GSM. GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Abdülaziz GÜNGÖRÜR Musa DEMİR
Advertisements

VoIP Nedir ? Kısa bir tanım yapmak gerekirse VoIP, internet veya data hatları üzerinden ses aktarımı olarak açıklanabilir. Bu gibi bir durumda insanların.
ZAMAN BÖLMELİ ÇOĞULLAMA
Kablosuz Ağlar Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Kurumsal ve Kamu Sektörü için WiNetwork Çözümleri
Türkiye’yi İnternete Taşımada Rekabetin Rolü
GSM Uygulamaları Ergin Boyacı Eylül 2013.
GELİŞEN HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ DERSİ
KABLOSUZ ATM AĞLARDA VERİ TRAFİĞİNİN VİDEO TRAFİĞİ ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ TÜNSER TAYFUNER.
Mobilite ile Gelen Rekabet Avantajı Sunum Öyküm Dizdar.
VİDEO KONFERANS NEDİR ? NASIL ÇALIŞIR ?
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
İNTERNET.
GSM(Global System for Mobile Communications )
GSM ve YÖNLENDİRME.
IEEE (WIMAX) Protokollerini Kullanan Ürünler ve Özellikleri
Akademik Bilişim Ocak 2013 – Akdeniz Üniversitesi - Antalya Dijital Ayrılık Probleminin Çözümünde Uydu Tabanlı Birleşik Ağ Uygulamaları.
Yeni Nesil Mobil Genişbant Teknolojileri ve Türkiye
İnternet ve e-posta Yönetimi
Telefon giderlerini düşürmenin akıllı yolu BlueGate FXO/FXS FCT’nin fiziksel özellikleri Montaj Tipi: Duvar veya masa üstü Ebatlar (mm): 130 x 100 x.
Telefon giderlerini düşürmenin akıllı yolu Tarife Denetçisi ile paket (kota) aşımı sona erer. GSM-1 GSM-2 ASIL SİMYEDEK SİMASIL SİMYEDEK SİM Kota Dolunca.
KABLOSUZ AĞLAR Öğr. Gör. Zülfü ALANOĞLU.
KABLOSUZ MOBİL İLETİŞİM
GSM ve BAZ İSTASYONLARI

LTE -> 4G için STRATEJİ.
WIMAX.
GSM Teknolojileri ve Uygulamaları Ergin Boyacı Kasım 2013.
VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ VERİ İLETİŞİM HİZMETLERİ Yrd. Doç. Dr. Ersoy ÖZ.
Telefon giderlerini düşürmenin akıllı yolu BlueGate Analog FCT’nin fiziksel özellikleri Montaj Tipi: Masa üstüne veya duvara Ebatlar (mm): 90 x 60 x.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
MOBİL GENİŞBANDIN GELECEĞİ
ÇEVRİMİÇİ ÇEVRE İZİNLERİ
İLETİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE ENTEGRASYON
KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ
Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine ba ğ lı oldu ğ u, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir ileti ş im a ğ ıdır. Internet, insanların.
4G(DÖRDÜNCÜ NESİL) MOBİL VE KABLOSUZ SİSTEMLER
E-postanın nasıl kullanılır?
MOBİL İMZA KULLANIM KILAVUZU
xDSL TEKNOLOJİLERİNİN ÖZELLİKLERİ ve SON GELİŞMELER
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
PERVASIVE (SÜREKLİ/YAYGIN) TEKNOLOJİLERDE İLETİŞİM ALTYAPISI
WiMAX Teknolojisi ve Uygulama Alanları
1/22 TÜRKSATBilişim “iletişim herşeydir”. 2/22 KURULUŞ 5189 sayılı Kanun ile 22 Temmuz 2004 tarihinde özel hukuk hükümlerine tabi ve ticaret kanunu hükümleri.
TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ
BIM 101 Bilgi İşleme Giriş © 2006 Prentice-Hall, Inc.
Mobil İletişimin Gelişimi
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
SİBER GÜVENLİĞE GİRİŞ ISE 410 DR. TUĞRUL TAŞCI. Ders Planı HaftaKonu Başlığı 1 Siber Güvenlik Nedir? 2 Temel Ağ Kavramları 3 OSI Referans Modeli - Katmanlar.
Veri Haberleşme Teknikleri
GSM Teknolojileri ve Uygulamaları
Muhammed Emin ALTINTAŞ
Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ
BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
2N NetStar Akıllı GSM Çözümleri.
GPS 301 A Akıllı Çocuk Telefonu Hızlı Kurulum
ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI
MOBİL HABERLEŞME SİSTEMLERİ
Voice/VoIP Eylem ökcü
WIMAX NETWORK MIMARISI
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
M. Erkan YÜKSEL1, A. Halim ZAİM2  
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
Mustafa COŞAR- Murat DOĞAN- İsmail ARIK Hitit Üniversitesi
GSM ve YÖNLENDİRME.
Amasya Üniversitesi Semih ÇAKIR
Sunum transkripti:

GSM

GSM Nedir?  Global System for Mobile Communication’ın kısaltmasıdır. Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem" anlamına gelen cep telefonu iletişim protokolüdür.  Geliştirilmesinde Avrupa ülkelerinin öncü olduğu bir sistemdir.  Data ve ses transferi digital olarak yapılır.  Kapsama alanları hücrelere bölünerek planlanır.

GSM’in tarihi  1991 – GSM de ilk arama  1992 – Dünyada ilk GSM ağının oluşturulması  1998 – Dünyada 120 milyon GSM kullanıcı sayısına ulaşıldı.  1999 – İlk GPRS sisteminin kullanılması.  Dünyada 860 milyon GSM kullanıcı sayısına ulaşıldı.  2004 – Dünya 3G kongresi(Ülkemizde 2009 yılında hizmete girdi)  Dünyada 2.4 milyar GSM kullanıcı sayısına ulaşıldı.  2016 – 4G ülkemizde kullanılmaya başlandı.

GSM Numarası Nedir? GSM numarası kullandığınız operatör tarafından size sunulan ulaşılma kimliğidir. GSM Numarası halk arasında telefon numarası olarak adlandırılmış ve alışılageldiği için günümüze kadar geçen süreç içerisinde de aynı şekilde kullanılmaya devam edilmiştir. GSM numaralarının başında + işareti ve ülke kodu yer almakta daha sonra ise GSM operatörünün kodu ile size sunulan ulaşılma kimliği yer almaktadır.

GSM’in ortaya çıkışı  80’li yılların başında GSM çalışma grubu kurulduğunda, Avrupa’da birbirleriyle uyumsuz 7 analog hücresel şebeke bulunmaktaydı.  Danimarka, Finlandiya, Norveç,İsveç – NMT-450, NMT-900 (Nordic Mobile Telephone)  Cihazlar Amerika ve Japonya’dan ithal ediliyordu.  Amaç, tüm Avrupa ülkeleri için “ikinci nesil” olarak adlandırılan tek bir standart belirlemekti.

Dünya Genelinde Kullanılan Mobil İletişim Sistemleri  GSM 900/ Global System for Mobile Communication  DCS Digital Cellular System  PCS Personal Communication System

Kablosuz Sistemler  1G  2G – 1991 – GPRS – EDGE  3G – HSDPA – HSUPA  4G

1G ve 2G  1G – Analog veri iletimi – Ses taşıma odaklı – Hücresel sistem – Enterferanslara dayanıklı değildir – İsteyen her kişi, her 1G telefon görüşmesini dinleyebilir – Veri iletişimi gibi hizmetlere olanak tanımaz  2G – Sayısal teknoloji – Daha yüksek ses kalitesi – Daha büyük kapasite – Sesi ve verileri şifreleme imkanı

3G Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (International Mobile Telecommunications-2000) (IMT-2000), 3G (orijinal açılımı 3rd Generation, 3N ya da 3. Nesil) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Uzun mesafeler arası telefon görüşmelerini, kablosuz veri aktarımlarını ve görüntülü aramaları yapabilmemize olanak veren 3G, 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında da, eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızları (HSPA+ ile iniş yolunda 14.4 Mbit/s ve çıkış yolunda 5.8 Mbit/s’e ulaşan hızları) desteklemektedir.

3G Kısacası daha büyük ağ kapasitesi sağlar, böylelikle 2G ve 2.5G ye oranla daha kaliteli bir iletişim olanağına sahip oluruz.Uluslararası Telekomünikasyon Birliği üçüncü nesil (3G) mobil telefon standartlarını gelişimin hızlanması, bantgenişliğinin artması ve daha geniş uygulamaların desteklenmesi için oluşturuldu. Örnek verecek olursak, GSM (zamanımızın en yaygın cep telefonu standardı) yalnızca ses değil, kablosuz veri aktarımını da destekler ki bunu 14.4 kbps hızlarında devre anahtarlamalı olarak yapar. Fakat çoklu ortam uygulamalarının desteklenebilmesi için paket anahtarlamalı verilerin daha yüksek hızlarda ve görüntüsel (spektral) verimlilikte yapması gerekmektedir, iişte bu işi 3G yapar. Özet olarak, 3G’nin 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik, iletimin ses yerine veri odaklı olmasıdır.

4G 3G ve 2G standartlarının devamı olan 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps, wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden (3G, 2G vs.) daha yüksek veri hızları sağlayarak; ses, veriler ve devamlılığı olan çoklu kitle iletişimini kullanıcılara ulaştırma amacıyla, uçtan uca IP çözümü sağlar. 4G’ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez duyuran firma, Japon NTT DoCoMo firmasıdır ve LTE teknolojisini 2004 yılında duyurmuştur.

MS (Mobile Station) Mobil cihaz ve SIM kartından oluşur. SIM (Subcriber Identity Module - Abone Kimlik Modülü) SIM Kart aboneye ilişkin 3 tip bilgi saklar;  SABİT BİLGİLER IMSI, abone onay Şifresi  GEÇİCİ ŞEBEKE BİLGİLERİ TIMSI, Location Area İdentity  SERVİSLERE İLİŞKİN BİLGİLER Dil seçimi, telefon rehberi

Hazırlayanlar Büşra ÇORU Murat Oğuz YILDIRIM