KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Advertisements

HASTA BAŞI EĞİTİMİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 191.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 3 Ömer Seytepe – Amina Majetic 1.
MÜFREDAT PLANLAMA Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 191.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Lisans Müfredatı ve Erken Klinik Eğitim Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 201.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. EDİP KAYA, Dr. Ebru İnal
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
NÖROLOJİK HASTALIKLARA SAHİP BİREYLERİN VE BAKIM VERENLERİNİN AKTİVİTE YÖNÜNDEN TEDAVİ HEDEFLERİNE BAKIŞ Özge Buket Cesim*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
AKILCI İLAÇ KULLANIMI.
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye.
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Bütünleşik Bir Hastane Bilgi Sisteminin Fonksiyonları
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Geçerlik ve Kullanışlılık
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖĞRENME STİLLERİ.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
Ampirik (Görgül) Araştırmaların Raporlanması
İLETİŞİMİ KOLAYLAŞTIRAN YAKLAŞIMLAR
Dr. Sinem BOSTAN Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
VADEMECUMONLINE KULLANIM KILAVUZU
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
VADEMECUMONLINE KULLANIM KILAVUZU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dr. Meryem TOP Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
Nitel Araştırmalar.
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Multiple Skleroz Akılcı İlaç Kullanımı
Sunum transkripti:

KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ -Grup Rasyonel (D4)-

Akılcı İlaç Kullanımı Nedir? Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; Uygun ilacı, Uygun sürede, Uygun dozda, En düşük maliyetle kolayca sağlayabilmeleri.

Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı; Hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, İlaç etkileşimlerine bağlı istenmeyen sonuçlara, Bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, Hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, Yan etki görülme sıklığının artmasına, Tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.

Akılcı İlaç kullanımı süreci, Hastanın sorununun özenle tanımlanması, Tedavi amaçlarının belirlenmesi, Farklı seçenekler içinden etkinliği kanıtlanmış ve güvenilir bir tedavinin seçimi, Uygun bir reçete yazıp hastaya açık bilgiler ve talimatlar verilerek tedaviye başlanması, Tedavinin sonuçlarının izlenmesi, Tedavinin değerlendirilmesini kapsayan bir yaklaşım gerektirir.

Reçete Yazma Rehberi

Proje Basamakları konusundaki tutumlarının değerlendirilmesi Konu: Hastanemiz Dahili Tıp Bilimlerinde çalışan ve reçete yazan araştırma görevlilerinin akılcı ilaç kullanımı ve iyi reçete yazma konusundaki tutumlarının değerlendirilmesi

Amaç: Araştırma görevlilerinin reçete yazma konusunda sergiledikleri alışkanlıkları ortaya koymak.

Yöntem: Veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin toplandığı zaman aralığında hastanede görev yapmakta olan 166 araştırma görevlisinden 119’u ankete katılım göstermiştir. Ankete %71,68 oranında katılım sağlanmıştır.

Veri toplama aracımız: Anket

Bulgular Yaşları: 28,63 ± 2,84 Hekimlik süreleri: 47,75 ± 31,21 ay Katılımcıların; Yaşları: 28,63 ± 2,84 Hekimlik süreleri: 47,75 ± 31,21 ay Asistan hekimlik süreleri: 26,49 ± 19,71 ay Bir hastaya ayırdıkları ortalama muayene süresi: 12,28 ± 7,93 dk

Bulgular-2

Bulgular-3

Bulgular-4

Bulgular-5

Bulgular-6

Bulgular-7

Bulgular-8 Yaşını dikkate alırım Kullandığı ilaçları dikkate alırım Hastanın; Evet (%) Bazen (%) Hayır (%) Yaşını dikkate alırım 93 7 Kullandığı ilaçları dikkate alırım 91 9 Ek hastalıklarını sorgularım 97 3 Karaciğer/böbrek hastalıklarını sorgularım Kadınsa gebelik durumunu dikkate alırım 4 Alerji durumunu dikkate alırım 86 12 2 Hastaya; Tedavi süresini söylerim 13 1 İlacı ne sıklıkta kullanacağını söylerim 89 11

Tartışma Yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre; 4 araştırma görevlisinden yalnızca 1 tanesi kendisini AİK konusunda yeterli buluyor Bu konuyla ilgili daha önce eğitim alma oranı %40’ın altındayken katılanların neredeyse %70’i AİK konusunda kurs veya seminer almak istediğini belirtti. Bu konuda hem mezuniyet öncesini hem mezuniyet sonrasını kapsayacak şekilde adımlar atılmalıdır.

Tartışma-2 Katılımcıların ortalama %75’i reçeteye yazdıkları ilaç konusunda hastayı bilgilendirdiklerini bildirmiştir. Araştırma görevlileri araştırmamızda sorgulanan bu noktalarda duyarlı gözükseler de yeterli değildir. Özellikle yaygın olan, ilaç bilgilerinin eczacı tarafından hastaya bildirilmesinin gerekli ve yeterli olduğı görüşü Reçete Yazma Rehberi’ne ters düşer ve benimsenmemelidir.

. Tartışma-3 «İlaç bilgilerini hastaya tekrarlatır mısınız?» sorusuna katılımcıların yalnızca %18’i «Evet» yanıtını vermiştir. Bu sonucun muayene sürelerinin çok kısıtlı olmasından kaynaklandığı düşünülebilir ancak doktorun, hastasının söylenen her şeyi anladığından emin olması açısından önemlidir ve atlanmamalıdır.

Tartışma-4 «Hastaya hastalığını ve nedenlerini anlatma» da %17 gibi düşük bir oranda «Evet» cevabı almıştır. Bunun nedeni de aynı şekilde muayene sürelerinin kısa olmasından yahut bu bilgiler verilse dahi hasta tarafından umursanmayacağı veya anlaşılmayacağı düşünülmesinden kaynaklanabilir. Ancak bunları anlatmak, hastanın hastalığından korkmaması ve tedaviye daha bilinçli yaklaşması için oldukça iyi bir yöntemdir ve yaygınlaşmalıdır.

Sonuç Akılcı ilaç kullanımı konusuna tıp fakültelerinde daha çok önem verilmeli, İlaç piyasasındaki yenilik ve gelişmeler göz önünde bulundurularak mezuniyet sonrası hizmet içi eğitimler yapılmalı, Hekimlere AİK konusunda güncel bilgi kazandırılmalıdır.

Dinlediğiniz için teşekkürler.. Grup Üyeleri: Kürşat Yıldız Edanur Avcı Ali Özdil Meryem Aydın Duygu Aksoy Gizem Kasap Şule Kılıç Yağmur Akaslan Eyuob Mır Haj Berke Cevizci Fahriye Cüce Ömer Kahraman İbrahim Aksu Zakir Tarhan Dinlediğiniz için teşekkürler.. Danışman: Dr. Tuğçe DEMİRTAŞ ŞAHİN