VAKA SUNUMU DİSFAJİ ARAŞ. GÖR. DR. A

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Vaka sunumu disfaji ARAŞ.GÖR.DR.M.NURDAN ÖZKAYA
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
PNÖMATİK SİSTEM.
 Basınç, bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarıdır. Katı, sıvı ve gazlar ağırlıkları nedeniyle bulundukları yüzeye.
ÇANKIRI DEVLET HASTANESİ KADIN HST VE DOĞUM KLİNİĞİ
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Adı=Kaplan Beslenme Şekli=Etçil Yaşadığı Yer=Kara Üreme Şekli=Doğurmak Çoğu kaplan kamuflajlarının uyduğu yerde yaşar Büyük kediler arasında iyi yüzücüdür.
ARAŞ. GÖR. DR. SELMAN DEMİRCİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
ARDS Doç. Dr. Murat GÜNDÜZ ÇÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD.
Bölüm 8: Tedarik Zinciri Yönetimi ve Sanal Pazar Kurumsal Kaynak Planlaması Prof. Mary Sumner Çeviren Sinan Berkdemir Şubat
Deri Kıvrım Kalınlıkları
PNÖMONİ.
Bel ve Boyun Fıtıkları.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
Açlığını Gider Detaylı Kullanım Kılavuzu
MENİSKUS YIRTIKLARI.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
BUZ YEME ALIŞKANLIGI Hazırlayan Fatma Beşaltı.
Asemptomatik Safra Taşları
5 HASTALIK RAHŞAN KOLUTEK.
Üçüncü boşluklara masif sıvı kaçış nedeni: Over kanseri
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALAR
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Kısa Süre İçinde Ölümle Sonlanan Bir Amiadaron Akciğeri
IR SPEKTROKOPİSİ.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Özofagusun diğer motilite bozuklukları
Divertiküller Zenker divertikülü (faringoözofageal, hipofaringeal div)
PROF.DR. İRFAN YALÇINKAYA
İnteraktif Olgu Sunumu
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
KANSER.
ÜRETİM YÖNETİMİ.
Çocuklarda Korozif Madde alımı
ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI
Tek-gen Hastalıkları II
ÖDÜLLÜ RADYOLOJİ SORUSU-229
Kırınım, Girişim ve Müzik
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Araş. Gör. Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
ALT GİS KANAMA TANISAL YAKLAŞIMLAR RESUSİTASYON
KANAMALAR.
Melisa SAT - Tuba KOYUNCU| Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Proteinler: Yapı ve İşlevleri
Hematolojik Sorunu Olan Çocuk ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Dr. Fulya Deveci H.Ü.T.F. K.B.B. Baş-Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı
Vakum ve forseps uygulamaları Forseps tiplerinin tanıtımı Uygulamada temel noktalar Dr. Yusuf Taner KAFADAR
Asemptomatik Postmenopozal Endometrial Kalınlık Artışında Yönetim
Elli yaşında erkek hasta. Yutma güçlüğü ve ağrı.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Cuma Ali ZOBA KTÜ Tıp Fakültesi
Grup A.
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
Gastrointestinal Sistem Uygulamaları
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

VAKA SUNUMU DİSFAJİ ARAŞ. GÖR. DR. A VAKA SUNUMU DİSFAJİ ARAŞ.GÖR.DR.A.KAAN KURT KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ AD 01.11.16

58 yaş, erkek hasta Aile hekimliği kliniğine birkaç aydır sözkonusu olan kilo kaybı ve yutma güçlüğü şikayetleri ile geliyor. Hasta katı yiyeceklerin boğazına takılıp kaldığını söylüyor. Bahsettikleri ile bağlantılı bir medikal geçmişi yok, fizik muayenesi normal. Hastaya özafagografi çekiliyor.

HASTANIN HİKAYESİNE VE RADYOLOJİK BULGULARINA GÖRE ASAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ EN OLASI TANIDIR? A- ÖZAFAGİAL WEB B-KİLLİAN JAMİESSAN DİVERTİKÜLÜ C-MECKEL DİVERTİKÜLÜ D- TRAKSİYON DİVERTİKÜLÜ E- ZENKER DİVERTİKÜLÜ

ZENKER DİVERTİKÜLÜ Hipofarinks mukozasının posteriorunun yaygın olmayan herniasyonudur. İnferior konstrüktör faringeal kas ile krikofarinks kasları arasında kalan killian üçgeni denilen güçsüz bölgede oluşur.

Semptomatik olan büyük divertiküller açık veya Patogenezi net değildir. Üst özafagial sfinkterin yetersiz açılması sonucu olarak oluşan artmış hipofarinks basıncı ile ilişkilidir. Disfaji, öksürük, halitozis, regürjitasyon gibi semptomlar oluşturur Komplikasyon olarak ise aspirasyon pnömonisi ve daha az sıklıkta da kanama ve fistülizasyon görülebilir Semptomatik olan büyük divertiküller açık veya endoskopik cerrahi onarım gerektirebilir

ÖZAFAGİAL WEB Tipik olarak özafagus lümenine doğru olan ince, ekzantirik mukozal projeksiyonlar şeklindedir. Genellikle proksimal özafagusun anterior duvarından kaynaklanır. İdiyopatik, konjenital veya inflamatuar olaylara bağlı olarak ortaya çıkmış olabilirler. Sıklıkla asemptomatiktirler ama hasta disfaji ile de gelebilir. Özafagogramdaki klasik görüntüsü raf benzeri dolum defektidir.

KİLLİAN JAMİESON DİVERTİKÜLÜ Üst servikal özafagustan kaynaklanır. Protrüzyonlar anterolateral özafagustan krikofaringeal kasların inferioruna dogrudur. Disfaji, öksürük ve aspirasyona neden olabilir.

MECKEL DİVERTİKÜLÜ Konjenitaldir. İleal bir çıkıntıdır. Özafagusla ilişkilisizdir. 2ler kuralı ile tanımlanır; Divertikül ileoçekal valvin 2feet uzağındadır 2 yaşından önce kendini gösterir Populasyonun %2 sinde görülür Meckel divertikülü inflame olabilir, gastrointestinal kanamaya, barsak obstrüksiyonuna neden olabilir.

TRAKSİYON DİVERTİKÜLÜ Özafagus yakınındaki inflamatuar değişikliklerin özafagusu çekmesi sonucu gelişir. Komşu mediastinal, hiler ve pulmoner patolojiler dolayısı ile midtorasik özafagusta daha yaygındır. Disfaji ve regürjitasyon oluşturabilir.

KİLLİAN-JAMİESON DİVERTİKÜLÜ MECKEL DİVERTİKÜLÜ LOKALİZASYON KLİNİK ÖZAFAGİAL WEB ÜST ÖZAFAGUS Lümen içine ince ekzantrik mukoza çıkıntısı, raf benzeri dolum defekti, Sıklıkla asemptomatik, öksürük yapabilir. KİLLİAN-JAMİESON DİVERTİKÜLÜ SERVİKAL ÖZAFAGUS Öksürük,disfaji ve aspirasyona neden olabilir MECKEL DİVERTİKÜLÜ İLEUM Akut inflamasyon gelişebilir. GİS kanaması veya tıkanıklığı oluşabilir. TRAKSİYON DİVERTİKÜLÜ MİDTORASİK ÖZAFAGUS Disfaji ve regürjitasyon ZENKER DİVERTİKÜLÜ HİPOFARİNKS Disfaji, öksürük ve regürjitasyon