Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Günümüzün Vazgeçİlmez Sİstemlerİ: Nesnelerİn Haberleşmesİ ve KullanIlan Teknolojİler Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ

2 İÇERİK NESNELERİN İNTERNETİ HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ
HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI SONUÇ VE ÖNERİLER

3 1. NESNELERİN İNTERNETİ Belirli ortamlarda çeşitli teknolojiler kullanılarak bilgi alabilen, bilgi üretebilen ve bilgi alışverişi yapabilen akıllı nesnelerin (eşyaların, şeylerin, cihazların) kullanılmasıdır.

4 1. NESNELERİN İNTERNETİ J. Belissent'e göre yapılan tanım şu şekildedir: “Bilişim teknolojilerini kullanarak bir yerleşim yeriyle ilgili güvenlik, sağlık, ulaşım gibi hizmetlerin daha verimli kullanılabilmesine imkân sağlayan sistemdir". International Telecommunication Union (ITU) tarafından yapılan tanıma göre ise, "Herhangi bir zamanda, herhangi bir yerden her türlü nesnenin bağlantı kurabilmesidir".

5 1. NESNELERİN İNTERNETİ Nesnelerin interneti kavramı ilk kez 1999 yılında MIT Auto-ID Center çalışanları tarafından önerilmiş ve RFID teknolojisi ile birlikte laboratuvarlarda çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. ITU tarafından 2005 yılında yayınlanan rapor ile bu kavram resmen duyurulmuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda her beş yılda bir internete bağlı cihaz sayısı ve kişi başına düşen cihaz sayısı katlanarak artmaktadır. 2020 yılı için yapılan tahminlere göre de dünya nüfusu temel alınarak internete bağlı cihaz sayısının yaklaşık olarak 50 milyar olacağı tahmin edilmektedir.

6 2. HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ
Nesnelerin interneti sahip olduğu gelişmiş yapısı içerisinde farklı teknolojileri barındırmaktadır. İletişimi ve bilgi paylaşımını sağlayan haberleşme aşaması sistem için önemli bir adımdır. Hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için uygun haberleşme teknolojisinin seçimi; verimlilik, zaman, ekonomi, güvenlik anlamında fayda sağlayacaktır.

7 2. HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ
Amaç; sistem işleyişine ve sistem gereksinimlerine göre en uygun bağlantı türünü seçmek, yapılacak işlemlerin etkin halde çalışmasını sağlamaktır. Bu bağlantı teknolojilerinden en çok kullanılanları; Bluetooth, Zigbee, Wifi, 6LoWPAN, Hücresel İletişim…

8 2.1. ZIGBEE IEEE standardını temel alan ve düşük güç tüketimi özelliği olan kablosuz iletişim teknolojisidir. Arıların kaynaklara ulaşmak için çizdikleri zikzak yoldan esinlenerek isimlendirilmiştir. Zigbee aygıtları enerji tasarrufunu uykuda oldukları süre zarfında gerçekleştirmektedir. Yıldız, noktadan noktaya ve ağaç ağ yapıları gibi çeşitli yapıları da desteklemektedir.

9 2.2. BLUETOOTH IEEE tarafından olarak standartlaştırılmış kablosuz haberleşme teknolojisidir. Kısa mesafe için kullanımını temel almakta, düşük ücret gereksinimi ve düşük güç tüketimini amaçlamaktadır. Veri iletimi için farklı modlar kullanılmaktadır. Radyo Frekans tabanlı olan bu teknoloji noktadan noktaya iletim ara yüzü olarak düşünülmektedir.

10 2.3. 6LOWPAN İnternet Protokolü (IP), ağ üzerinde yer alan aygıtların iletişim kurabilmeleri için kullandıkları kurallardır. Aygıtların ya da nesnelerin internet ortamından faydalanabilmeleri için IP adreslerinin olması gerekmektedir. Nesnelerin interneti teknolojisi ile çok fazla nesne kullanılmakta ve bu durumda da çok fazla IP adresi gerekmektedir. Bu yüzden IPv4'ün yerine daha gelişmiş özelliklere sahip IPv6 sistemine geçilmiştir. İnternet üzerinde araştırmalar yapan bir grubun adı olan 6LoWPAN, IPv6'nın kısaltmasıdır.

11 2.3. 6LOWPAN IEEE standardına uygun olarak çalışan IPv6 ağ teknolojisidir. Paketleri gönderme, alma, kapsülleme ve sıkıştırma özelliklerini barındırmaktadır. Düşük güç tüketimi özelliği olması ve küçük cihazlar üzerinde çalışabilmesi bu teknolojiyi önemli hale getirmektedir.

12 2.4. WIFI IEEE standardı olan Wi-Fi teknolojisi hemen hemen tüm akıllı cihazlarda, bilgisayarlarda ve mobil sistemlerde kullanılmaktadır. Kapsama alanı diğer teknolojilere oranla daha fazla olmasına karşın ağa yeni aygıtın eklenip çıkarılması daha zordur ve bu durum tüm sistemi etkilemektedir. Altyapı sistemi geniştir ve büyük boyutlu veri aktarımı yapılabilmektedir. Bunlara rağmen fazla güç tüketimi sebebiyle nesnelerin internetinde diğer teknolojiler kadar çok tercih edilmemektedir.

13 2.5. HÜCRESEL Nesnelerin internetinde uzun mesafeli iletişim için GSM (Küresel Mobil İletişim Sistemi)/GPRS (Genel Paket Radyo Servisi) teknolojisinden faydalanılmaktadır. Birçok uygulamanın uzaktan izlenmesi, kontrol edilmesi ve otomatik olarak işlemlerin yapılmasında bu teknoloji kullanılmaktadır. Özellikle düşük maliyetli sistemlerde daha çok tercih edilmektedir. Uygulamanın veri iletim hızı 2G, 3G ve 4G hücresel iletişim seçeneklerinde farklı olmaktadır. Genelde bu sistemler için uzun ömürlü, fiziksel koşullara dayanıklı ve gömülü olarak kullanılan SIM kartlar tercih edilmektedir.

14 3. Haberleşme teknolojilerinin KArşIlaştIrIlmasI
Özellik Zigbee Gsm/Gprs Wifi Bluetooth Odaklanma Alanı İzleme ve Kontrol Geniş Alan Ses ve Veri Web, E-posta, Görüntü Kablo Yerine Pil Ömrü (gün) 1-7 0,5-5 Ağ Boyutu (adet) Sınırsız 1 32 7 Ağ Veri Genişliği (kb/s) 720 Kapsama Alanı (metre) 1000 + 1-100 1-10 + Frekans 2.4 Ghz 900/1800/ 1900/2100 Mhz 2.4 Ghz, 5 Ghz Veri Transferi 250 Kbps 3-10 Mbps (4G), 600 Kbps- 10 Mbps (3G) Max 600 Mbps 1 Mbps Başarı Alanları Dayanıklılık, Maliyet, Güç Tüketimi Ulaşılabilirlik, Kalite Hız, Esneklik Maliyet, Rahatlık

15 4. SONUÇ VE ÖNERİLER Nesnelerin interneti sahip olduğu yapısı ve gelişmekte olan özellikleri sayesinde insanların işlerini kolaylaştıracak birçok yenilik sunmaktadır. Bu teknoloji tarımda, sağlıkta, ekonomide, ulaşımda ve daha pek çok alanda kullanılmakta ve kullanım alanları daha da genişlemektedir. Hem kullanıcı hem üretici hem de geliştirici açısından nesnelerin internetle olan bağlantısı her geçen gelişmekte ve yeniliklerle beraber değişmektedir.

16 4. SONUÇ VE ÖNERİLER Bu konuda elde edilen verim kullanılan teknolojilere bağlı olarak da değişmektedir. Nesnelerin internetinde çok önemli bir adım olan haberleşme aşaması, birçok teknolojiyi desteklemektedir. Bu teknolojiler her durum için birbirinden farklı özellikler barındırmaktadır. Her bir teknolojinin başarılı olduğu alanlara bakılarak istenilen özelliklere göre nesnelerin interneti sistemi oluşturulabilir.

17 3. SONUÇ VE ÖNERİLER Buna göre, odaklanma alanları dikkate alınarak:
maliyet ve rahatlık açısından Bluetooth, hız ve esneklik açısından Wifi, ulaşılabilirlik ve kalite açısından Hücresel, dayanıklılık, maliyet ve güç açısından ise Zigbee teknolojileri tercih edilebilir. Yeni gelişmeler nesnelerin internetinde de yenilikler getireceğinden teknoloji seçimi konusunda daha kapsamlı araştırmalar yapılarak istenilen duruma uygun sistemler tasarlanabilir.

18 TEŞEKKÜRLER


"Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları