Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uluslararası İşletme Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uluslararası İşletme Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Uluslararası İşletme Yönetimi

2

3

4

5

6

7

8

9

10 YATIRIM İÇİN NE DİYORSUNUZ?

11 Ülke içi ve ülkeler arası politik olaylar, işletme sürecinde işletmelerin kararlarını kritik biçimde etkileyip değiştirecek kadar önemli faktörlerdir.

12 Yapılan hatalar: Gelişmiş ve sanayileşmiş ülkelerde kurulmuş ve daha sonra dış pazarlara açılma kararı vermiş işletmelerin, yatırım ve faaliyet yapacakları ev sahibi ülkelerin politik ve yasal ortamlarının kendi ülkelerine benzer bir oturmuşluk, düzen ve anlayış içerisinde olacakları varsayımı Evrensel olarak kabul edilen “doğru-yanlış”, “mantıklı-mantıksız” gibi bazı değerlerin ve kavramların gidilen ülkede de aynı şekilde düşünülüp uygulandığını varsaymak

13 U/A işletmelerin yatırım yapacakları ya da yatırımlarını işletecekleri ülkelerde karşı karşıya kaldıkları siyasal ortamı meydana getiren güçler “politik güçler” dir.

14 U/A işletmelerin politik ortamını etkileyen, hükümet sisteminin dışında kalan, sade vatandaşların politik değerleri, sosyal hareketlere katılmadaki istekliliği, işyerindeki genel otorite düzeyi gibi değerler de mevcuttur.

15 U/A İşletmecilikte Politik Ortamın Tarihçesi…
Balayı Safhası.. İkinci Dünya savaşı öncesi, U/A işletmeler, gerek ekonomik, gerekse politik planlarını uygulamak üzere sömürgeleri aracılığıyla bölgesel olarak gelişmelerini sağlayan birer araç görevi görmekteydi. Bu tip işletmeler sayesinde kendi gelişmelerine katkı sağlayacak bazı ürünleri temin edebilmekteydiler.

16 U/A İşletmecilikte Politik Ortamın Tarihçesi…
Balayı Safhası.. Savaş sonrası, özellikle batı Avrupa sahip olduğu teknoloji, sermaye, tecrübe birikimi gibi avantajlar nedeniyle U/A işletmecilik yatırımlarına ihtiyaç duymuş. Bu dönemde U/A girişimlerin hükümetlerle ilişkileri bir evliliğin balayı dönemindeki gibi olumlu yönlerin ön plana çıkarılması ve olumsuzlukların göz ardı edilmesi şeklinde olmuştur.

17 U/A İşletmecilikte Politik Ortamın Tarihçesi…
Uyum Safhası.. Savaş sonrası bağımsızlığını sağlayan ülkeler U/A işletmeler aracılığıyla kalkınabilmek için teşvikler geliştirmiştir.

18 U/A İşletmecilikte Politik Ortamın Tarihçesi…
Anlaşma Safhası.. Amerika’nın teknolojisi, ekonomik ve sahip olduğu rekabet gücü Avrupalı işletmecileri korkutmuştur. Japonya, U/A girişimlerin yolunu açan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını teşvik edici politikalar uygulamaya başlamıştır. 1980’li yıllarda ev sahibi ülkeler çok uluslu işletmeler sıcak bakmaya başlamıştır.

19 U/A İşletmecilikte Politik Ortamın Tarihçesi…
Anlaşma Safhası.. 1980’li yıllarda hükümetler ve çok uluslu girişimler arasında daha olgun ve karşılıklı dayanışma esaslı ilişkiler ortaya çıkmıştır.

20 U/A İşletmecilikte Politik Ortamın Tarihçesi…
Anlaşma Safhası.. Dünyadaki ticaret ve işletmecilik anlayışının gelişmesi Genel Dünya refahındaki artışlar Savaşların azalması iç ve dış yatırımları artırmıştır.

21 U/A İşletmecilikte Politik Ortamın Tarihçesi…
Anlaşma Safhası.. Ülkeler U/A piyasalarda rekabet güçlerini artırabilmek için çok uluslu işletmelerin faaliyetlerini kolaylaştıracak tedbirler almışlardır.

22 U/A İşletmeleri Etkileyen Politik Güç Çeşitleri…
İdeolojik güçler Milliyetçilik eğilimleri Devlet eliyle işletmecilik eğilimleri Devlet etkisi ve kontrolü Devletin ve hükümetin istikrarsızlığı Tarihe dayanan politik çatışma ve düşmanlıklar Uluslar arası örgütlerin etkileri Ülkelerin savunma politikaları Ülkelerin dış politikaları Çokuluslu girişimler ve siyaset Siyasal olumsuzluklar Terörizm

23 U/A İşletmeleri Etkileyen Politik Güç Çeşitleri…
İdeolojik güçler Komünizm Kapitalizm Sosyalizm Muhafazakar ve liberal İdeolojiler

24 U/A İşletmecilikte Politik Risk Analizi…
Çok uluslu işletmelerin ortak hareket tarzlarından birisi, ana ülkeye yakın politik eğilimi benimsemiş ve politik olarak istikrarlı olan ülkelere yatırım yapmayı istemeleridir. Ülkelerin birbirleriyle savaşmaları, devrimler, sık hükümet değişimleri ve politik karmaşalar hem ulusal hem de uluslar arası düzeyde yatırımları etkilemektedir.

25 U/A İşletmecilikte Politik Risk Analizi…
Politik risk kaynakları: Uygulanan yönetim şekli Sosyal huzursuzluk ve karışıklık Silahlı mücadeleler, yerel ayaklanmalar ve isyanlar Uluslar arası ittifaklar Hükümetlerin politik gücü Muhalefet gruplarının politik gücü Hükümet kararlarının etkileri ve sonuçları Milliyetçilik Yabancı yatırımlara olumsuz tepkiler

26 U/A İşletmecilikte Politik Risk Analizi…
U/A İşletmelerin Karşılaşabilecekleri Riskler: Mülkiyet riski İşletim riski Transfer riski

27 Ülke Riski Analizi… Yatırım planlanan ülkelerin politik risk analizleri profesyonel gruplar tarafından yapılmalıdır. Mevcut Durumun belirlenmesi Açıklama: Neden olaylar şu anda oldukları gibiler? Gözden geçirme: İleride ne var? Kararlar Hazırlama: Neler yapabiliriz? Karar verme: Ne yapacağız?

28 RİSKE GİRMEK KAZANCI ARTIRIR AMA HESAPLI OLURSA?


"Uluslararası İşletme Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları