Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WIMAX NETWORK MIMARISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WIMAX NETWORK MIMARISI"— Sunum transkripti:

1 WIMAX NETWORK MIMARISI
S.Imran KARATOP F.Seniyye GULER Ufuk GOKCE

2 Wimax- Worldwide interoperability for microwawe access
Wimax,basit olarak uzun bir direkten bir sinyalin minik alicilarca alinmasina dayali bir sistemdir. Wimax kapsama alanı ve hız bakımında bildiğimiz kablosuz ağlardan daha hızlı ve daha çok kapsama alanı olan kablosuz ağ teknolojisidir . WiMAX, son kullanıcıya kablo ve ADSL alternatifi olarak genişband erişim sağlayabilecek standart-tabanlı kablosuz erişim teknolojisidir. olarak da adlandırılan WiMAX 50 km’lik bir alanda 70 Mbt/sn hızında İnternet bağlantısı vaat etmektedir.( IEEE STANDARDI)

3 IEEE standartına uyumlu olarak, “sabit”, “taşınabilir” ve son aşamada “mobil” özelliği geliştirilen WiMAX genişband erişim teknolojisinde, baz istasyonları 3-10 km lik kapsama alanında, kanal başına 40mbps kapasite sağlayabilme özelliğinde geliştirilmektedir. Bu kapasite, yüzlerce Kurumsal müşteriye T-1, binlerce bireysel müşteriye ADSL hızında erişim sağlayabilecektir.

4 Peki WIMAX nasil calisir???

5

6 Wimax dagitici Wi-Fi’ye benzer
Wimax dagitici Wi-Fi’ye benzer.ISP(Internet Servis Provider) ilk olarak T3 yada yuksek erisim hattina sahiptir.ISP line of sign anten kullanarak kuleye baglanir, kulede non line of sight sinyal ile istemciye iletir.

7 WiMax line of sight antenler 66Mhz ‘e ulasabilen yuksek frekansta calisirlar.
Dagitici antenler istemcisini gormek zorunda degildir.(Non line of sight) Non – line of sight kuleler Wi-Fi ye benzer aralikta calisirlar.Wimax BS(Base station),wimax aliciya sinyal yayar.(Wi-Fi access noktasinin laptop’a sinyal yaymasi gibi)

8 Wimax’da temel konulardan biri de ayni anda BS’e ulasmak isteyen kullanicilardan dolayi QoS’dir.
Simdi ayni anda haberlesmek isteyen kullanicilardan dolayi sistemin asiri yuklenecegini dusunebilirsiniz.Wimax bu problemi su sekilde asar;kapasite sinirlari civarina ulasildiginda kullanicilari otomatik olarak baska bir wimax hucresine yonlendirir.

9 Wi-Fi’de istemciler access noktasina ulasmada sira kavgasina girerler(kuleye uzakliga gore siraya girmelerinden dolayi kuleye uzak olanin hizmet olmasi guctur) Wimax bu problemi MAC seviyesinde,alicilari gelis sirasina koyarak, cozumler.Boylece uzaklik problemi cozumlenmis olur.

10 WIMAX STANDARTLARI

11 Farklı alanlarda kullanım için farklı standartlar
Bunlardan ilki büyük antenler vasıtasıyla sabit bilgisayarlarda kablosuz internet imkanı saglayacak a standardı Bu standart kapalı alanlarda 300 mbt\sn hız vaadediyor

12 802.16e standardi Bu standardın vaat ettiği hizmet, otobüste ya da trende seyahat ederken, ya da benzeri koşullar altında PDA veya dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla kesintisiz, yüksek hızda İnternet erişimi 802.16e revizyonu 3G teknolojisine rakip olarak görülüyor

13

14 Sonucda wimax teknolojisi diyor ki;
Internet at home Internet at the office Internet on the go Internet everywhere!!!

15 OFDM ( Orthogonal Frequency Division Multiplexing – Düz açılı Frekans Bölümlemeli Çoğullama)
MIMO (Multiple Input Multiple-Output – Çoklu Giriş Çoklu Çıkış) Bu iki gelişmekte olan teknoloji sayesinde servis sağlayıcılar tek bir baz istasyonundan daha fazla müşteriye hizmet sunma olanağına kavuşurken bunu daha az spektrum kullanarak gerçekleştirecekler.

16 OFDM, Wi-Fi (Wireless Fidelity / 802. 11 standardı ve WİMAX/802
OFDM, Wi-Fi (Wireless Fidelity / standardı ve WİMAX/ tarafından kullanılan taban radyo teknolojisidir. Dik frekans bölmeli çoğullama; veri iletimi için orthogonal(dik) frekans gönderimi sağlar. Böylece daha az enterferans olacaktır.

17

18 Wimax’in diger kablosuz teknolojilere gore avantajlari
Coklu yol etkilesimi Gecikme dagilimi Saglamlik

19 standardı 100 metrelik bir alanda işlediği için sadece 900 nano saniyelik gecikmeleri yok sayarken, WiMAX bunun yaklaşık 1000 katı olan 10 mikro saniyelik gecikmelere karşın bağlantı hızını koruyabiliyor. WiMAX, ’in kullandığı 20 MHz’lik kanal genişliğinden çok daha dar bir kanalda hizmet vererek bant genişliğini boşa harcamıyor.

20 standardı işletmelere yüksek bant genişliğini garanti ederken bireysel kullanıcılara düşük maliyetli ve yüksek hızda İnternet olanağı sağlıyor. standardı WMAN (Wireless Metropolitan Area Network)hizmetini desteklerken neredeyse bir şehrin iki ucu olabilecek bir mesafede, 50 km’lik bir alanda geniş bant İnternet olanağı sunuyor.

21 Wimax ornek uygulamasi

22 Superonline 3.5Ghz de aldigi izin kapsamında İstanbul Beşiktaş ve Levent olmak üzere iki lokasyonda baz istasyonlarını kurdu ve testlere başladı İstanbul’da toplam 28 MHz bant genişliğinde, MHz, MHz, MHz ve MHz frekans bantlarında sistemler kuruldu

23 Wimax test kapsama alani

24 KAYNAKLAR IEEE http://computer.howstuffworks.com/wimax1.htm

25


"WIMAX NETWORK MIMARISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları