.

2 Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkili olduğu hallerde, 47
Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkili olduğu hallerde, 47. maddede kabul edilen şartlar ve sınırlar çerçevesinde Türk mahkemelerinin m.a. yetkisi bertaraf edilerek yabancı bir devletin mahkemesinin m.a. yetkili kılınmasına ilişkin taraf anlaşması hakkındadır.

3 MÖHUK m.48 (1) Türk mahkemesinde dava açan, davaya katılan veya icra takibinde bulunan yabancı gerçek ve tüzel kişiler, yargılama ve takip giderleriyle karşı tarafın zarar ve ziyanını karşılamak üzere mahkemenin belirleyeceği teminatı göstermek zorundadır. (2) Mahkeme, dava açanı, davaya katılanı veya icra takibi yapanı karşılıklılık esasına göre teminattan muaf tutar. Hüküm, yabancılık sıfatına bağlı (yabancı kişiler için) teminat mükellefiyetini düzenler.

4 Yabancı devletin yargı muafiyeti bulunmayan davalar
MÖHUK m.49 Yabancı devletin yargı muafiyeti bulunmayan davalar (1) Yabancı devlete, özel hukuk ilişkilerinden doğan hukukȋ uyuşmazlıklarda yargı muafiyeti tanınmaz. (2) Bu gibi uyuşmazlıklarda yabancı devletin diplomatik temsilcilerine tebligat yapılabilir. Buna göre, yabancı devletin, özel hukuk tüzel kişisi gibi giriştiği işlem ve fiiller ile hukuki ilişkilerden (temşiyet tasarrufları) doğan ihtilâflarda, yargı muafiyeti yoktur; bu ihtilâflar Türk mahkemelerinde görülebilir.


"MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları