Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI 1. İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri.
Aile Hekimliği Bilgi Sistemi (AHBS) Laboratuvar Entegrasyonu İlker KÖSE Bilgi Sistemleri Danışmanı Sağlık Bakanlığı.
Return Visits to the Emergency Department: The Patient Perspective Can Bilal AÜTF Acil Tıp AD.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE ACİL TIP DÜNYA DA VE ÜLKEM İ ZDE AC İ L SA Ğ LIK H İ ZMETLER İ N İ N GEL İŞİ M İ.
HASTA BAŞI EĞİTİMİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 191.
UNI-SET Toplantı Notları
Hastane tabanlı Sağlık Teknolojileri Değerlendirme (H-STD) Doç. Dr. Rabia KAHVECİ.
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
T.C MANİSA VALİLİĞİ Potenza - Italy (31 Ekim Kasım2011)
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Şube Md Yılı Faaliyet Raporu Sunumu.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. Fetin Rüştü YILDIZ Başhekim.
Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN H.YUSUF POLAT. İnsanların geçimlerini sağlamak için sürekli yaptıkları işe meslek denir.
2 SANAYİ ALANININ ŞEHİR MERKEZİNE GÖRE KONUMU 3 Kastamonu Belediye Başkanlığı olarak şehirdeki her iki eski sanayi sitesinin şehir yerleşik alanı içerisinde.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Ankara İli Trafik Kazası Vakalarının Karşılaştırması (2002 – 2003 Yılları) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Giray Şahin.
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
ANKARA 112 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNİN TELEFON ÇAĞRILARI
ATT ve PARAMEDİKLERİN AFET ALANINDAKİ ROLLERİ
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
Bugün Günlerden Asistan Hekim;
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
MEDİKOSOSYAL MERKEZİ.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
2. Sağlık hizmetleri.
Hakkında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 Ekim 1979 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı olarak kurulmuştur. Ülkemizde nitelikli.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
PROJE YÖNETİM OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ İLAÇ REHBERİ
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
ARAMA VE KURTARMA HİZMETLERİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
Sunum transkripti:

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp. Bnb. Pelin ÖZMEN

Barışı destekleme harekatları genel olarak, çok uluslu, karmaşık bir ortamda ve medyanın sürekli kontrolü altında icra edilir. Toplulukların kalplerinin kazanılması böyle harekatlarda kritik öneme sahiptir. Sağlık alanında yapılan çalışmalar bu stratejik süreçte ciddi katkılar sağlamaktadır. Çalışmada, TSK’nin Eylül 2008-Nisan 2009 tarihleri arasında Afganistan’da gerçekleştirdiği projelere ve sunduğu sağlık hizmetlerine değinilmiştir.

Kabil Türk Asker Hastanesi (Kamp Doğan) 6 subay (1 pratisyen hekim, 1 dahiliye uzmanı, 1 anestezi uzmanı,1 genel cerrahi uzmanı, 1 eczacı, 1 diş hekimi), 5 astsubay (1 röntgen teknisyeni, 1 laboratuar teknisyeni, 1 cerrahi teknisyeni, 1 tıbbi cihaz tamir teknisyeni, 1 ikmal astsubayı), 1 uzman erbaş (ambulans şoförü), 4 erbaş er, 3 bayan hemşire, Toplam 19 Türk personelinin çalıştığı Rol 2 seviyesinde bir sağlık teşkilidir.

Kabil Türk Asker Hastanesinin Görevleri; -Afganistan’da görevli Türk askeri personelin sağlığının korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak, onların muayene ve tedavilerini yürütmek, -Türk askerinin dışında; diğer ISAF personeline sağlık hizmeti vermek, -Hastanede, Afgan halkının muayene ve tedavilerini yapmak, -Sivil Asker İşbirliği (SAİ=CIMIC) maksadıyla; hastane dışında köy destek uygulamaları ile bizlere ulaşamayan Afgan halkına yerinde muayene ve tedavi yapmaktır.

-Hastane personeli kendi aralarında nöbet hizmetlerine girmektedir -Hastane personeli kendi aralarında nöbet hizmetlerine girmektedir. Bu şekilde kesintisiz sağlık hizmeti sunulmaktadır. -Hastanede 4 adet zırhsız ambulans bulunmaktadır. -İkisi yoğun bakım yatağı olmak üzere toplam 12 hasta yatağı vardır. -1 ameliyathanesi mevcuttur.

-Acil Servis, Röntgen Kısmı ile Biyomedikal Birim yine ana hastane binası içinde yapılandırılmıştır. -Hastane binasının dışında, hastaneye 200 metre uzaklıkta konteynır içinde poliklinik binası teşkil edilmiş olup; burada hasta bekleme odası, aynı anda 3 doktorun hizmet vereceği muayene yerleri, ultrason odası, laboratuar, eczane, diş polikliniği, küçük cerrahi işlem odası mevcuttur.

-Sabah saat 08.00’dan itibaren kışlaya üst aramasından geçirilerek kabul edilen Afgan hastaların muayenelerine başlanmaktadır. -Muayenelerde mutlaka bir tercüman ve bayan hastaların çekinmeden muayene olabilmeleri için bir hemşire bulunmaktadır. -Günde ortalama 150 Afgan hastanın muayenesi yapılmaktadır. Hastaların ilaçları da tamamen ücretsiz olarak hastanemizce karşılanmaktadır.

Afganistan’da Sağlık Alanında Gerçekleştirilen Projeler: -Afganistan Devlet Hastanelerinin baştabipleriyle koordinasyonlarda bulunulmuştur. Yaşanılan en büyük sorunun,biyomedikal teknisyen yokluğu nedeniyle tıbbı cihaz arızalarının olduğu görülmüştür. Kabil Türk Asker Hastanesinin Tıbbi Cihaz Tamir Teknisyeni bu hastanelere (Rabia Balkhi, Meyvand, Indra Gandhi, Oar Hospital ) bir program dahilinde gönderilmiş, çok sayıda cihazın tamiri sağlanmıştır.

-Gerçekleştirilen tıbbi cihaz tamirlerinden sonra; Afganistan Kabil’deki 10 hastaneye bu anlamda tıbbi cihaz tamir teknisyenliği eğitimi başlattık. Burada amacımız onlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmekti. Haftada 2 gün ikişer saat olarak planlanan eğitim, 4 Mart 2009 tarihinde başlamış ve 5,5 ay sürmüştür.

-Kendi sorumluluk bölgelerimize köy destek uygulamalarına (MEDCAP=Medical Civic Action Program) çıkılmıştır. Burada büyük kalabalıklarla karşılaşılmıştır. Yerinde sağlık hizmeti verilmiştir. Daha ileri tetkik tedavi gerektirenler ile cerrahi ihtiyacı olanlar, hastanemize getirilmiş sorunları Rol 2 seviyesinde çözülmüştür.

-Özellikle çatışmaların yoğun olduğu Afganistan’da asker personelin kendi kendine ilk yardım uygulayabilmesi veya arkadaşına ilk yardım yapabilmesi zayiatları azaltacaktır. Bu düşünce çerçevesinde Darülaman’daki Afgan askeri birliğine hastanemiz tarafından ilk yardım eğitimleri planlamış ve uygulanmıştır.

Onlara SABA olarak ifade edilen (Self Aid Buddy Aid ) eğitimi 2 gün olarak planlandık. İlk gün; ilk yardımın önemi, temel prensiplere değinilmiş ve teorik eğitim verilmiştir. İkinci günde ise özellikle uygulamalı eğitim yapılmıştır. Bu anlamda hava yolunu açmak, turnike ile-bandaj ile kanamayı durdurmak, kırıkları atellemek, yaralı transportu işlediğimiz konular arasında yer almıştır.

Teşekkürler

SORULAR???