Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
Advertisements

COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
SANAYİ DEVRİMİ (Endüstri İnkılabı- Bilimsel Rönesans) İNGİLTERE’deBAŞLAMIŞTIR BUHARLI MAKİNE’nin YAPILMASI (James Watt)
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni MezopotamyaNil Vadisiİndus Nehrinin kıyılarıÇin, ilk şehirlerin kurulduğu yerlerdir.
MERKANTİLİZM NEDİR?. Bu dönem bir keşifler çağıdır. Bulunan yeni ülkelerden Avrupa’ya değerli madenler getirilmiştir. Gelen değerli madenler Avrupa’da.
ORTAÇAĞDA AVRUPA’DA MALİ OLAYLAR
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Makro İktisat.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Tarih Felsefesi.
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Küresel ısınma.
Dar Anlamda Sosyal Politika Dar anlamda sosyal politika çalışma hayatı merkezlidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Batı Avrupa ülkelerinde, emek ve sermaye.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Toplumsal Yapı ve Toplumsal Değişme Perspektifinden Türkiye’nin Son Yüz Yılı
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
SANAYİ DEVRİMİ.
BİLGİ TOPLUMU.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Küreselleşme tartışmaları
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
Uluslararası İşletme Yönetimi
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE TOPLUMUNU ANLAMAK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
İş ve Meslek Sosyolojisi
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM

Tarihsel ve Toplumsal Bir Olgu Olarak Sosyal Politika Kuşkusuz, bugünkü uygulamaların bir ucu geleneklere ve yardımseverlik ahlakına bağlanabilir; ancak modern anlamdaki sosyal politika merhametten çok adalet düşüncesine ve lütuftan çok hak temeline dayanmaktadır (Koray, 2012: 34).

Ortaçağ ve Feodal Yapı Kilisenin hükümranlığı, toprak sahiplerinin hükümranlığı, geleneklerin hükümranlığı, kutsallıkların hükümranlığı söz konusudur ve ne insanın ne de hak arayışının bir yeri vardır (Koray, 2012: 34-35).

Feodal Yapı Feodalite, «mülkiyet ve egemenliğin birbirine katıldığı», siyasal iktidar ile ekonomik iktidarın aynı kişide birleştiği bir dönem (Koray, 2012).

Batıya Açılma ve Artan Zenginlik Kuşkusuz Avrupa’yı ortaçağdan çıkarıp yeni çağlara götürecek ve onu dönüştürecek tek gelişme ticaretin gelişmesi ve paranın artışı değildir. Ancak ticaretin ve zenginliğin artışı tüm öteki gelişmeler için de önemli bir ivme kazandırmıştır. Böylece Batı Avrupa’nın yüzünü Batı’ya ve kendi dışındaki zenginliklere yöneltmesi aslında yalnız kendisinin değil, dünyanın geleceği açısından da belirleyici olmuştur (Koray, 2012: 37).

Deniz Yollarının Keşfi Avrupa’da ticaretinin gelişmesi ve zenginliğin artmasında deniz yoluyla doğuya ulaşmak başlı başına önem taşımaktadır. Daha önce karayoluyla yapılan Uzakdoğu seferlerinin, deniz yoluyla yapılan ticareti sağlayamayacağı açıktır. Bu, iyi bilindiğinden İtalyanlar, İspanyollar ve Portekizliler tarafından Afrika’nın çevresini dolaşmak için yüzlerce sefer düzenlemişlerdir. Sonunda Vasco de Gama 1497 yılında Ümit Burnu’nu dolaşarak Hindistan’a gitmeyi başarmıştır (Huberman, 1991’den aktaran Koray, 2012: 37).

Feodal Yapının Çözülüşü Ticaret geliştikçe pazarlar ve kentler de büyümüştür, zenginlik artmıştır ve el değiştirmiştir. Köylüler de toprak sahibinden bağımsız biçimde toprağa sahip olma ve pazar için üretim yapma olanağına kavuşmuşlardır. Ticaretin ve kentlerin gelişmesi ise adına burjuva ya da kentsoylu denilen yeni bir sınıfın doğmasına ve büyümesine yol açmıştır. Bu sınıf büyüdükçe giderek feodalitenin iktidarına karşı koyan bir güç olarak ortaya çıkmıştır ve feodal yapıda önce zayıflama, sonra da yıkıma doğru giden bir süreç başlamıştır (Koray, 2012: 38).

Güçlenen Yeni Sınıflar ve Yeni ittifaklar Avrupa 16 Güçlenen Yeni Sınıflar ve Yeni ittifaklar Avrupa 16. yüzyılda yaşanan gelişmelerle birlikte bir yandan yeni servet kaynaklarına ulaşmış ve dünya egemenliğine doğru yol almaya başlamıştır, öte yandan kendi içinde ekonomik olduğu kadar toplumsal ve düşünsel anlamda büyük dönüşümler yaşamıştır (Koray, 2012: 39).

Sanayi Devrimi ve Sosyal Politikanın Oluşumuna Etkileri Fabrikalar: Değişen Üretim ve Çalışma İlişkileri, Artan Eşitsizlik Gerilimler Kentleşme: Suç ve Kaosun Yükselişi, Sosyal Yapıların Çözülüşü (Koray, 2012)

Yararlanılan Kaynaklar Koray, M. (2012). Sosyal Politika Yararlanılan Kaynaklar Koray, M. (2012). Sosyal Politika. Ankara: İmge Kitabevi. Zencirkıran, M. (2015). Sosyal Politikanın Tarihsel Gelişimi. İçinde Aysen Tokol ve Yusuf Alper (Editörler), Sosyal Politika (s. 7-23). Bursa: Dora.