Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI"— Sunum transkripti:

1 ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
Bir yerdeki insan sayısındaki artış

2 Doğu Anadolu Bölgemizde nüfus yoğunluğunun fazla olmamasının nedeni hangisi olamaz?
A-Yer altı kaynaklarının az olması B-İklim şartlarının elverişsiz olması C-Tarım alanlarının engebeli olması D-Sanayinin gelişmemiş olması Bir yerdeki nüfus niçin artar?

3 Doğumlarla Göçlerle Ülkenin sınırlarının genişlemesiyle Sizce ülkemizdeki nüfus niçin artıyor?

4 Ülkemizde doğumlarla nüfus artışı olur.
Çünkü doğumlar ölümlerden fazladır. Ülkemizde ilk nüfus sayımında (1927) 13,6 Milyon Kişiydik. Son nüfus sayımımız 2000’de 67 Milyon kişi olduğumuz ortaya çıktı.

5

6 Yani nüfusumuz 4 kattan fazla artmıştır
Yani nüfusumuz 4 kattan fazla artmıştır.(Nüfus yoğunluğu 18 den 88 e çıkmıştır.) **En düşük nüfus artışı yılları arasında yaşanmıştır.(II.Dünya Savaşı sebebiyle) **En yüksek artış .bundan sonraki dönemde yaşanmıştır. Nüfus artışı ne çok fazla ne de az olmalıdır. Az ya da fazla olması ne gibi sonuçlar oraya çıkarır?

7 Ülkemizde nüfus kaybının nedenleri
Anne bebek ölümleri Trafik kazaları Salgın hastalıklar Doğal afetler Savaşlar Dış göçler Yetersiz sağlık bilgileri sebebiyle özellikle az Doğu Anadolu Bölgemizde yaşanan anne bebek ölümleri nasıl önlenebilir?

8 Sadece 200 Yılı’nda 3941 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti.
Trafik kazaları nasıl önlenebilir? Salgın hastalıklar ve doğal afetlerde yaşanan kayıplar nasıl yok edilebilir? Savaş pek çok kişinin yaşamını yitirdiği bir olgudur. ”YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ” Mustafa Kemal ATATÜRK

9 YURDUMUZDA YERLEŞME Ülkemizin yer aldığı topraklar Dünyanın ilk yerleşim bölgelerindendir. Sebebi elverişli doğal şartları ve konumdur . Bir yer neye göre kent ya da köy (Kırsal yerleşim) olur? NÜFUSA göre belirlenir. Daha sonra ekonomik etkinlikler rol oynar.

10 Kırsal Yerleşmeler Köyler ve daha küçük köyaltı yerleşmeler olarak ikiye ayrılır . Köyaltı yerleşmeler , oba,ağıl,kom,mahalle, mezra, mandıra, divan, bağ evi vb.dir.

11 Köyler: Köy nüfusu 2000 den az yerleşimlerdir. 37 bin köyümüz vardır. Sizce toplu köylerimiz mi çoktur dağınık mı? Nüfusumuzun üçte ikisi toplu köylerden oluşur. Köylerimizde ne işler yapılır?

12 Hayvancılık dağ köylerinde yapılır
El sanatları karasal iklimlerde yapılır Balıkçılık deniz kenarlarında yapılır Ülkemizin hızla artan nüfusunu sorun haline getiren temel etken nedir? A-Nüfus dağılışın dengesiz olması B-Nüfus yoğunluğunun az olması C-Halkın ihtiyaçlarının karşılanamaması D-Yaşlı nüfusun az olması

13 Kentlerimiz Nüfusu fazladır Ticaret yoğundur Sanayi faaliyetleri vardır Ulaşım Alışveriş imkanları vs.

14 Küçük kentler(10 bin-25 bin arası)
Orta büyüklükte kentler(25 bin-100 bin arası) Büyük kentler(100 bin-500 bin arası Nüfusu den faza olan kentler çok büyük şehirler yani metropollerdir. Kentlerin nüfusu niçin kalabalıktır?

15 Sanayi ticaret ulaşım turizm sağlık eğitim vb.
Tarım ticaret turizm sanayi liman kentlerimiz vardır. Küçük kentlerimizin çoğunluğu tarım kentidir. Orta büyüklükte kentler de genellikle tarım kentidir. Büyük kentler ticaret,sanayi liman kentidir.

16 Kentlerimizin sorunları
Konut yetersizliği Gürültü Kent içi ulaşım çevre kirliliği Hizmetlerin yetersiz kalması

17

18


"ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları