Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
+ Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi. + Sunum İçeriği Eğitim Fakültesi Tarihçesi Eğitim Fakültesinin Şu Anki Durumu Öğrenci/Öğretim Elemanı Sayısı.
Advertisements

REHBERLİK VE VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ MERKEZİ. ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE YENİ SİSTEM.
EN İ Y İ LER HEP B İ Z İ MLE BÖLGEN İ N BEŞ OKUL B İ R İ NC İ S İ.
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
 1 – 5 Yaş Grubu  6 Yaş Anaokulu  7 – 16 Yaş İlk öğretim  Lise Eğitimi İSVEÇ EĞİTİM SİSTEMİ.
MEHMET EM İ N YURDAKUL ORTAOKULU REHBERL İ K SERV İ S İ teog.
SIGHT School Self-Evaluation: Shared Reflection and Action TÜRKİYE MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ Türkiye eğitim sistemi Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı tarafından.
ATP MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ MADDE ay arasındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul öncesi eğitimi zorunludur. Ancak,
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
TEOG YAKLA Ş IRKEN 7. SINIF TEOG B İ LG İ LEND İ RME SEM İ NER İ.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
TEOG BÜ Ş RA ATICI REHBER Ö Ğ RETMEN Öğretim Yılında 8. sınıfta okuyan öğrenciler, Ortaöğretime (Liseye) yeni sınav sistemi olan TEOG ile.
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 7-Ö ğ retim Üyesi Yeti ş tirme Programı YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
%68 % 32 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ İMAM HATİP ORTAOKULLARI EĞİTİM İÇERİĞİ.
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Dairesi Ağustos 2016 Kuşadası Fatih BAŞAK Eğitim Politikaları Daire Başkanı.
Bu slayt, ön lisans öğrencilerimize son sınıfta ya da mezun olduktan sonra başvuru yapabilecekleri sınavlar hakkında bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
KORE CUMHURİYETİ (GÜNEY KORE) EĞİTİM SİSTEMİ
Prof. Dr. Feral OGAN-BEKİROĞLU Yrd. Doç. Dr. Kürşad DURU
ANADOLU SPOR KULÜBÜ (2013).
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
İNGİLTERE.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK PROJESİ TANITIM PROGRAMINA
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU
Güney Kore Eğitim Sistemi
Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı
Finlandiya Eğitim Sistemi
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
ÖZ GELİRLER.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2016
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Destekleme ve Yetiştirme Kursları (EK DERS UYGULAMALARI)
Eğitim-öğretim Yılı Bandırma Rehberlik Araştırma Merkezi
1- İmam Hatip Okulları nedir?
ABD Eğitim Sistemi.
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
ENSTİTÜLERARASI ORTAK DOKTORA PROGRAMLARI
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Görev ve Sorumluluklar
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018 ALES/2)
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018 ALES/3)
ÖZEL ATACAN ANADOLU LİSESİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ
İŞYERİNDE MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ (İME)
Dersi Planlama.
6569 Sayılı Kanunla değiştirilen 2547 Sayılı Kanunun 44
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
Açıköğretim e-Destek Hizmeti
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ŞUBESİ
MEDYA OKUR YAZARLIĞI EĞİTİMİ
Üniversite ve Akademik Dürüstlük Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ YÖNERGESİ
Sunum transkripti:

Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE

Fransa Genel Görünüm Nüfusu ; 64.710.00 kişi Yüzölçümü; •549.000 km2 Yönetim şekli Parlementer Başkanlık Tipi Cumhuriyet Başkenti, Paris Kişi başına düşen milli gelir, 29.700 avro. Öğretim süresi, 36 hafta, 180 gün (Eylül-Haziran) Eğitim kademeleri ; 10 yıl zorunlu eğitim

Eğitim Yönetim Sisteminin Yapısı Fransa eğitim sistemi merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Eğitim yönetimin başında Milli Eğitim Bakanlığı yer alır. Tüm personel ücretleri devlet tarafından ödenir. Eğitim programları merkezi bir birim tarafından hazırlanır ve tüm ülkede uygulanır. Bakanlığın hemen altında yer alan birim Yüksek eğitim konseyidir. Türkiye’deki TTK eş bir kurumdur. Yetkili olan bir başka kurum Genel Teftiş Heyetidir. Müfettişler, Paris’teki bakanlık ile tüm okullar arasındaki iletişimi sağlar.

Eğitim Yönetim Sisteminin Yapısı Fransa’da eğitim sistemi 28 akademi bölgesine ayrılmıştır. Eğitim bölgelerindeki en yetkili kişi üniversite rektörüdür Eğitimden sorumlu bir başka birimde Akademik konseydir. Bu konsey kendi eğitim bölgeleri ile ilgili rektöre önerilerde bulunur.

Yönetim – Program – Bütçe yapısı Eğitim Sisteminin Yönetim Yapısı: Merkeziyetçi. Öğretim Programları: Merkez bir birim tarafından hazırlanır ve tüm ülkede uygulanır. Fransa Eğitim Bütçesi: Merkezi hükümet tarafından karşılanır.

Fransa Eğitim Sistemi Hakkında Temel bilgiler Zorunlu eğitim süresi 10 yıldır. 6/15 yaş arası bireyleri kapsar. 6-11 yaş arası 5 yıldır ilköğretim ortaokul 11-15 yaş arası 3 yıl Ortaöğretim 15-16 yaşında başlanılmaktadır. Lise sonrası Kolejler • Üniversite

Fransa Eğitim Sistemi Hakkında Temel bilgiler Yıllık eğitim süresi 36 hafta, 180 gün (Eylül-Haziran) Günlük ders saati İlkokul : Haftada 24 saat, ders 60 dakika •Ortaöğretimde 25.5-30 saat, ders 55 dakika Üç Sömestri şeklindedir. Winter, spring ve Summer Holidays Sömestri Haftalık ders saati Haftada 6 gün açık, Çarşamba ve Cumartesi öğle sonrası okul yoktur Program geliştirme Bakanlık

Eğitim kademeleri Anaokulu Eğitimi: Okul öncesi eğitimin birinci yılında öğrenciler yarım gün eğitime katılabilmekte, ikinci ve üçüncü yılda ise eğitim tam gün yapılmaktadır. İlkokul Eğitimi: 1 yıl süren ( hazırlık) 6/7 yaş, 2 yıl süren ( başlangıç)7/9 yaş ,2 yıl süren (orta dönem) 9/11 yaş arası dönemdir. Toplam üç döneme ayrılmıştır. Toplam haftada 26 saat ders yapılmaktadır. Üç ilkokul türü bulunur; Normal ilkokul Özel kız ve erkek ilkokulu Küçük köy okulları Ortaokul Eğitimi: temel iki evreye ayrılmaktadır. Birinci evre 4 yıl, ikinci evre 3 yıl sürmektedir. İlk evre zorunlu eğitim kapsamında iken ikinci evre lise veya kolej olarak tanımlanmaktadır.

Eğitim kademelerinde süreç Okullar Eylül – Haziran arası açık. Kasım –Aralık – Nisan’da küçük tatiller. Haftanın 6 günü açık okullar Kolejler; Çarşamba ve Pazar tatil, Cumartesi yarım gün Sınıf geçme öğretmen yetkisinde. Öğretmenler isterse bir yıl uzatabilir ve ya kısaltabilir. Sınıftaki öğrenci sayısı ortalama 25-30 kişi

Üniversiteler; Bu günkü üniversite sisteminin temelleri 1808 yılına dayanmaktadır. Üniversitelere başvuran adayların yarısına yakını bir üniversiteye girebilmektedir. Liselerin bir çoğunda öğrencileri üniversiteye hazırlamak amacı ile bir yıllık hazırlık sınıfı bulunmaktadır Üniversitelerin eğitim süreleri 2 ile 5 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Sınavlar Örneklem usulü ile İlkokulu bitirince (İlköğretim süresi 6-11 yaş arası -5 yıl) 5. yılda Matematik ve Fransızca Ortaokulu bitirince (Zorunlu eğitim sonunda 14-15 yaşa) yine örneklem usulü ile Fransızca ve Matematik. Tercihen bazende orta okulun ilk yılında matematik ve fransızcada teste tabi oluyorlar

Öğretmen yetiştirme sistemi 10 Temmuz 1989 tarihli Eğitimi Yönlendirme Kanunu ile öğretmen yetiştirme sistemi yeniden ele alınmıştır. Üniversite yapısı içinde yer alan Öğretmen Yetiştirme Enstitüleri temeline dayalı bu yeni sistem, Eylül 1991'den itibaren de yaygınlaştırılmıştır. Bu enstitüler, okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve hazırlık okullar için öğretmen yetiştirmektedir. Fransa'da 5'i sömürgelerde (Réunnion, Pacifique, Guadeloup, Martinique ve Guyane) olmak üzere toplam 31 Öğretmen Yetiştirme Enstitüsü bulunmaktadır Öğretmen Yetiştirme Enstitülerinde görev yapan yöneticiler ve yardımcılar Millî Eğitim Araştırma ve Teknoloji Bakanlı tarafından atanırlar ve görev süreleri beş yıldır. Öğretmen Yetiştirme Enstitülerinde formasyon teori-pratik bütünlemesi esas alınarak düzenlenmekte olup, teori ve pratiğin önem derecesi zamana göre değişmektedir.

Öğretmen yetiştirme sistemi Fransa’da, öğretmenler ve onların yetiştirilmesi eğitim-öğretim sisteminin en temel konusudur. 2012 yılında öğretmenler ile ilgili köklü reforma gidilmiştir. Üniversitelerde, ilk ve orta öğretim için öğretmen yetiştirme süresi beş yıldan yedi yıla çıkarılmıştır. Alanında/alanlarında lisansüstü eğitim almak ve araştırma tezi hazırlamak zorunlu olmuştur Fransa’da da, mesleğe kabul edilme koşulu olan merkezi sınavlar çok ciddi şekilde düzenlenmiştir. Güncel olarak, okuduğu Fakültenin birinci sınıfının sonuna gelen öğrenci geleceğin mesleği olarak öğretmen olmaya karar verirse, bununla ilgili ilk sınava girer. Sonrasında, lisans bitiminde ve topluma hizmet uygulaması çerçevesinde üniversite öğrencisiyken yaptığı öğretmenliğin sonunda ve akademik sınavlarının tümünde başarılı olduktan sonra, tekrar öğretmenlik seçme sınavına girer

Seçkin bir meslek Öğretmenler Mesleğe girişte bir sınav ve bir yıllık adaylık dönemi 3000- 4000 avro aylık maaş Maaş karşılığı 26 saat ders Emeklilik yaşı 60

Teşekkür ederim