KLİNİĞİMİZDE ELEKTRONLA TEDAVİ AMAÇLI KULLANILAN MOBİL LİNEER HIZLANDIRICININ NÖTRON KONTAMİNASYONU AÇISINDAN İNCELENMESİ Akın Öğretici1, Sahip M Kızıltaş2,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Advertisements

Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
NÜFUS Nüfus nedir? Nüfus bir ülke için neden önemlidir?
İDEAL PROTEZE GİDEN DOĞRU YOL CROWN DOWN TOTAL İMPLANTOLOJİ.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
TEKNİK SERVİSTE BULUNMASI GEREKEN ARAÇ VE GEREÇLER.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Fatih YAZICI, Şeyda GÜL, Mustafa SÖZBİLİR
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
Adem Civan** Ramazan Arı*** Alpaslan Görücü** Mehmet Özdemir**
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
AŞAMALI PLAN MODELİ Tek Aşamalı Planlama Modeli
Bakire Hastada Endoservikal Polip İçin Histeroskopi Kullanımı
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
İzmir İli Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sahada Crush(Ezilme)Sendromunun.
Çiti Kilim Örme.
Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
Radyolojik görüntüleme yöntemleri uygulandığında hastaların aldığı doz
OVERİN EPİTELYAL TÜMÖRLERİNDE HE4 EKSPRESYONUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Çoklu Dirençli Acinetobacter baumannii Suşlarında E Test Sinerji Çalışmasının Değerlendirilmesi Arzu İrvem1, Sebahat Aksaray2, Melike Yeşiller Bedir1 1Ümraniye.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
Öğr. Gör. İbrahim Alper GEDİK
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Bütünleşik Bir Hastane Bilgi Sisteminin Fonksiyonları
Meme Kanserli Hastalarda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi 1Fatma İlknur Çınar, 2Zeynep Yılmaz, 3Nurten.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
Cerrahi El Yıkama.
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
Literatür Değerlendirme Kriterleri
Dr. Sinem BOSTAN Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yıllarında Kliniğimizde Diffüzyonal Patch (Artcure) Uygulanan Hastaların Retrospektif Olarak Analizi OP. DR. ADNAN Y. DEMİRCİ SAĞLIK BİLİMLERİ.
Dr. Meryem TOP Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji AbD
* *BEL AĞRISININ TEDAVİSİNDE İNTRAMÜSKÜLER OKSİJEN-OZON TEDAVİSİ.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

KLİNİĞİMİZDE ELEKTRONLA TEDAVİ AMAÇLI KULLANILAN MOBİL LİNEER HIZLANDIRICININ NÖTRON KONTAMİNASYONU AÇISINDAN İNCELENMESİ Akın Öğretici1, Sahip M Kızıltaş2, İskender A Reyhancan2, Esen Yılmaz1, Oya Güneyli1, Asuman Öztaş1, Pınar Boydak1, Elvin Erdoğan1, İbrahim Meral1 1S. B. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul. 2İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü, İstanbul. BULGULAR: Mobetron cihazında identiFINDER detektörü ile 6 MeV enerjisinde yapılan tedavi simulasyonlarında oluşan fotonötrona rastlanamamış, 9 ve 12 MeV enerjilerde 29 nötron/saniye ölçülmüştür. Aynı ölçümler PM1402M detektörü ile yapıldığında 9 ve 12 MeV enerjilerinde oluşan fotonötronların ortalama doz hızları sırasıyla 88 μSv/sa ve 85 μSv/sa olarak bulunmuştur. Her iki enerji için verilen doz başına eşdeğer nötron hızı ise 0,22 μSv/Gy olarak hesaplanmıştır. SONUÇ: Mobetron cihazında yapılan ışınlamalarda hasta, planlanan bu 10 Gy'lik dozu tek fraksiyonda almakta ve oluşan nötron dozuna bir sefere mahsus olarak maruz kalmaktadır. Dolayısıyla da hem daha az nötron maruziyetine sebep olması, hem de cerrahi işlem esnasında uygulanması sebebiyle hasta ve klinik açılarından faydalı bulunmuştur. Ayrıca bu sonuçların alternatif meme boost tedavisi teknikleri ile karşılaştırılmasının, hastanın maruz kalacağı nötron dozlarının azaltılması açısından daha yararlı olabileceği düşünülmektedir. G Loi, M Dominietto, B Cannillo et al. Neutron production from a mobile linear accelerator operating in electron mode for intraoperative radiation therapy. Phys. Med. Biol. 51 (2006) 695–702. AMAÇ: Kliniğimizde meme kanseri hastalarının tedavisinde elektronla tedavi amacıyla intraoperatif mobil lineer hızlandırıcı (Mobetron) da kullanılmaktadır. Bu elektron tedavilerinde ikincil foton ve nötronlar ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Çalışmamızda, kliniğimizde kullanılmakta olan Mobetron cihazında, 10 Gy verilmesi planlanan meme boost tedavilerinde hastanın maruz kalabileceği nötron kontaminasyonunun incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada İntraoperatif Mobetron cihazı (Şekil 1) kullanılmıştır. Mobetron cihazı 6, 9 ve 12 MeV'lik enerjilerde elektron üretebilmektedir. Mobetron için 10 Gy'lik doz, her enerji için tek fraksiyonda uygulanmıştır. Bu uygulamalar sırasında ortaya çıkan nötronlar, PM1402M (Polimaster) ve identiFINDER (target systemelectronic gmbh) detektörleri (Şekil 2) cihaza hasta mesafesinde yerleştirilerek ölçümler alınmıştır. Şekil 2. PM1402M ve identiFINDER detektörleri Şekil 1. Mobetron Intraoperatif Lineer Hızlandırıcı konumlandırma aşamasında