Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WIMAX.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WIMAX."— Sunum transkripti:

1 WIMAX

2 KONULAR WIMAX NEDİR WIMAX TÜRLERİ WIMAX NASIL ÇALIŞIR NİÇİN WİMAX WIMAX&WI-FI KARŞILAŞTIRILMASI TÜRKİYEDE WIMAX SONUÇ

3 WİMAX NEDİR?

4 WiMAX(Worldwide Interope rability for Microwave Access ), son kullanıcıya kablo ve ADSL alternatifi olarak genişband erişim sağlayabilecek standart-tabanlı kablosuz erişim teknolojisidir.

5 WİMAX TÜRLERİ

6 802.16e: Nokia Siemens Networks'ün de sunmuş olduğu en çok tercih edilen geniş bant kablosuz ve hareket halinde kullanmaya uygun olan WiMax çözümleri. 802.16d: Hareketli olmayan noktalar için daha çok kullanılan çözüm. Flash OFDM: 3G'den hızlı olan ve Avrupa'da trenlerde daha çok kullanılan WiMax çözümü.

7 WİMAX NASIL ÇALIŞIR

8 Wimax aslında ip tabanlı kablosuz erişim teknolojisidir.

9

10 Wimax dar alanda kablosuz İnternet ağı oluşturan Wi-Fi (Wireless fidelity: kablosuz ağ) teknolojisinden sonra kablosuz interneti çok daha geniş alanlara yaymaya çalışan bir teknolojidir. Wimax sadece taşınabilir bilgisayarlarda değil aynı zamanda sabit bilgisayarlar için de interneti kablosuz hale getirmeyi hedefliyor. Bu demek oluyor ki kullanıcılar internet erişim ihtiyaçlarını çatıya ya da pencereye kurulacak uydu anteni benzeri bir antenle evlerindeki ya da ofislerindeki sabit bilgisayarlarında da karşılayabilecekler.

11 Dış Mekan Alıcı Cihaz ile Kullanım
İç Mekan Alıcı Cihaz ile Kullanım

12 TEXT SÜRÜCÜSÜNDE KULLANILAN EKİPMANLAR
Baz İstasyonu İç Mekan Alıcı Cihaz Dış Mekan Alıcı Cihaz Araç Tipi Alıcı Cihaz

13 FARKLI GENİŞLİKTEKİ AĞLAR VE
KULLANIMLARI

14 KULLANIM ALANLARI Metropolitan Area Network (Metropol Alan Ağı, MAN), geniş alan ağından (Wide Area Network,WAN) daha geniş bir alanı, genellikle bir şehri, kapsayan büyüklükte bir ağ yapısıdır. Aslında bu ağ kablosuz ya da fiberoptik kablo ile oluşturulmuş birkaç LAN/WLAN (Wireless/Local Area Network, Kablosuz/Yerel Alan Ağı)'ı birbirine bağlamak için tasarlanmıştır. Örneğin, bir kampüste yurtlar için bir LAN, derslikler için bir LAN, akademik personel için bir LAN olabilir, hatta bunların yanında birkaç tane de WLAN bulunabilir. İşte bu ağların hepsi MAN yapısı ile birbirine bağlanabilir.

15

16 NİÇİN WIMAX

17 -> standardı birkaç önemli özelliği sayesinde problemsiz bir şekilde erişimi sağlıyor. Bunlar; • Çoklu yol etkileşimi • Gecikme dağılımı • Sağlamlık

18 WİMAX TEKNOLOJİSİNİN KULLANDIĞI FREKANSLAR

19 WIMAX & Wİ-Fİ KARŞILAŞTIRILMASI
WIMAX, WiFi ve Ethernet ile aynı LLC katmanını kullanır. Bu yüzden hem WAN, hem de LAN bağlantıları WIMAX'a köprülenebilir. WIMAX için tasarlanan MAC katmanı değişik fiziksel katmanlarla uyumlu halde tasarlandığı için üreticilere geniş bir yelpaze sundu. Böylelikle WIMAX kablosuz genişbant internetin yanında cep telefonları, avuçiçi bilgisayarlar gibi araçlardan da sinyal alabiliyor. Bu gibi nedenler GSM şirketlerinin de WIMAX'e ilgi duymasına sebep oldu. WIMAX için tasarlanan MAC katmanı WiFi'den farklı olarak çalışıyor

20 WİMAX’IN SAĞLADIĞI ÖZELLİKLER
1)11 GHz altındaki lisanslı ve lisanstan muaf bant işlemleri desteği, 2)Telekomünikasyon işletmecisinin maliyetini azaltan yüksek görüş hatlı verimlilik, 3)Daha güvenli iletim için ileri hata düzeltme, 4)Mesafeyi ve kapasiteyi artırmak için gelişmiş anten teknikleri desteği, 5)50 km’ye kadarki mesafelerde müşteriye ulaşmak için bant genişliğinden taviz veren uyarlanabilir modülasyon desteğidir.

21 1)Bileşen ücretleri için yeni iş hacmi oluşturmak,
WİMAX’İN YAYILIMI İLE SEKTÖRDE MEYDANA GETİRDİĞİ ETKİ 1)Bileşen ücretleri için yeni iş hacmi oluşturmak, 2)İşletmeciler açısından, donanım maliyetini aşağıya çeken ve ticari markalaşma ile başarılamayan fiyat/performans gelişmesini hızlandıran ortak bir platform oluşmaktadır. 3)Tüketicilere getirileri ise; binaya erişimin zor olduğu kent merkezleri, abonelerin merkez ofisten çok fazla uzak olduğu banliyöler ve altyapının zayıf olduğu düşük nüfus yoğunluklu kırsal alanlar gibi özellikle hizmet eksiğinin bulunduğu alanlar için, daha fazla genişbant erişim seçeneğinin olması ve bunun yaratacağı rekabet ile daha düşük aylık abonelik fiyatlarına yol açması olacaktır.

22 Wimax teknolojisi uygulamaları
1-Talebe Göre Genişbant 2- Yapılara Genişbant Sunmak: 3- Kırsal Kesimler: 4- Fiber Optik Kablonun Son Kullanıcıya Ulaştırılması 5. Ses ve Görüntü İletimi:

23 TÜRKİYEDE WIMAX

24 Wimax’in ülkemizdeki durumu ile diğer ülkelerdeki durum arasında fark yoktur. Diğer ülkeler için sertifikasyonsuz kurulan Wimax şebekeleri dışında diğer ülkelere verilen test izinleri Türkiye için de verilmiştir. Başvuruları test ve deneme için yapan ülkemizde şu ana kadar yapılan 10 başvuru kabul edilmiş olup Ankara, İstanbul, Gebze, Eskişehir ve Yozgat illerinde çeşitli denemeler gerçekleştirilmiştir.

25 Tek kırsal yerleşim başvurusu olan Yozgat ili Boğazlıyan ilçesinde test ve deneme çalışmaları başlamıştır. Yozgat’ta kurulan Wimax şebekesinin amacı, “Milli Eğitim Bakanlığı İnternete Erişim Projesi” kapsamında okula genişbant internet erişiminin sağlanması hedefine ulaşabilmektir. Bu şebeke Türk Telekomünikasyon A.Ş tarafından geliştirilmekte olup, coğrafi nedenler ve ADSL teknolojisinin mesafeyle ilgili sınırlamalarından dolayı 3.5 GHz bandında çalışan ADSL erişimine alternatif olarak sunulmaya çalışılmaktadır.

26

27 SONUÇ

28 Bugün gelinen noktada, 30’dan fazla ülkede 160 işletmecinin ticari ve test amaçlı kurduğu baz istasyonu sayısı yaklaşık 5000’e ve abone ekipmanlarının sayısı ise onbinlere ulaşmıştır. 4G’ye geçiş sürecinde Wimax, gerek arkasındaki teknolojisi gerekse de her zaman her yerde var olabilme hedefi ile önemli bir rol üstlenerek 4G hedeflerinin şekillenmesine katkıda bulunmakta ve hatta belki de temelini oluşturmaktadır.

29 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER İBRAHİM HALİL BARLİN (05260015)
HAZIRLAYANLAR FARUK SERİN ( ) İBRAHİM HALİL BARLİN ( )


"WIMAX." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları