BESLENME VE DİYETETİKTE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Advertisements

TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Boşaltım sistemi.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
Metabolizma.
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
Fen Teknoloji 5.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BİYOFİZİK TESTLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ-I
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
CANLILIK ve ENERJİ
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
BESLENME VE DİYETETİKTE
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Çakırhöyük ilköğretim okulu
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
ÜNİTE 3 : KALORİ-BESLENMENİN ENERJİ TEMELİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SAĞLIKLI BESLENME.
ŞEKER HASTALIĞI.
SOLUNUM.
Madde ve Maddenin Özellikleri
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
MADDEYİ TANIYALIM.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Vitaminler.
ÜRETEÇLERİN BAĞLANMASI VE KIRCHOFF KANUNLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PROTEİNLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
BOŞALTIM SİSTEMİ.
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
Beslenme İlkeleri - 5.
Hücrelerde sinyal iletimi
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme İlkeleri.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Sunum transkripti:

BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR ENERJİ

Enerji Birimi Beslenme biliminde enerjinin anlatımı ısı enerjisi birimi ile yapılmakta ve bu amaçla kilokalori birim olarak kullanılmaktadır. Kilokalori (kkal/Kcal): 1 Litre damıtık suyun ısısını 15°C'den 16°C'ye yükseltebilen ısı enerjisi miktarıdır. Enerji birimi olarak mekanik enerjiyi ifade eden Joul de kullanılmaktadır. 1 kilokalori = 4184 joul veya = 4.184 kilojoul (kj) veya = 0.004184 megajoul (MJ).

Vücut organlarının çalışabilmesi ve normal ısının sürdürülmesi vücuda alınan besin ögelerinin sağladığı enerji ile mümkündür. Besinlerin bileşimindeki yağ, karbonhidrat ve proteinler sindirilip yapı taşlarına ayrıldıktan sonra kanla hücrelere taşınırlar. Solunumla alınan oksijen sayesinde, vitamin ve minerallerin de yardımı ile yakılarak enerji oluştururlar.

Her besinin sağladığı enerji miktarı farklıdır. Besinlerin enerji değerleri içerdikleri besin ögelerinin tür ve miktarlarına göre değişir. Besinlerle alınan; -1 gram karbonhidrat 4 kkal -1 gram protein 4 kkal -1 gram yağ 9 kkal -1 gram alkol 7 kkal verir. Bir besin ne kadar çok yağ içerirse enerji değeri o kadar yüksektir.

Vücuttaki tüm bu olaylara “metabolizma” denir. Yaşam; yeterli besin alınması, besinlerin sindirilmesi, ince bağırsaklardan kana emilmesi, hücrelere taşınması, solunumla alınan oksijen varlığında enerjiye dönüştürülmesi ve bazı besin ögelerinin hücre onarımı ve yapımında kullanılmasına dayanır. Vücuttaki tüm bu olaylara “metabolizma” denir.

Anabolizma Katabolizma Herhangi bir besin ögesinin tek başına yeterli bir etkinliği yoktur. Gerekli tüm besin öğeleri birlikte alındığında, vücut normal büyüme ve gelişimini, sağlıklı ve güçlü çalışmasını sürdürür.

Enerji harcanmasını gerektiren vücut faaliyetlerinin başında; yaşamın devamlılığı demek olan irade dışı faaliyetler gelir. Solunum, dolaşım, sindirim, hormonların salgılanması, Sinir sisteminin çalışması, Kasların hareketi, Büyüme ve diğer yaşamı gerektiren bazal metabolik olaylar enerji harcamasıyla mümkün olur.

Bazal metabolizma hızı: Alınan besin ögeleri tamamen kana emildikten sonra hiç hareket etmeden istirahat halinde iken harcanan enerjiyi gösterir.

Aynı amaçla Dinlenme Metabolik Hız deyimi de kullanılmaktadır. Dinlenme metabolik hız yemeklerin sindirimi için harcanan enerjiyi de kapsar. Bazal metabolik hız ile arasında %10' luk bir fark olmasına karşın birbiri yerine kullanılabilirler. Besinlerin Termik Etkisi (%10) Besinlerin Sindirimi İçin Harcanan Enerji

Günlük enerji ihtiyacı; Bireyin; Yaşına Cinsiyetine Fizyolojik durumuna Fiziksel aktivite düzeyine göre değişir.