NUTRİSYONAL GENOMİKS Prof. Dr. Serkan YILMAZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
EGE SÜRÜCÜ KURSU NEDİM METE (BİZİM HOCA) KADİR MALÇOK 1.
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BESLENME VE DİYETETİKTE
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SPORCU BESLENMESİ.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Menü Planlama.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
LAKTASYON.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
KANSER.
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
2. Sağlık hizmetleri.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
Tek-gen Hastalıkları II
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
SAĞLIKLI BESLENME.
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
ŞEKER HASTALIĞI.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
BESİ SIĞIRCILIĞI.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Doğum Öncesi Gelişim.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
Yaratıcı Strateji: Planlama ve Geliştirme
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
FOTOSENTEZ.
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Prof.Dr. ASuman Sunguroğlu
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Beslenme İlkeleri - 5.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Beslenme İlkeleri - 8.
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
Sunum transkripti:

NUTRİSYONAL GENOMİKS Prof. Dr. Serkan YILMAZ

Beslenme; büyüme, gelişme, sağlığı koruma ve geliştirme ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla vücudun gereksinimi olan besin öğelerinin alınıp vücutta kullanılmasıdır. Yiyecek arama, yiyecek tüketimi ve besinlerin biyolojik süreçlerdeki kullanımı, bir canlının bedeniyle çevresi arasındaki ilişkinin önemli yönleridir. Alınan enerjiyle harcanan enerji arasındaki orantının, yaşamını sürdürme ve çoğalma bakımından önemli uyumsal sonuçları vardır.

Çevre koşulları, canlının enerjisinin ne kadarını yaşamını sürdürmeye, ne kadarını çoğalmaya harcayacağını etkiler. Güç koşularda yaşamda kalabilmek için daha fazla enerji gerekir. Yine de, canlının amacı her zaman aynıdır; türünün uzun dönemli başarısını güvenceye almak için yeterli kaynak sağlamak.

Günümüz beslenme bilimi diyet yoluyla bireylerin sağlık durumunu düzeltmeyi ve böylece toplum düzeyinde sağlık düzeyini geliştirmeyi ve hastalıkların önlenmesini amaçlamaktadır. Besinlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması iki temel gözleme dayanmaktadır: (1) Nütrisyonel çevre, gen ekspresyonunu etkilemektedir.

(2) Bireyin genotipine bağlı olarak besin öğelerinin metabolizması değişmekte ve sağlık durumu etkilenmektedir.

Beslenme ile insan genomu arasında karşılıklı ve dinamik bir etkileşim vardır. İnsan genom dizisinin aydınlatılması ile besinlerle genler arasındaki etkileşimi ve besin öğelerinin gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik yoğun çalışmalar başlamıştır. Besin öğelerinin moleküler düzeyde incelenmesinin olası hale gelmesiyle birlikte genetik varyasyonlara diyet yanıtının araştırılması ve besin öğelerinin gen ekspresyonu üzerindeki etkilerinin anlaşılması da olası hale gelmiştir.

Her bireyin diyete yanıtının farklı olduğu bir gerçektir Her bireyin diyete yanıtının farklı olduğu bir gerçektir. Bir gıdayı belirli bir miktar alım bazı bireyler için risk iken diğerleri için değil; tersine bazıları için yarar sağlarken bazıları için yararlı olmayabilir. Bu farklılıklardan genetik faktörler kısmen sorumludur. Bireylerin diyetlere verdikleri yanıttaki farklılıkların nedeni olan genetik varyasyonların ortaya konulması, beslenme genomiğinin amacını oluşturmakta ve bu bireylere sağlıklarını geliştirmede yardımcı olmaktır.

NUTRİSYONAL GENOMİKS En basit haliyle, nutrisyonal genomiks, diyetin bireyin genetik bütünlüğüne veya genotipine uygun olması fikrine dayanır. Bir kişinin genomuna 23.000 kadar gen seti dahildir. Genler protein yapımı için hücre talimatlarını içeren DNA dizisinin bir parçasıdır. Genler ve beslenme arasındaki ilişkiyi araştırabilmek için, bilim adamlarının, bir kişinin genotipinin, fiziksel özellikleri ya da hastalık riskiyle (fenotipiyle) nasıl ilgili olduğunu anlaması gereklidir.

Genlerin %97’si insan hastalıkları ile ilşkilendirilebilir ki bunlara monogenik hastalıklar denir. Örneğin fenilketonüri; bu hastalık normalde fenilalaninin tirozine çevrilmesi ile ilişkili metabolizmayı yöneten fenilalanin hidroksilaz enziminin kusuru ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum kanda tirozin miktarında azalışa ardından da nörolojik hasarlar ve zeka geriliğine neden olmaktadır. Bu şekildeki tek gen hasarı diyette fenilalanince sınırlandırılmış ama tirozince desteklenmiş gıdaların önlenmesi ile aşılabilmektedir.

Bu şekildeki tek gen hastalığının ortaya çıkması için sadece tek bir gende mutasyon olması yeterlidir. Bunların aksine bir çok yaygın hastalık örneğin kanser, diyabet, obezite , kardiyovasküler hastalıklar çok genli kalıtım örneği gösterir. Diyette bu hastalıkların önlenmesine yönelik beslenme çok önemlidir.

Nutrisyonal genomik esas itibariyle 2 alt başlıkta toplanır. 1. Nutrigenomik: Fizyolojik değişikliklerle sonuçlanan genom, proteom ve metabolom üzerine diyetin etkisini araştırır

2. Nutrigenetik: Diyet ve sağlık arasındaki ilişkide genetik çeşitliliğin önemini araştırır.

Nutrigenetik ve Genlere Göre Beslenme Neden Önemlidir? Beslenme belirli şartlar altında bazı bireylerde belirli hastalıklar açısından ciddi bir risk faktörü olabilir. Çok tüketilen besin maddeleri insan genomunu doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyerek genlerin yapısını ve etkilerini değiştirebilir.

Bir besin maddesinin bireyin sağlığını ne kadar etkileyeceği o kişinin genetik yapısına bağlıdır. Beslenme ile ilgili bazı genler ve bu genlerde görülen varyasyonların, bireylerde kronik hastalıkların görülme sıklığında, hastalığın başlaması, ilerlemesi ve şiddeti üzerinde etkisi olabilir. Kişilerin beslenmelerinde o kişinin gıda ihtiyacı, beslenme durumu ve genetik yapısı ile ilgili bilgilere dayanarak yapılacak düzenlemeler, kronik hastalıklara karşı koruyucu, hastalığın şiddetini azaltıcı ve hatta tedavi edici olabilir.

VARYASYONLARIN NUTRİGENETİK ÜZERİNE ETKİSİ İnsan genom projesi ile ortalama bir kişinin genom (birkaç farklı insanın genomları karışımı) analizi yapılmıştır. Yapılan çalışmalar insanların genetik yapılarının yaklaşık %99.9’unun aynı olduğu geriye kalan %0.1’lik kısmın ise varyasyonları oluşturduğunu göstermiştir. Varyasyonların 2 tipi vardır. 1. Nadir görülen genetik farklılıklar mutasyon olarak isimlendirilir. 2. Yaygın genetik varyasyonlara ise (populasyonda %1’den fazla görülen) polimorfizm denir.

Bu varyasyonların tek formlarının (tek nükleotid polimorfizimi veya SNP) kataloglanması, büyük bir girişimdir. SNP, DNA dizisinde sadece tek bir nükleotid değiştiği zaman ortaya çıkar. İnsan genlerinde, ya direk olarak fenotipi etkileyen ya da önemli genetik varyasyonlar araştırılırken araştırmacılar tarafından belirteç (marker) olarak kullanılan, 100.000 ile 300.000 arasında SNP bulunduğu düşünülmektedir. SNP analizleri beslenmenin insan sağlığı ve hastalıklarındaki rolünü açıklamak için güçlü bir moleküler araçtır. Klinik, metabolik, epidemiyolojik çalışmalarda göz önünde tutulması, optimal beslenme tanımına büyük ölçüde katkıda bulunabilir.

Genlerdeki bu bireysel farklılıklar kişilerin; – Farklı fiziksel özelliklerinden, – Hastalıklara yatkınlıklarından, – Hastalıklara dirençlerinden sorumludur. Örneğin insülin direnci geliştirmeye direnç ve yatkınlık sağlayan bazı genler vardır.    • Kimi insanların bunlara sahip olması, kimilerinin olmaması bir polimorfizmdir.

Soru: Genetik bir varyasyon metabolik aktivitenizi ve sağlığınızı nasıl etkileyebilir?

Genlerimizde görülen değişiklikler farklı hastalıklara neden olmaktadır. Örneğin inflamasyonla ilgili IL-6 ve TNFalfa genlerinde bir değişiklik varsa kalp hastalıkları ve immün sistem hastalıkları riski artar. Bu durumda Omega 3 tüketilmesi gerekir.

MTHFR (Metilentetrahidrofolat Redüktaz) geninde bir polimorfizm olan kişi, folik asitten yeterince yararlanamaz ve kanında homosistein maddesi yükselir. Homosistein yüksekliği kalp sağlığı açısından bir risk faktörü oluşturmaktadır. Beslenmeye dikkat eder, alınan folik asit miktarını arttırırsak, kanımızda homosistein yükselmeyecek ve homosistein açısından taşıdığımız kalp krizi riski azalmış olacaktır.

KALP SAĞLIĞI APOC3 Folat/B vit. CETP Sebze ve meyve LPL Antioksidan İLGİLİ GENLER KORUNMA APOC3 CETP LPL eNOS MTHFR MTR MS-MTRR CBS IL-6 ACE MnSOD Folat/B vit. Sebze ve meyve Antioksidan Omega 3 yağ asidi Fiziksel aktivite Rafine karbonhidrat ETKENLER Doymuş yağ Obezite Kolesterol Tütün

B-VİTAMİNİ KULLANIMI GENLER • MTHFR • MTR • MS-MTRR • CBS KORUNMA •Folat ve B vitamini takviyesi

DETOKSİFİKASYON GENLER GSTM1 GSTT1 GSTP1 KORUNMA Brasika sebzeleri Alium sebzeleri

ANTİOKSİDAN AKTİVİTE GENLER • GSTM1 • GSTT1 • GSTP1 • MnSOD KORUNMA • Sebze ve meyve

GSTM1, GSTT1, GSTP1 genlerinde değişiklik varsa vücut toksik maddeleri ve tehlikeli serbest radikalleri uzaklaştırmakta zorlanır. Bu durum erken yaşlanma, kanser ve kalp hastalıklarına yol açar. Bu kişilerin meyve ve sebzeleri sık aralıklarla tüketmesi gerekir. Özellikle lahana, karnı bahar, brokoli gibi Brasika sebzeleriyle sarımsak ve soğan diyetinde bulunmalı.

KEMİK SAĞLIĞI GENLER VDR COL1A1 IL-6 KORUNMA Fiziksel aktivite Kalsiyum D vitamini

X X İNSÜLİN DİRENCİ GENLER PPAR-gama2 ACE KORUNMA Fiziksel aktivite ETKENLER X • Rafine karbonhidrat • Obezite X X