Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunumu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunumu"— Sunum transkripti:

1 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunumu
Kestel Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Psikolojik Danışman Cesim BARİN

2 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Takvimi
Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Haziran 2018’de yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecektir. Temel Yeterlilik Testi 23 Haziran Cumartesi günü sabah oturumunda, İkinci Oturum aynı gün öğleden sonra ve Yabancı Dil Sınavı ise 24 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecektir.

3 Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Yükseköğretim Kurumları Sınavında birinci oturumda bir, ikinci oturumda bir olmak üzere toplam iki kitapçık verilecektir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı saatleri ÖSYM tarafından belirlenecek, Başvuru Kılavuzu’nda ve ÖSYM’nin web sayfasında ilan edilecektir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı oturum saatleri arasındaki dinlenme süresi henüz belli olmamakla birlikte bu süre iki saatten az olmayacaktır.

4 Birinci Oturum (TYT) İkinci Oturum Türkçe Temel Matematik (Toplam Soru Sayısı: 80) *Bütün adayların TYT’ye girmesi zorunludur. Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 (Tarih-1, Coğrafya-1) Matematik Sosyal Bilimler-2 (Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ) Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) (Toplam Soru Sayısı: 160) Yabancı Dil Oturumu (Toplam Soru Sayısı: 80)

5 Yükseköğretim Kurumları Sınavı
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda, adaylar iki ayrı oturuma katılacaklardır. İlk oturumda, adaylar Temel Yeterlilik Testi’ni alacaklardır. Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir. Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir.

6 Temel Yeterlilik Testi Soru Başına Ortalama Süre
Soru Sayısı Toplam Süre Soru Başına Ortalama Süre Türkçe 40 90 Dakika 1,125 Dakika Temel Matematik Toplam 80

7 Birinci Oturumda Testlerin Ağırlıkları
Türkçe ve Temel Matematik testlerinin, Temel Yeterlilik Testi Puanının oluşmasına etkisi eşittir. Yani Temel Yeterlilik Testi Puanında, Türkçe testinin ağırlığı %50, Temel Matematik testinin ağırlığı %50’dir.

8 Temel Yeterlilik Testi Puanının Değerlendirilmesi
Adayların bir ön lisans programını tercih edebilmeleri için Temel Yeterlilik Testi Puanı’nın (TYT-Puanı) en az 150 olması gereklidir. Temel Yeterlilik Testi Puanı 180 ve üzeri olan adaylar ise lisans programlarını tercih etmeye hak kazanacaktır. Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri olan adayların bu puanları, istedikleri takdirde bir sonraki yıl için de geçerli olacaktır.

9 İkinci Oturum Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dair bilgisi esas alınacaktır. İkinci oturum, Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleştirilecektir.

10 TESTLER Soru Sayısı Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 40 Türk Dili ve Edebiyatı 24 Tarih -1 10 Coğrafya-1 6 Matematik Sosyal Bilimler-2 Tarih-2 11 Coğrafya-2 Felsefe Grubu (Felsefe, Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) 12 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Fen Bilimleri Fizik 14 Kimya 13 Biyoloji Yabancı Dil 80

11 İkinci Oturumda Testlerin Ağırlıkları
Tercih edilecek puan türüne göre: Sözel puanda; Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %50, Sosyal Bilimler testinin ağırlığı %50’dir. Sayısal Puanda; Matematik testinin ağırlığı %50, Fen Bilimleri testinin ağırlığı %50’dir. Eşit Ağırlık Puanda; Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 testinin ağırlığı %50, Matematik testinin ağırlığı %50’dir.

12 Cevaplanacak Soru Sayısına Göre Soru Başına Ortalama Süreler
Testler Soru Sayısı Cevaplanacak Soru Sayısına Göre Soru Başına Ortalama Süreler 2 Test 80 Soru 3 Test 120 Soru 4 Test 160 Soru Türk Dili ve Edebiyatı/Sosyal Bilimler-1 40 2,25 dk. 1,5 dk. 1,125 dk. Sosyal Bilimler-2 Matematik Fen Bilimleri Toplam 160 180 Dakika (3 Saat)

13 Yerleştirme Ön lisans programlarında;
Temel Yeterlilik Puanı (TYT-Puanı):[Türkçe Testi (%50)] +[Temel Matematik Testi (%50)]

14 Yerleştirme Lisans programlarında ise;
SÖZ: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sözel Test (%60)] SAY: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Sayısal Test (%60)] EA: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Eşit Ağırlık Testi (%60)] DİL: [Temel Yeterlilikler Testi (%40)] + [Yabancı Dil Testi (%60)]

15 Özel Yetenekle Öğrenci Alan Programlar
Temel Yeterlilik Puanı en az 150 olan adaylar Özel Yetenekle Öğrenci Alan Lisans programlarını tercih edebileceklerdir.

16 OBP Hesaplaması Ortaöğretim Başarı Puanının hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir.

17 Özetle Yeni Sistemimiz
Sınav puan türleri 18’den, 5’e indirilmiştir. Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Türkçe ve Temel Matematik ’in merkezde olduğu Temel Yeterlilik esaslı değerlendiren, Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı MYO programlarını tercih etmeye imkan veren bir sınav sistemidir.

18 Dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Kaynak:


"2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tanıtım Sunumu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları