Sığır yetiştiriciliğinin önemi Sığır, koyun ve keçiden sonra evciltilen ilk hayvanlar arasındadır. Sığır yetiştiriciliği hayvancılık sektöründe lokomotif görevi yapar. Dünyada üretilen sütün büyük kısmı, kırmızı etin ise hemen yarısı sığırlardan sağlanmaktadır. Sığırın ekonomik önemi evciltmeden bugüne kadar önemli değişiklikler göstermiştir. Sığırlardan elde edilen ürünler insanların önemli gıdaları arasında yer almaktadır. Süt, et, deri ve diğer sanayi kollarının hammadde ihtiyaçlarına önemli katkısı bulunmaktadır. Sığır gübresi, suni gübrelerle yapısı bozulan toprağı eski haline dönüştürmektedir.
Sığır Yetiştiriciliğinin Avantajları Sığırlardan yığınsal üretim elde edilir. Sığırlar değişik çevre şartlarında verimlerini koruyabilir. Adaptasyon kabiliyetleri yüksektir. Yönetimleri kolaydır. Hayvan başına verimleri çok yüksektir. Önemli istihdam alanı sağlarlar.
Dünyada Sığır Yetiştiriciliğinin Durumu Dünya’ da sığırcılık üretim merkezleri belli özellikler göstermektedir. Çayır-mera alanlarının geniş olduğu yerlerde ve kaba yem üretiminin sıkıntılı olmadığı bölgelerde sığırcılık et endüstrisine yönelik yapılır. Süt üretim merkezleri ise sanayisi gelişmiş, arazisi çok geniş olmayan ve nüfus yoğunluğu fazla olan bölgeler olmuştur. Zebular (hörgüçlü sığır) Güney Amerika, Afrika, Güney ve Uzak Doğu Asya ile Avustralya’ nın tropik kuşaklarında yaygın olarak yetiştirilir. Evcil sığır ise soğuk ve ılıman kuşakta yetiştirilir. Bazı bölgeler için oldukça önemli olan mandalar hızın önemli olmadığı yerlerde işgücü ve sütünden yararlanmak üzere subtropik ve tropik bölgelerde yetiştirilmektedir.