KİLİT ADAM VAZGEÇİLMEZ OLUN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Yaparak yaşayarak öğrenme. Motivasyon ve yöneltme Learning to Learn Training Amaç ve yetenek Developed with the support of the EU Leonardo da Vinci Programme.
İŞİ KAYBETMEME İşte Kalabilirlik Becerileri. İşverenler Ne İster? American Society For Training and Development ( ASTD) İşyeri Esasları 1. Nasıl Öğreneceğini.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede 3 unsur önemlidir.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
Sözsüz İletişimin Özellikleri
GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ
SEMİNER ÇALIŞMASI 23 Haziran 2017
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
BAŞVURU SAĞLAMA VE SEÇME
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
İNSAN KAYNAKLARI SAĞLAMA VE SEÇME
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Planlı Yaşamak.
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
7.SINIFLAR TEKNOLOJİ TASARIM
REHBERLİK SERVİSİ.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
BİREYSEL MOTİVASYON TEKNİKLERİ
Aile Atölyeleri Projesi
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
PAYDAŞ ODAKLI YÖNETİM ANLAYIŞI Edward FREEMAN
TUTUM VE ALGILAR.
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
Çocuklarımız İçin Düşünün
GAZİKENT İMKB ORTAOKULU
Yönetimin Tanımı ve Unsurları
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
KABUL DİLİ.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
“Hayatın Ortağı Olmak…”
ISL 561 PAZARLAMA YÖNETİMİ
seyahat zeyno zeyno seyahat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Süreç ve Kalite Geliştirme Teknikleri
TEKİRDAĞ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

KİLİT ADAM VAZGEÇİLMEZ OLUN ‘’Eğer kilit adamsanız şirket size daha iyi davranmak zorunda’’ SETH GODİN

SETH GODİN KİMDİR? Amerikan yazar. Tüm dünyada yayımlanan, en çok satanlar listesinde bulunan pek çok kitaba sahip bir yazar olan Godin, genellikle pazarlama, büyüme, gelişim, iş dünyası üzerine kitapları bulunmaktadır. 33'ler Grubu adlı kitabı, birçok yöneticinin ve iş adamının ortak düşüncelerinden meydana gelmiş olup, yazarın günümüze değin en çok satmış olan kitabıdır. Pazarlama alanında değişik fikirlere sahiptir. Ünlü bir konuşmacı olup "fast company" isimli derginin yardımcı editörüdür. Pek çok şirketin kurulmasında ve yeniden yapılanmasında aktif rol oynamıştır. amazon.com, american airlines, bell atlantic ve american express gibi firmalara internet danismanligi yapan ve yahoo.com'un baskani. Pazarlama konudaki radikal cikislariyla un salmistir.

Neden bazı organızasyonlar düzensiz bir pazardan sönük kalırken bazıları başarılı oluyor? Kitab bu soruya cevaptır... Bu kitabı 10 yıl once de yazabilirdim ama uyumlu değildi diyor yazar. Şimdi tam zamanı. Seth godin kilit adam kitabında günümüz iş hayatında doğru düzgün para kazanabilmek ve kalıcı olabilmek için neden vazgeçilmez olmamız gerektiğini vurguluyor. Kilit Adam, vazgeçilmez olmak, değerli görülmek ve kaybedilmesi durumunda binayı sallayacak, çöktürecek kişiler üzerine yazılmıştır...

YENİ İŞ DÜNYASI Yaklaşık üçyüzyıldır ilşer, fabrika sahiplerinin randımanlı makinalarını çalıştırmak için istedikleri itatkar, düşük maaşlı, yeri doldurulabilir çıkarlardı. Fabrikalar performans üretiyordu ve performans kar üretiyordu. Problemin özü: çalışan sınıf acı çekiyor, maaşları durgun , bir çok kişi için iş güvenliği sönmekte olan bir anı ve stres hızla yükseliyor. Kaçacak hiç bir yer yok ve açıkça kaçacak hiçbir yer yok.. Sebebi ise, makinelerin, işçilerinin yerini değiştirebilir olmasıdır.

Şirketler nasıl para kazanıyor? Bir işçiye ne ödendiği ile nekadar değerinde üretim yaptığı arasındaki fark kara yol açar. Günde 5 dolar kazanan birine randımanlı bir makine, iyi işleyen bir seri üretim hattı ve detaylı bir es kılavuzu verince eş kılavuzu verince iş için ödediğimizin beş, yirmi yada bin katı kazanmalısınız... Ama müşteriler artık ucuz mala sadık değiller. Benzersiz, dikat çekici ve kişilik isterler. Kısa sürede pazarda lider olabilir ama devamlılık gerekmektedir. Başarının tek yolu ağı büyüterek ve işçilere onları makine gibi zorlamayan bir platform vererek değer arttırmaktır. Şimdi phalı, eşsiz ve itatsız işçilerden nasıl kar elde edileceğini anlamak zorundaalar...

Değişebilirlik arayışı Henry Ford, toplu üretim gelişim (ve Promosyon) arabalarının yüksek miktarlara ve çok düşük maliyetlerde üretebileceğini, anlamış. Kapitalizimin en büyük sırrını keşfetmiş. Ikı yıl sonra üretimi %400 ve daha fazla arttırmış... İlk önce değiştirilebilir parçalara sahip olursunuz sonra da değiştirilebilir işçilere... Karl marx ve Adam Smith hem fikir Bunlara göre iki takım var: idare ve işçi. İdare makinelere sahip, işçi kuralları izler. İdare en küçik payla en çok işi elde ettiğimde kazanır. Ve randımanı ne kadar çok kontrol ederse iyidir. Smith iyi bir şey olduğunu söylemektedir. Marx bunu işçi için kötü olarak gördü. Yazar ise her iki tarafı destekleyen 3. Bir kişiye ihtiyaç var. Kilit adama ihtiyaç var. 3.tür işçilere pazarın ihtiyacı olduğunu söyler.....

Harika insanlar Yalnızca farklı olduğunuz için vazgeçilmez olmazsınız. Ama vazgeçilmez olmanın tek yolu farklı olmaktır. Şimdi büyümenin tek yolu ön plana çıkmak, hakkında konuşmaya değer bir şey oluşturmak, insanlara saygılı davranmak ve bunun bilgisinin yayılmasını sağlamak. Değer olduğunuz şeyi elde etmenin tek yolu atılım yapmak, duygusal iş sarfetmek, vazgeçilmez olarak görülmek ve organizasyonun ve insanların çok önem verdiği etkileşimler üretmektir. Seth Godin’in iki Amerikan rüyası tanımından hangisi daha çok heyecanlandırıyor? Eski; başını aşağıda tut, talimatları takip et, işe zamanında gel, çok çalış…. Ödüllendirileceksin. Yeni; dikkat çekici ol, cömert ol, sanat yap, belirleyici kararlar al, insanları ve fikirleri ilişkilendir. Ve sizi ödüllendirmekten başka şansları olmayacaktır.

TELKİN :BURAYA NASIL VARDIK Yazar bu bölümde genel olarak okulları ve sistemi eleştirmiş ve okullarda ne öğretilmeli diye tavsiyede bulunmuş. Vasat itaat: büyük bir makinede yeri doldurulabilir bir dişli olmanız öğretildi. Tüketim bizlere mutluluğa kısa yol olarak öğretildi. Mesleğimiz yada müşterilerimiz için aldırmamamız öğretildi. Ve uyum sağlamamız öğretildi. Ama bu işe yaradığını düşünüyorduk ama artık işe yaramıyor ve bu kopukluk başarılı olmamızı engelliyor. Yarının fabrika işçilerini eğitiyoruz. Mezunlarımız talimatları izlemede çok başarılıdır mı? İnsanlara insiyatiflerini kullanmayı ve fevkalade sanatçılar olmayı, mevcut durumu sorgulamayı ve şeffaf bir şekilde etkileşmeyi öğretiyoruz mu? Hangisi gibi bir okul isterdiniz?

Okulun katkıları genellikle gereksizdir Okulun katkıları genellikle gereksizdir. Diğer taraftan en iyi okullar kendine ait bir davranışı olan ve becerikli insanları seçmede iyidir. O okula girmek ve mezun olmak aslında sizin o okula girmeden önce ne olduğunuzu gösteren bir işarettir. Okulda ne öğretilmelidirler: 1. İlginç problemleri çözmek. 2. Öncülük etmek (yetenek değil beceridir)

KİLİT ADAM OLMAK Kilit adam olacak gönüllü olan cezbedici değildir ama gereklidir. Dümeni vagona,küçük bilgisayar parçalarını bilgisayar klavyesine bağlar. Kilit adam olmazsa herşey dağılır. Örneğin: apple de Steve Jobs, Amazondaki Jeff Bezos... organizasyon onlarsız aynı olamazdı... Tüm organizasyonlar kilit adama ihtiyaç duyarmı? Merkezileşmiş, tekelci, durağan, güvenli, maliyete hasa ve çok yaygın olan organizasyonlar mümkün olduğunca ucuz tembeller kıralamaktadırlar. Bu işleri brakın başkası çalışsın. Siz daha iyisini hak ediyorsunuz.

Bir özgeçmişe ihtiyacınız var mı? Özgeçmiş işverene sizi reddetmesi için gereken her şeyi verir. “Ah şunlar eksik, bunlar eksik” derim ve reddederim... Eğer sizi kilit adam yapan şeylerde deneyime sahipseniz bir öz geçmiş bu gerçekleri saklar. Siz özgeçmişiniz değilsiniz. Siz yaptığınızsınız. Büyük bir işi nasıl elde edersiniz? Eğer bir kilit adamsanız , vazgeçilmezseniz çok az geçmişli ve çok fabrikalı bir dünyada nasıl iş elde edersiniz ? ...elde edemezsiniz. Kilit adamın değerini anlayan bir şirket bulun. Özgeçmişleri tarayarak işe değil insanları tanıyarak işe alan şirket bulun.

HEDİYELERİN GÜÇLÜ KÜLTRÜ “Hediye verenedir, çünkü ona geri döner...”Walt Whitman Hediye vermeye de değiniyor Seth Godin, “Hediye verenler, bunu para için yapmazlar. Saygı, bağlantı ve değişime sebep olmak için yaparlar.” Mutluluk ve sevgi artıyor, bunun yanında insanlar da birilerine hediye vermeyi hatırlıyor. Hediye kültürünün niçin işe yaradığı 3 sebebi var: 1.İnternet (ve dijital eşyalar) cömertliğin marjinal maliyetini düşürdüler. 2.Bir hediye vermekle oluşan gücü anlamadan bir sanatçı olmak imkansızdır. 3.Hediye vermenin dinamiği direncin ağlamasını azaltıp en iyi işinizi yapmanıza olanak verebilir. Kilit adam ekonomisnde kazananlar yine hediye veren sanatçılardır. Hediye vermek sizi vazgeçilmez yapar.

TUTKU Bir hediye verme arzusu, ısrarı ve isteğidir. Onemli iş yapmak için israr etmeketir. Sanatçılar hediyeye odaklanmıştır ve sizi pozitif bir şekilde değiştirme arzusundalar. Tutku para kazanmak değildir, bir fark oluşturmak, bir problem çözmek, milyonlara yardımcı olacak bir değişim oluşturmaktır. Kişiyi kilit adam yapan şey ise tutkunun ve sanatın birleşimidir.

DİRENÇ Gerçek sanatçılar iletirler. Dünyayı değiştirme amacımız için iletmemek genellikle direnç belirtisidir. Buna blof deyin, her zaman iletin ve sonra dünyayı değiştirin. İletmek sizi vazgeçilmez yapar. Benliğiniz ve direnç, çılgınlaştıran ve özel yapan aklımız iki farklı bölüme sahip, benliğiniz ve direnç. Benliğiniz büyük fikirlerin, çığır açan iç güçlerin, cömertliğin, bağlantının ve kibarlığın kaynağıdır. Direnç, tüm zamanını benliğinizden gelen dünyayı izole ederek geçirir. Direnç risk almanızı ve başarmanızı yerine durmanızı ve hiç bir şey keşfetmemenizi tercih eder. Dirençi yenmeniz gerekiyor. Dirençten klasik sorular: hiç fikrim yok, ne yapacağımı bilmiyorum, prestijli okuldan mezun olamadım, patronum izin vermez....

SEÇİM YAPMAK Yazar, ya uyum sağlarsınız yada karşı durursunuz. Her ikisi birden olmaz. Ya mevcut durumu savunursunuz yada karşı çıkarsınız. Savunmada oynayıp herşeyi doğru tutmaya çalışmak yada öncülük etmek, kışkırtmak ve herşeyi daha iyi yapmak için mücadele etmek. Siz karar verin....

KİLİT ADAMIN 7 YETENEĞİ 1.Şirket üyeleri arasında mükemmel bir arayüz sağlamak. Kilit adam idareye yardım eder ve organizasyondaki kişilerle aktif ve beceriyle bağlantı kurar. 2.Mükemmel bir yaratıcılığa sahip olmak. 3.Çok karmaşık olan bir durumu yada organizasyonu yönetmek. Kilit adamlar kendi haritasını yapar ve organizasyonun karmaşıklığını daha hızlı çözmeye çalışır. 4.Müşterilere öncülük etmek. 5.Personele ilham vermek(esin kaynağı olmak) Zorlamadan, sert koymadan ikna edebilmeniz gerekir. 6.Etkin bir bilgi alanı sağlamak. Bilgiyi aynı zamanda akıllı kararlar ve cömert katkılarla birleştirmek işi değiştirir. 7. Mükemmel bir beceriye sahip olmak Eğer kilit adam olmak istersanız masaya getirdiğiniz güç yeri zor değiştirilebilir bir güç olmalıdır. Acar olun ve daha büyük düşünün...

SONUÇ Hediye verin. Sizi vazgeçilmez yapar. Yazarın bu kitapta anlatmak istediği, sahip olduğunuz sanatla satış yapmamız. Bir fark oluşturmamız. Hakettiğimiz saygıyı ve güveni almamız ve hakkettiğimiz konuma gelmemiz. Sistemin nekadar bozuk olduğu bize anlatmaktadır. Bu sistemde nasıl kilit adam olacağımıza ve vazgeçilmez olacağımızı anlatmaktadır. Hediye verin. Sizi vazgeçilmez yapar.

teşekkürler