Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı"— Sunum transkripti:

1 Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
KEÇİ IRKLARI Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı

2 Türkiye Keçi Irkları Kıl Keçisi Tiftik Keçisi Kilis Keçisi

3 Kıl Keçisi (Karakeçi)

4 Kıl Keçisi Dış Yapı Özellikleri
Renk genellikle siyahtır. Gri tonları ile kahverengi ve alacalara da rastlanır. Vücudu örten kıllar kısa yada uzun olabilmektedir. Derileri de koyu renklidir. Keçiler ve tekeler büyük çoğunlukla boynuzludur. Tekelerde ise boynuzlar daha gelişkindir. Vücut sağlam ve dayanıklıdır. Kulaklar, genellikle iri ve sarkıktır. Her iki cinsiyette de sakal vardır. Küpeli olanlarına pek rastlanmaz. Cidago yüksekliği keçilerde cm dir. Canlı ağırlık tekelerde kg, keçilerde kg dır.

5 Kıl Keçisi Verim Özellikleri
Kombine verimli, yetersiz bakım-besleme ile her türlü iklim koşullarına çok iyi uyabilen, dayanıklı bir ırktır. Bir doğumda genellikle tek oğlak elde edilmektedir. İkizlik oranı düşüktür. Süt verimleri de çok yüksek olmamakla birlikte birçok bölgede önemli gelir kaynağıdır. Süt verimleri, kg dolayındadır. Kıl keçilerinin en önemli verimleri ettir. Kıl verimi, g arasındadır.

6 Tiftik Keçisi

7 Tiftik Keçisi Dış Yapı Özellikleri
Cüsse ufak, başın yandan görünüşü düzdür. Keçi ve tekeler çoğunlukla boynuzludur. Tekelerde boynuzlar daha kuvvetli, burgu şeklinde ve geriye doğru hafifçe kıvrıktır. Bu keçi ırkında kulaklar uzun ve sarkıktır. Tiftik keçilerinin büyük çoğunluğu beyazdır. Cidago yüksekliği tekelerde 60 cm, keçilerde 55 cm dir. Canlı ağırlık tekelerde kg, keçilerde kg dır.

8 Tiftik Keçisi Verim Özellikleri
Süt verimleri, laktasyon döneminde oğlağın emdiği hariç, kg Etleri gevşek ve lezzetlidir. Döl verimleri düşüktür. Oğlaklama oranı % 80; ikizlik oranı ise % 1 kadardır. Geç gelişen bir ırktır. Tiftiği uzun, ince, yumuşak, parlak ve dalgalı yapıdadır. Tekstil ve örme giyim eşyası sanayince aranan bir hammaddedir. Tiftiği, zararlı güneş ışınlarını geçirmeyen, nem çeken, ısıya dayanıklı, kolayca boyanabilen ve kolay kir tutmayan bir elyaf olmasından dolayı, döşemelik kumaş üretiminde, dekoratif amaçla, battaniye, halı, şal, şapka, atkı üretiminde, astarlık kumaş olarak, tela, battaniye ve kilim yapımı gibi değişik alanlarda kullanılmaktadır. Tiftik keçilerinde lüle uzunluğu, ortalama 13–16 cm civarındadır. Türkiye’de tiftik verimi 1.8–2 kg civarındadır.

9 Kilis Keçisi Kilis keçileri, Gaziantep, Kilis ve Hatay çevresinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu bölgedeki Kıl keçileri ile Suriye kökenli Halep keçilerinin melezlenmesi ile meydana gelmiş bir keçi tipidir.

10 Kilis Keçisi Verim Özellikleri: Dış Yapı Özellikleri:
Laktasyon süreleri gün, Süt verimleri kg ile kg Sütlerindeki yağ oranı diğer sütçü keçilerden daha yüksektir. Keçi başına ortalama g. kıl verirler. Kilis keçilerinde döl verimi diğer yerli keçilerimize oranla daha yüksektir. İkiz ve üçüz doğumlara sıkça rastlanır. Doğuran 100 keçiden oğlak elde edilebilmektedir. Dış Yapı Özellikleri: Renk genellikle siyahtır. Gri-kahverengi ve Alaca olanlara da rastlanmaktadır. Boynuzlu ya da boynuzsuz olabilirler. Kulaklar uzun geniş ve sarkıktır. Vücut uzun kıllarla örtülüdür. Kemik ve kas gelişimi iyi olan bir vücut yapısına sahiptir. Bu özelliklerini kıl keçilerinden almıştır. Gelişmiş meme yapısı ve sütçü tip görünümünü ise Halep keçilerinden almıştır. Cidago yüksekliği tekelerde cm, keçilerde cm dir. Canlı ağırlık tekelerde kg, keçilerde kg dır.

11 Türkiye Melez Keçi Tipleri
Bornova Keçisi Türk Saaneni

12 Bornova Keçisi Oğlak verimi: 1.30-1.50
Sütte kesim ağırlığı(oğlak): kg Canlı ağırlık kazancı(beside): g/gün Yemden yararlanma: Canlı ağırlık(keçide): kg Canlı ağırlık(tekede): kg Sağım süresi: gün Sağım dönemi süt verimi: kg

13 Bornova tekesi Bornova oğlak

14 Türk Saaneni Keçisi Oğlak verimi: 1.20-1.30
Oğlaklarda ölüm oranı: % 2-3 İlkine oğlaklama yaşı: ay Yılda sağım süresi: gün Yılda süt verimi: kg Canlı ağırlık(1.yaş) kg

15 Türk Saaneni Keçisi

16 DÜNYADA SÜT TİPİ KEÇİ IRKLARI
AVRUPA KEÇİ IRKLARI İSVİÇRE KEÇİ IRKLARI FRANSA KEÇİ IRKLARI ALMANYA KEÇİ IRKLARI AKDENİZ KEÇİ IRKLARI ASYA KEÇİ IRKLARI AFRİKA KEÇİ IRKLARI TÜRKİYE KEÇİ IRKLARI

17 SAANEN KEÇİSİ

18 İSVİÇRE KEÇİ IRKLARI Saanen Keçisi
Verim Özellikleri: Ortalama laktasyon süresi 280 gün Ortalama laktasyon süt verimi 750 kg. İyi bakım koşullarında bu verim bir tonun üzerine çıkabilmektir. Yemden yararlanma yetenekleri de oldukça yüksektir. Hızlı gelişme gösterirler ve erken çağda eşeysel olgunluğa erişirler. Döl verimleri yüksektir, genellikle ikiz ya da üçüz yavru verirler. Adaptasyon yetenekleri çok üstündür. Yetiştirildiği Bölgeler: İsviçre’nin kuzey ve batısında yaygın olarak yetiştiriciliği yapılır. Süt keçisi yetiştirilen hemen her ülkeye götürülmüştür Saanen keçileri 1959 yılında Türkiye'ye getirilmiştir. İlk olarak Ege Üniversitesi'nde daha sonrada Ankara Üniversitesi’nde çeşitli melezleme çalışmalarında kullanılmıştır.


"Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları