Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ"— Sunum transkripti:

1 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ
Chapter 7 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ

2 Kablosuz Ağ Teknolojileri
Dünyada bir çok ağın yapılandırılmasında kablo (UTP) kullanılırken, kablosuz ağ teknolojileri pratik alanlarda kullanımı yaygınlaşmaktadır. Tarihi öncesi dönemde dumanla haberleşme tam bir kablosuz ağ iletişim örneğidir.

3 Kablosuz Ağ Teknolojileri
Günümüze yakın zamanlarda ise radyo sinyalleri gibi elektromanyetik dalgalar yardımı ile sağlanmaktadır. II dünya savaşında Amerika kullanmıştır.

4 Kablosuz Ağ Teknolojileri
WLAN hızı ilk zamanlarda 2 MBPS iken bugün 54 MBPS hızına kadar desteklemektedir. Bu hızları destekleyen bazı standart ve teknolojiler vardır.

5 Kablosuz Ağ Standartları
Bluetooth, küçük alanlarda (PAN) kablosuz iletişim teknolojisi IrDA, infrared ışınlarıyla iletişim sağlayan standart. Televizyon kumandası... HomeRF, ev ve işyerlerinde 2.4 GHz yaklaşık 50 metre, kablosuz ev telefonu IEEE x mobil cihazlarla uyumluluğu sağlamak için geliştirilmiştir. 2.4 veya 5 GHz’lik bant gemişliği sağlar.

6 Kablosuz Ağ Standartlarının Karşılaştırılması
Veri İletim Hızı Mesafe Protokol desteği IEEE 802 54 Mbps 50 M TCP / IP IrDA 16 Mbps 2 M PPP Bluetooh 2 Mbps 10 M HomeRF 1.6 Mbps

7 Kablosuz Ağ Teknolojilerinin Yararları
Hareket Kabiliyeti Kolay kurulum Kurulum süresinde kazanç İletim araçları güvenirliğinde artış

8 Kablosuz ağ teknolojilerinin kullanım alanlarına göre sınıflandırılması
WPAN HomeRF Bluetooth WLAN IEEE X WWAN GSM, GPRS, SMS, WAP, UMTS

9 Kablosuz Ağ Kurulumu 1. Ağ kurulumu öncesi yapısal ve teknik planlama
Fiziksel donanım ihtiyacı ve değerlendirme 2. Ağ kurulumunun gerçekleştirilmesi Seçilen donanına ait ayarlar 3. Ağ iletişimim test edilmesi Bağlantının kontrol edilmesi

10 AP-Access Point Günümüzde birden çok görevi bir arada üstlenen veri erişim noktaları kullanılmaktadır. Ethernet switch görevini üstlenir ve genellikle 4 tane RJ45 portu bulunur. Böylece Kablolu ve kablosuz ağlarla bağlantı kurulabilir. İçerisinde Router aracıda bulunur ve kablosuz ağa bağlanan bilgisayarlara internet erişimi sağlar. İçerisinde Firewall bulunur.

11 Kablosuz ağ adaptörü Her kişisel bilgisayarın ağa bağlanabilmesi için bir kablosuz ağ adaptörüne ihtiyacı vardır Bunlar, PCI adaptörü, USB girişlerine takılanlar veya dizüstü bilgisayarlarda bulunan PC kart girişlerine takılan tipte olabilir.

12 PCI kablosuz ağ adaptörü

13

14

15 Mobil iletişim 70 lerin sonlarında anolog mobil telefonlar
1G ismi verilmektedir. 80 lerin sonunda standart GSM olarak belirlemiştir. 2.5 milyar kişi günümüzde kullanmakta Türkiyede 2008 verilerine göre 64 milyon GSm obone sayısı vardır. Yeni nesiller 1G, 2G, 3G, 4G

16 GSM Kullanılan 3 yaygın sistem vardır.
Sadece Amerkada kullanılan GSM1900 Yüksek veri kapasitesi GSM1800 Ve daha düşük GSM900

17 İletişim baz istasyonları (BTS-Base Trancceiver Station) kapsama alanı daireseldir. Birkaç yüz metre veya 30 km kadar olabilir. 3. nesil mobil teknoloji oarak adrandırılan ve 3g olarak ifade edilen sistemler çıkarılmış ve daha fazla iletim hızı ve öoklu ortam verilerinin kullanımını sağlamıştır.

18 4G Günümüzde şu bir gerçek ki yüksek çözünürlüklü bir videoyu DSL ve ya fiber optik üzerinden paylaşabiliyoruz. Fakat aynı durum kablosuz bir ortam için neredeyse imkânsız. Ama 4G gelince, bu gibi paylaşımları kablosuz ortamda rahatça yapmak mümkün olacak. Cisco’nun mobil internet veri alışverişi üzerine yaptığı bir araştırmada; 2013 yılına girildiğinde veri alışverişi %64 video, %19 veri servisleri, %10 dosya paylaşımı ve %7 ses olacak deniliyor. Ayrıca yine bu araştırma günümüz video transferinin 2012 yılı sonlarına kadar 4 kat çoğalacağını gösteriyor. 4G kapasitesi 15mbps bant genişliğini destekliyor. Eğer ki böyle bir bant genişliğine sahip olursak, kimi servislerin daha da gelişeceğini tahmin etmek pekte yanlış bir yorum olmaz.

19 Hücresel Mobil İletişim Nesilleri
Teknoloji Özellik Protokol 1G -Yanlızca analog ses iletişimi Çevirmeli telefon 2G -Dijital ses iletişimi -Daha çok arama imkanı -Daha az güç kullanımı -Ses iletim kalitesinde artış -Dijital veri iletimi -Basit metin mesajlaşma iletimi -E-posta -14.4 kbps hızında veri iletimi EDGE WAP SMS GPRS 2,5G -Paket anahtarlamalı veri iletimi -İnternet bağlantılarının yüksek hızlarda olmasa desteklenmesi -384 kbps hızında veri iletimi 3G -Aynı anda çok sayıda arama kapasitesi -2.4 mbps hızında veri iletimi -Geniş bant internet teknolojisi UMTS

20 Kablosuz Ağ Güvenliği Kablo üzerinde olabilecek bozulma ve kırılma gibi güvenlik tehditleri burada yoktur. Ancak bir kablosuz ağın kapsama alnı içerisinde herhangi bir noktadan saldırı düzenlenebilir. Kablosuz ağ yapılarında güvenlik 2 protokolü vardır.

21 WEP (Wired Equivalency Protokol)
WPA (Wi-Fi Protected Access)


"KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları