Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ"— Sunum transkripti:

1 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

2 Haydi Düşünelim! Bir grup çalışmasında yer aldınız mı? Göreviniz ne idi?

3 Bunları Bilelim! Reklam: Bir şeyi halka tanıtmak, beğendirmek ve böylelikle sürümünü sağlamak için denenen her türlü yol Ebru: Kâğıt süslemeciliğinde kitre, kola vb. yapıştırıcılarla yoğunlaştırılmış su üzerine, neft yağı ile sulandırılmış yağlı boya damlatılarak yapılan ve kâğıda geçirilen süs.

4 GÖRE EKONOMİ FAALİYETLERİ
BÖLGELERİMİZE GÖRE EKONOMİ FAALİYETLERİ

5 Marmara Bölgesi Ekonomi Haritası

6 Marmara Bölgesinde Ekonomi
ENDÜSTRİ Ekonomik yönden en gelişmiş bölgemizdir. Sanayi kesiminde çalışan işçilerin yarıya yakını bu bölgededir. Sanayi ürünlerinin üçte birinden fazlası bu bölgeden elde edilir. Sanayinin en çok geliştiği bölgedir.

7 Marmara Bölgesinde Ekonomi
ENDÜSTRİ Türkiye'de üretilen enerjinin 1/3'ü Marmara Bölgesi'nde tüketilir. Ülkemizin en büyük sanayi kuşağı bu bölgede İstanbul-Adapazarı arasında bulunmaktadır. Bu hat üzerinde çok çeşitli iş kollan yer alır. Türkiye'nin en gelişmiş ve işlek limanı, İstanbul limanıdır.

8 Marmara Bölgesinde Ekonomi
TARIM ÜRÜNLERİ Zeytin: Gemlik zeytinleri ülkemizin en kaliteli sofralık zeytinlerini oluşturur. Tütün: Adapazarı ovasında yetiştirilir. Türkiye toplam tütün üretiminin 1/7'sini karşılar. Ayçiçeği: Ergene Havzası'nda yetiştirilmektedir. Türkiye toplam üretiminin %77'sine sahiptir.

9 Marmara Bölgesinde Ekonomi
TARIM ÜRÜNLERİ Şeker pancarı: Alpullu, Adapazarı ve Susurluk çevresinde üretilir. Buğday: Bölgenin her tarafında yetiştirilir. Pirinç: Ergene ve Meriç çevresinde tüm üretimin %42'si gerçekleşir. Mısır: Doğu Marmara'nın doğusunda ve Trakya'da yetiştirilmektedir. Meyvecilik: Çilek, elma, armut, kiraz, şeftali ve kestane üretimi oldukça fazladır.

10 Marmara Bölgesinde Ekonomi
TURİZM Ayrıca doğal güzellikleri ve tarihsel değerleri ile İstanbul, Bursa, Marmara kıyıları önemli turistik merkezlerdir. Özellikle Güney Marmara kıyılarında yaz turizmi gelişmiştir. Uludağ, yalnızca bölgenin değil, ülkemizin de en önemli kış turizm alanıdır. Marmara Bölgesi, turizmden en çok gelir elde eden bölgedir (%48).

11 Marmara Bölgesinde Ekonomi
YERALTI ZENGİNLİKLERİ Mermer: Marmara Adası ve Bilecik'te kaliteli mermer yatakları vardır. Volfram: Uludağ'da Bor mineralleri: Balıkesir (Bigadiç, Susurluk) Bursa arasında çıkarılmaktadır. Linyit: Çanakkale ve çevresinde çıkarılır. Doğal gaz: Kırklareli (Hamit abat) çevresinde çıkarılır.

12 Marmara Bölgesinde Ekonomi
HAYVANCILIK Hayvancılık büyük ölçüde besicilik ve ahır hayvancılığı şeklindedir. İstanbul ve çevresinde kümes hayvancılığı, Bursa, Gemlik, Bilecik çevresinde ipekböcekçiliği, boğazlarda balıkçılık yoğun olarak yapılmaktadır.


"4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları