Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Voice/VoIP Eylem ökcü 1141602029.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Voice/VoIP Eylem ökcü 1141602029."— Sunum transkripti:

1 Voice/VoIP Eylem ökcü

2 Voice/VoIP Nedir? VoIP (Voice Over Internet Protocol) IP üzerinden ses verisi gönderilmesidir. Bu, ücretsiz uluslararası telefon görüşmesi yapmanın bir yoludur. Diğer bir ifadeyle, VoIP bilgisayarınız üzerinden telefon görüşmesi yapmaktır. İlk önce veri şebekeleri için tasarlandı, dünya standartında veri şebekelerinin başarılı konumlandırması ile, İnternet Protokolü (IP) daha sonra ses şebekeleri için de adapte edildi.

3 Mantık olarak sesin sıkıştırılarak gönderilmesi ve alıcıya ulaştırılması olarak tanımlanabilir. Sesin sıkıştırılmasında kullanılan g729, g723, g726, g711 gibi algoritmalar kullanılmaktadır. En çok sıkıştırma sağlayan g723 olmasına rağmen en çok g729 kodeci kullanılır. Nedeni ses kalitesinden çok fazla ödün vermek istenmeyişidir. G.711 (64 kbps) G.726 (32 kbps) G.729 (8 kbps) G.723 (5.3 & 6.3 kbps) G729 kodeci:ses kodlayıcı multimedya eş zamanlı sesler ve DSVD gibi veri uygulamaları için dizayn edilmiştir. 

4 Telefonlar, faks makineleri ve mobil VoIP terminalleri de dahil olmak üzere farklı sonlu noktalara sahip bir VoIP ağına örnek

5 Neden VoIP? Kablolu haberleşmede kullanılan bakır kablonun zaman içerisinde bakım masraflarının artması ve rekabet piyasasının temelinde düşük görüşme ücretlerinin esas olması nedeniyle, internet üzeri paket anahtarlamalı haberleşme araştırmaları sonucu ortaya çıkmıştır. Böylece cevabımız maliyet olarak netleştirilebilir.

6 Ücretsiz mi? Kendi VoIP networkümüzde bulunan herhangi bir nokta, yine kendi VoIP networkümüzde bulunan herhangi bir nokta ile süre kısıtlaması olmadan internet bağlantımız olduğu sürece ücretsiz olarak görüşebilmektedir. Ancak bu hatlar dışarıya kapalıdır; harici bir hattı arayamazlar, sadece diğer noktalardaki VoIP cihazlarına bağlı olan hatlar aranabilmektedir. Harici hatları arayabilmek için ise bir VoIP hesabınızın olması gerekmektedir. Bu VoIP hesabı ile SIP Server’a oturum açılır ve görüşme sağlanabilir. Belirli bant genişliğine sahip data hatları için ödenen ücret sabittir.

7 Günümüzde VoIP görüşmesi yapabilecek üç çeşit yol vardır:
ATA (analog telephone adaptor): ATA telefonunuzu bilgisayara ya da internete doğrudan bağlamanızı sağlar. ATA telefondan gelen analog sinyalinizi alır ve internette iletilebilmesi için sayısal sinyallere çevirir. IP Phones: Bu telefonlar doğrudan routerlara bağlanırlar ve çalışabilmesi için gerekli olan yazılım ve donanımlar kendi içinde bulunmaktadır. Computer-to-computer: Sadece iletişim kurulabilmesi için gerekli olan yazılımlar gerekmektedir.

8 VoIP nasıl çalışır? İki kullanıcı arasında VoIP kullanılarak yapılan görüşme esnasında sesler belli kodeklerle alınır/verilir. Örnek vermek gerekirse, görüşme yapılırken bizim sesimiz karşı tarafa belli kodekler halinde şifrelenerek internet üzerinden gönderilir. Gönderme durumu söz konusu olduğu için bu ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden upload edilir. Karşı tarafın sesi de aynı şekilde kodekle şifrelenerek internet üzerinden bize gelir. Bu durumda da ses kodekleri paketler halinde internet üzerinden download edilmiş olur. VoIP, arkaplanda birden fazla farklı protokoller kullanmaktadır. Türkiye’deki operatörler tarafından genellikle SIP protokolü tercih edilmektedir. 4 adet ana protokolü (H.323, SIP, MGCP, Megaco) vardır.

9 H323 Bir bilgisayar ağı üzerinden sesli ve görüntülü iletişim sağlayan bir dizi protokolü tanımlayan, ITU-T (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) tarafından belirlenen bir dizi standarttır. H323 nispeten eski bir protokoldür ve günümüzde SIP – Oturum Başlatma Protokolü onun yerini almaktadır.

10 SIP Server nedir? Session Initiation Protocol, oturum başlatma protokolü olarak adlandırılır. Bu protokol; data hatları üzerinden multimedya oturumlarının başlatılması, yönetimi ve sonlandırılması gibi işlevleri gerçekleştirir. Her VoIP cihazı içerisinde SIP hesap tanımlaması yapılır ve bir SIP Server’a oturum açılır.

11 Media Gateway Control Protocol (MGCP)
IP üzerindeki Ortam Geçitleri ve Public Switched Telephone Network PSTN kontrolü için geliştirilen bir uygulamadır. MGCP Voice over IP (VoIP) içinde bir sinyal ve çağrı kontrol protokolüdür. Megaco, MGCP’den türetilmiştir. Aynı arabirim üzerinden kullanılır. Uygulama ve servis işlevi olarak benzerlerdir.

12 Megaco Ses çerçeveleme protokolüdür. Ayrışık çoklu ortam gateawaylerinde gerçekleştirilen ortamsal (media) görüşmelerin çağrı kontrolünün bölünmesine olanak sağlar ve fiziksel olarak çağrı elementlerinin kontrolünü gerçekleştirir. Yani bu protokol medya geçitleri(MG) ile medya geçitleri kontrolleri(MGC) arasındaki bir arayüzdür.

13 PBX nedir? Private Branch Exchange (Özel Şube Santrali): Genel bir taşıyıcı ya da telefon firmasının sahip olduğu santrale karşılık özel kurumların kendilerinin sahip olduğu bir telefon santralidir.

14 VoIP YAZILIMLARI VE DONANIMLARI
Messenger Whatsapp Skype Zoiper Google Hangouts IP PBX Sistemleri IP Telefonları VoIP Gateway

15 VoIP Avantajları: VoIP Dezavantajları:
Internet tabanlı teknolojisi sayesinde dünyanın her yerinden VoIP santralinizle görüşme yapabilirsiniz. VoIP hesabınızı, cep telefonunuza kuracağınız yazılımlarla mobil olarak kullanabilirsiniz. Aylık sabit ücreti yoktur. Kullandığınız kadar ödersiniz. Aynı hat üzerinden aynı anda birçok görüşme yapabilirsiniz. Yurt içi veya yurt dışı çalışanlarınızı santrale dahil ederek herhangi bir yerdeki çalışanınızla ücretsiz görüşebilirsiniz. Numara taşıma sayesinde mevcut numaranızı kaybetmeden de VoIP hattı ve santral sahibi olabilirsiniz. Telefon dinleme olaylarının giderek yaygınlaştığı dünyamızda, bu soruna VoIP ile çözüm getirilebilir. Çünkü VoIP teknolojisinde analog ses sinyalleri, dijital data sinyallerine dönüştürülür.  VoIP Dezavantajları: Günümüzde her bilgisayarın ve cep telefonunun internet erişimi olduğu düşünüldüğünde bu durum pek bir sorun gibi görünmemektedir. Fakat ses sinyallerinin sorunsuz şekilde iletilebilmesi için geniş bantlı, hızlı bir internet erişimine ihtiyaç duyulması özellikle mobil telefonlar üzerinde ki görüşmelerde problem oluşturabilmektedir. VoIP, çeşitli firmalar tarafından sunulan üyelik ve sabit bir ücret karşılığında kullanılan bir hizmettir. Yani bilgisayarınıza ve telefonunuza VoIP programı kurarak hemen kullanmaya başlayamazsınız.

16 KAYNAKÇA voip-nedir-nasil-kurulur.aspx


"Voice/VoIP Eylem ökcü 1141602029." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları