Ülfet Erdal1, Alev Haliki Uztan2, Bengi Aldı2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 1. SUNUM AKIŞI TarihçeMisyonVizyonFakülte YönetimiSon Birkaç Yıla Ait Tavan ve Taban Puanları Bölümlerde Mevcut Öğrenci.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Uluslararası Pazarlama Araştırması
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Parametrik Olmayan İstatistik
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
Gıda Üretim Sürecinde Antibiyotik Dirençli Mikroorganizmaların Varlığı: Klasik Peynir Üretiminde GSBL üreten E.coli Varlığının Araştırılması Seda Özdikmenli.
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
AFLATOKSİJENİK ÖZELLİĞİNİN MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Karşılaştırmalı Eğitim
ÇEVRE EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME
Şekil 1. Fındık turplarının arazideki görünümü
S.MİS, B.B.KENANOĞLU, İ.DEMİR
KEKİK BİTKİSİNDE ZARARLI ORTHOPTERA TÜRÜ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Su Ürünleri YetiştiriciliğinİN TEMEL ESASLARI
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

Ülfet Erdal1, Alev Haliki Uztan2, Bengi Aldı2 Ege Bölgesi Koşullarında Organik Hayvan Yemi Yetiştiriciliğinde Farklı Münavebe Sistemlerinin Potansiyel Mikotoksijenik Küf Türleri Yönünden Araştırılması logo Ülfet Erdal1, Alev Haliki Uztan2, Bengi Aldı2 1 Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Menemen, İzmir 2 Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Giriş Bulgular ve Tartışma Günümüzde organik ürünlere olan talep gittikçe artmaktadır. Organik hayvansal ürünler kaliteli, kalıntı içermeyen, refahına özen gösterilen hayvanlardan elde edildikleri; çevre dostu koşullarda üretildikleri, lezzetli ve yağ içerikleri daha düşük oldukları için tercih edilmektedirler (Kouba, 2003; Van Ryssen, 2003). Organik hayvan yetiştiriciliğinde hayvanlar organik yemlerle beslenmeli ve üreticilerin kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri organik yem maddelerinin kullanımı esas olmalıdır. Ancak organik hayvan yetiştiriciliğinde organik yem gerek dünyada ve gerekse ülkemizde yeterli bir üretim miktarına sahip olmadığı gibi Türkiye’de organik yemlerin yem değeri açısından da ciddi problemleri vardır. Organik hayvan yemindeki en büyük problemlerden biri mikotoksin ve küf sorunudur. Elde edilen sonuçlara göre organik yem üreticisine, zengin içerikli, besin değeri yüksek, düşük maliyetli, kalite yönünden en önemli belirleyici faktörlerden olan küf ve mikotoksin içermeyen organik yem çeşitleri üretim ve depolama sistemleri önerilmesi planlanmıştır. Sonuç I. ve II. Münavebe sisteminde I. bitkilere ait yem ham madde örneklerinden izole edilen toplam küf sayıları (kob/g) Ürün Adı Münavebe Sistemi Parsel Sonuç ( cfu/g ) Üçgül 1 0,6 x 102 2 0,2 x 102 3 0,7 x 102 4 0,2x 102 >102 0,8 x 102 0,1 x 102 Arpa >10 Tritikale 0,1x 102 Fiğ + Tritikale 0,4x 102 0,5 x 102 1,1 x 102 Fiğ + Yulaf 0,4 x 102 Materyal ve Metod Organik yemlerin kontaminasyonunu engellemek için mikotoksin varlığını önlemek gerekir. Organik ürünlerin herhangi bir kimyasal muameleye tabi tutulmaması gerektiği için, bu ürünlerde küf üreme problemi ve mikotoksin varlığı daha hassastır. Bu amaçla organik yemlerin küf ve mikotoksinler açısından potansiyel kaynaklarını ve türlerini belirlemek amacıyla, 2 farklı münavebe sisteminde yetiştirilen yemlerin yem hammaddesinde ve yetiştirildikleri topraklardan alınan örnekler değerlendirilerek saptanmaya çalışılmıştır. Denemelerde kaba yem olarak fiğ/yulaf, fiğ/tritikale karışımı ,üçgül ve silajlık mısır, enerji yemi olarak arpa, tritikale ve mısır, protein yemi olarak pamuk ve soya kullanılmıştır. Her bitki 4 tekrarlamalı olarak tesadüf blokları deneme deseninde kurulmuştur. Deneme UTAEM’in Menemen Ovasında yer alan Orta köy deneme arazisinde 4 yıl yürütülmüştür (2012-2016).Örnekler, her iki farklı dönemde, deneme arazisinden temin edilen toplam 48 toprak örneği, 32 yem hammaddesinden oluşmaktadır. Toprak örnekleri, Eylül ve Nisan aylarında, ekim öncesi alınmıştır. Yem hammaddeleri ise 8 adet fiğ/yulaf, 8 adet fiğ/tritikale, 8 adet üçgül, 4 adet, pamuk ve 4 adet soya olmak üzere hasat sonrası alınan örneklemelerdir.Farklı yem hammaddelerinde her hasatta toplam küf ve potansiyel mikotoksijenik küflerin izolasyonu için seyreltme plaka yöntemi uygulanarak elde edilen izolatlar tanılanmıştır.Toprak örnekleri de her parselden hasat öncesi ve hasat sonrası dönemde 20cm derinlikten alınarak yine seyreltme plaka yöntemi ile küflerin izolasyonları yapılmış ve tanılanmıştır. I. Münavebe sistemine ait 1. bitkilerin ekim öncesi alınan topraklarda izole edilen Aspergillusların dağılımı Parsel No   Aspergillus türleri 1 Aspergillus niger Aspergillus terreus Aspergillus flavus A.alternata Aspergillus ustus Aspergillus fumigatus Clostrodium sphaerospermum Steril misel 5 Aspergillus clavatus Trichoderma harzianum Fusarium equiseti Penicillium glabrum 9 Eurotium amstelodami Aspergillus wentii Aspergillus japonicus 2 Fusarium subglutinans Aspergillus awamori 6 P. chrysogenum Eurotium nidulans Penicillium chrysogenum 10 R.oryzae Aspergillus parasiticus Penicillium solitum 3 Alternaria alternata Penicillium olsonii Eurotium chevalieri 7 11 Aspergillus ochraceus P. glabrum 4 Rhizopus oryzae Aspergillus alliaceus 8 Alternaria arborescens 12 II. Münavebe sistemine ait 1. bitkilerin ekim öncesi alınan topraklarda izole edilen Aspergillusların dağılımı Parsel No   Aspergillus türleri 13 Aspergillus terreus P.glabrum E.nidulans A.alternata Clostrodium sphaerospermum Penicillium olsonii Eurotium chevalieri 17 Eurotium amstelodami Aspergillus flavus Aspergillus japonicus Steril misel Alternaria alternata 21 Aspergillus niger R.oryzae Rhizopus oryzae Penicillium solitum 14 Aspergillus wentii Aspergillus ochraceus Aspergillus fumigatus Fusarium equiseti 18 Aspergillus ustus Mucor variabilis 22 F.subglutinans A.awamori Aspergillus awamori 15 Trichoderma harzianum Aspergillus parasiticus 19 Alternaria arborescens <10 23 F.culmorum Penicillium glabrum 16 Cladosiporium cladosporioides 20 Eurotium nidulans 24 Aspergillus versicolor Aspergillus ostianus Deneme Alanı I.Münavebe sistemine ait 2.bitkilerin ekim öncesi alınan toprak örneklerinden izole edilen Aspergillusların dağılımı Parsel No   Aspergillus türleri 1 Aspergillus ustus Aspergillus fumigatus Aspergillus japonicus Aspergillus terreus Fusarium equiseti Steril misel 5 Eurotium amstelodami Aspergillus flavus Aspergillus niger Fusarium subglutinans 9 Alternaria arborescens Penicillium solitum 2 Rhizopus oryzae 6 A.oryzae Aspergillus alliaceus Penicillium olsonii 10 Scopulariopsis candida 3 Eurotium chevalieri 7 11 Eurotium nidulans 4 Aspergillus awamori Cladosporium cladosporioides Penicillium canescens 8 12 Teşekkür Bu çalışma; Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) tarafından, P-05 Yem Bitkilerinde Organik Tarım adlı programda olup, Ege Bölgesi Koşullarında Organik Hayvan Yemi Üretimine Yönelik Münavebe Sistemlerinin Karşılaştırılması adlı proje kapsamında olup, TAGEM VE BÜGEM tarafından desteklenmiştir.