Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
Advertisements

BANU MUSA (Musa’nın Oğulları) ( )
LOGARİTMA.
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
Türklerin Bilime Katkıları
MS ASIR İSLAM DÜNYASI MATEMATİKÇİLERİ
İSLAM MATEMATİĞİ.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11.
NOKTALAMA İŞARETLERİ. 1.NOKTA(.) 1.NOKTA(.) Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. İsimlerin.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
DİYARBAKIR 2008.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
İktisatta doğru bildiğimiz yanlışlar. İthalat artışı işsizlik yaratır.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
[Hüseyin Nihâl Atsız 7 Yaşında iken] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir fotoğraf.] [Atsız’ın Askeri Tıbbiye yıllarına ait bir başka fotoğraf.]
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
MATHS: REAL OR FICTION (MATEMATİK: GERÇEK YA DA KURGU)
APP INVENTOR Emre ANLAR.
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
HAZIRLAYAN ve SUNAN Muhammed DÜNDAR
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Osmanlı Eğitim Sistemi
TAM SAYILAR.
Hatırlatma: Durum Denklemleri
TEVFİK FİKRET (
ÖZDEŞLİKLER- ÇARPANLARA AYIRMA
Lab06 Soru1 I1R1 + (I1 − I2)R3 + I1R5 = V1
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
SETUR Setur, 1965 yılında, gümrükten muaf mağazaların ülkemizde faaliyet göstermesine olanak tanıyan kararın çıkarılması üzerine Koç Holding tarafından.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
Türkler Arasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler
MATEMATİK ORAN ORANTI.
2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunumu
GİZEM KÖSE AYSİMA AŞIK AYŞE UZUN
Türklerin Bilime Katkıları
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
7.Sınıflar Aralık Ayı Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz
 Ünlü bir co ğ rafya, matematik ve astronomi bilim adamı olan harezminin hayatını kısaca özetleyelim. 9.yy.da ya ş ayan harezmi 780 yılında do ğ mu ş.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
ESERLERİ Âsâr-ül-Bakiyye Tahkîku mâ lil-Hind El-Kânûn-ül-Mes’ûdî Taksîm-ül-ekâlîm Beyruni olarak da anılır. Türk-İslam dünyasının yetiştirdiği büyük.
EL-HAREZMİ. Hayatı  Ebu Abdullah Muhammed bin El-Harezmi 780 yılında Özbekistan'ın Harezm vilayetinde dünyaya gelmiştir. Horasan bölgesinde bulunan Harezm'de.
EBSCO Discovery Service (EDS) Akademik Arama Motoru/Keşif Aracı
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
NUMARALAR … 5.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İleri Algoritma Analizi
9- BELEDİYELERDE TEŞKİLİ ZORUNLU GECEKONDU FONU İLE İLGİLİ TÜM İŞLEMLER :
SABİİLİK Sabiilik: Ortadoğu ve Mezopotamya coğrafyasında adından söz ettiren önemli dini geleneklerden biridir. Dinlerinin kökenini Hz. Âdem’e kadar geriye.
Taif’i daha önce duydunuz mu?
ÇAĞDAŞ MATEMATİĞİN DOĞUŞU
Sunum transkripti:

Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler  Harezmi Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 

Yaşamı Harezmi, Millattan Sonra 780 yılında Özbekistan'ın Harezm bölgesinde Hive şehrinde dünyaya merhaba demiştir . Tam ismi Ebu Abdullah Muhammed bin Musa El – Harezmi’ dir. Gençlik yıllarında Bağdat’ taki ileri bilim atmosferinin varlığını öğrenir. Bu bilgilerini geliştirmek için Bağdat’ a yerleşir. Abbasi Halifesi Me'mun’ dan destek alır. Bağdat’ taki Saray Kütüphanesi’ nin idaresi ona verilir. 70 yaşına gelince 850 yılında vefat eder  .

Çalışmaları ve Eserleri Doğu ve Batı ilim aleminde Cebir’ e yaptığı katkılarla ünlenip tanınan Harezmi, bu konuda ilk eser sahibidir. 0 rakamını kullanarak, cebir işlemlerini geometrik şekillerle temellendirdi. Kitab'ül Muhtasar fi Hesab'il Cebri Mukabele ‘yi yazdı. Bu kitapta birinci ve ikinci dereceden denklemlerin çözüm şekillerini, bilinmeyenlerini, çeşitli cebir hesaplamalarını açıkladıktan sonra, hesaplama şekillerini, zamanın hükümet işlerine ait hesapların yapılmasını, kanalların açılmasını, bina yapımını, esnaf ve tüccar için gerekli işaretleri kapsıyordu. Bir başka eseri ise Kitab-el Muhtasar Fi Hisaballindi ‘ ydi. Günümüzde kullandığımız log ( logaritma ) terimini onun bulduğu tahmin ediliyor.

İlgilendiği Alanlar Matematik Astronomi Coğrafya Algoritma

Özet 780 yılında doğmuştur. 850 yılında vefat etmiştir. Bilgilerini geliştirmek için Bağdat ‘ a gitmiştir. Saray Kütüphanesi ‘ nin iradesi ona verilmiştir. Cebir hakkında yeni bilgiler keşfeder. 0 ‘ ı ve logaritmayı ( log ) bulur. Kitab'ül Muhtasar fi Hesab'il Cebri Mukabele ve Kitab-el Muhtasar Fi Hisaballindi adlı eserler yazmıştır. Matematik, astronomi, algoritma ve coğrafya alanlarıyla ilgilenmiştir.

Kaynakça http://www.matematikciler.org/matematik-hakkinda/unlu-matematikcilerin-hayatlari/207-el-harezmi-ebu- abdullah-muhammed-bin-musa-el-harezmi-harizm-780-bagdat-850 https://tr.wikipedia.org/wiki/H%C3%A2rizm%C3%AE