Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ"— Sunum transkripti:

1 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

2 Akdeniz Bölgesi Ekonomi Haritası

3 Akdeniz Bölgesinde Ekonomi
TARIM ÜRÜNLERİ Pirinç: Hatay'da Amik Ovası'nda, K. Maraş çevresinde ve Silifke'de yetiştirilir. Pamuk: Çukurova başta olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık %33'ü bu bölgeden karşılanır. Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde yetiştirilir.

4 Akdeniz Bölgesinde Ekonomi
TARIM ÜRÜNLERİ Turunçgiller: Kıyı boyunca yetiştirilir. Türkiye turunçgiller üretiminin yaklaşık %89'u bu bölgeden karşılanır. Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Bölge soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde de Türkiye'de ilk sıradadır. Seracılığın en yaygın olduğu yer Akdeniz Bölgesi'dir.

5 Akdeniz Bölgesinde Ekonomi
TURİZM Bölge turizmden elde edilen gelirler bakımından 3. sıradadır. İnsuyu Mağarası, Damlataş Mağarası, Yedi Uyuyanlar Mağarası, Karain Mağarası, Düden, Manavgat, Kurşunlu ve Tarsus şelaleleri, Cennet ve Cehennem obrukları ile Dilek Kuyu Mağarası bu bölgede yer alır.

6 Akdeniz Bölgesinde Ekonomi
TURİZM Akdeniz Bölgesi'nde Bey-dağları Sahil, Güllük Dağı, Kovada Gölü, Kızıldağ, Köprülü Kanyon ve Karatepe-Aslantaş Millî Parkları bulunur. Köprülü Kanyon

7 Akdeniz Bölgesinde Ekonomi
ENDÜSTRİ Dokuma, tütün, gıda, kimya, tarım araçları, çimento, madenî eşya, cam ve tuğla fabrikaları vardır. Mersin, önemli bir liman kentidir. Bu ilimizde, Ataş Petrol Rafinerisi bulunur. Antalya'da ferro - krom tesisleri, yağ fabrikaları bulunur. tarım araçları

8 Akdeniz Bölgesinde Ekonomi
ENDÜSTRİ Isparta’da gül yağı fabrikaları, çimento fabrikası, tarım araçları yapım merkezleri ve halı fabrikası bulunur. Burdur'da gül yağı fabrikası, şeker fabrikası, tarım araçları fabrikası, süt sanayi ve yem fabrikası bulunmaktadır.

9 Akdeniz Bölgesinde Ekonomi
HAYVANCILIK Sığır, koyun ve keçi Toroslar'da yaylacılık sistemiyle yetiştirilir. Daha çok kıl keçisi yetiştirilir. Çünkü bu hayvan Toroslar'ın sarp yamaçlarında yaşamını kolayca sürdürür.

10 Akdeniz Bölgesinde Ekonomi
YERALTI ZENGİNLİKLERİ Krom: Fethiye-Dalaman ve Adana çevresinde çıkarılır. Barit: Mersin ve Adana çevresinde çıkarılır. Boksit (alüminyum): Batı Toroslar'da Seydişehir çevresinde çıkarılır. Kükürt: Isparta çevresinde çıkarılır. Demir: Adana çevresinde çıkarılır. Asbest: Doğu Akdeniz'de Hatay çevresinde çıkarılır. Krom Barit:


"4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları