Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp"— Sunum transkripti:

1 Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp. Bnb. Pelin ÖZMEN

2 Barışı destekleme harekatları genel olarak, çok uluslu, karmaşık bir ortamda ve medyanın sürekli kontrolü altında icra edilir. Toplulukların kalplerinin kazanılması böyle harekatlarda kritik öneme sahiptir. Sağlık alanında yapılan çalışmalar bu stratejik süreçte ciddi katkılar sağlamaktadır. Çalışmada, TSK’nin Eylül 2008-Nisan tarihleri arasında Afganistan’da gerçekleştirdiği projelere ve sunduğu sağlık hizmetlerine değinilmiştir.

3

4 Kabil Türk Asker Hastanesi (Kamp Doğan)
6 subay (1 pratisyen hekim, 1 dahiliye uzmanı, 1 anestezi uzmanı,1 genel cerrahi uzmanı, 1 eczacı, 1 diş hekimi), 5 astsubay (1 röntgen teknisyeni, 1 laboratuar teknisyeni, 1 cerrahi teknisyeni, 1 tıbbi cihaz tamir teknisyeni, 1 ikmal astsubayı), 1 uzman erbaş (ambulans şoförü), 4 erbaş er, 3 bayan hemşire, Toplam 19 Türk personelinin çalıştığı Rol 2 seviyesinde bir sağlık teşkilidir.

5 Kabil Türk Asker Hastanesinin Görevleri;
-Afganistan’da görevli Türk askeri personelin sağlığının korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak, onların muayene ve tedavilerini yürütmek, -Türk askerinin dışında; diğer ISAF personeline sağlık hizmeti vermek, -Hastanede, Afgan halkının muayene ve tedavilerini yapmak, -Sivil Asker İşbirliği (SAİ=CIMIC) maksadıyla; hastane dışında köy destek uygulamaları ile bizlere ulaşamayan Afgan halkına yerinde muayene ve tedavi yapmaktır.

6 -Hastane personeli kendi aralarında nöbet hizmetlerine girmektedir
-Hastane personeli kendi aralarında nöbet hizmetlerine girmektedir. Bu şekilde kesintisiz sağlık hizmeti sunulmaktadır. -Hastanede 4 adet zırhsız ambulans bulunmaktadır. -İkisi yoğun bakım yatağı olmak üzere toplam 12 hasta yatağı vardır. -1 ameliyathanesi mevcuttur.

7

8

9 -Acil Servis, Röntgen Kısmı ile Biyomedikal Birim yine ana hastane binası içinde yapılandırılmıştır. -Hastane binasının dışında, hastaneye 200 metre uzaklıkta konteynır içinde poliklinik binası teşkil edilmiş olup; burada hasta bekleme odası, aynı anda 3 doktorun hizmet vereceği muayene yerleri, ultrason odası, laboratuar, eczane, diş polikliniği, küçük cerrahi işlem odası mevcuttur.

10 -Sabah saat 08.00’dan itibaren kışlaya üst aramasından geçirilerek kabul edilen Afgan hastaların muayenelerine başlanmaktadır. -Muayenelerde mutlaka bir tercüman ve bayan hastaların çekinmeden muayene olabilmeleri için bir hemşire bulunmaktadır. -Günde ortalama 150 Afgan hastanın muayenesi yapılmaktadır. Hastaların ilaçları da tamamen ücretsiz olarak hastanemizce karşılanmaktadır.

11 Afganistan’da Sağlık Alanında Gerçekleştirilen Projeler:
-Afganistan Devlet Hastanelerinin baştabipleriyle koordinasyonlarda bulunulmuştur. Yaşanılan en büyük sorunun,biyomedikal teknisyen yokluğu nedeniyle tıbbı cihaz arızalarının olduğu görülmüştür. Kabil Türk Asker Hastanesinin Tıbbi Cihaz Tamir Teknisyeni bu hastanelere (Rabia Balkhi, Meyvand, Indra Gandhi, Oar Hospital ) bir program dahilinde gönderilmiş, çok sayıda cihazın tamiri sağlanmıştır.

12

13 -Gerçekleştirilen tıbbi cihaz tamirlerinden sonra; Afganistan Kabil’deki 10 hastaneye bu anlamda tıbbi cihaz tamir teknisyenliği eğitimi başlattık. Burada amacımız onlara balık vermek yerine balık tutmayı öğretmekti. Haftada 2 gün ikişer saat olarak planlanan eğitim, 4 Mart 2009 tarihinde başlamış ve 5,5 ay sürmüştür.

14

15 -Kendi sorumluluk bölgelerimize köy destek uygulamalarına (MEDCAP=Medical Civic Action Program) çıkılmıştır. Burada büyük kalabalıklarla karşılaşılmıştır. Yerinde sağlık hizmeti verilmiştir. Daha ileri tetkik tedavi gerektirenler ile cerrahi ihtiyacı olanlar, hastanemize getirilmiş sorunları Rol 2 seviyesinde çözülmüştür.

16

17

18

19

20 -Özellikle çatışmaların yoğun olduğu Afganistan’da asker personelin kendi kendine ilk yardım uygulayabilmesi veya arkadaşına ilk yardım yapabilmesi zayiatları azaltacaktır. Bu düşünce çerçevesinde Darülaman’daki Afgan askeri birliğine hastanemiz tarafından ilk yardım eğitimleri planlamış ve uygulanmıştır.

21 Onlara SABA olarak ifade edilen (Self Aid Buddy Aid ) eğitimi 2 gün olarak planlandık. İlk gün; ilk yardımın önemi, temel prensiplere değinilmiş ve teorik eğitim verilmiştir. İkinci günde ise özellikle uygulamalı eğitim yapılmıştır. Bu anlamda hava yolunu açmak, turnike ile-bandaj ile kanamayı durdurmak, kırıkları atellemek, yaralı transportu işlediğimiz konular arasında yer almıştır.

22

23

24 Teşekkürler

25 SORULAR???


"Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da Edindiği Tıbbi Deneyimler Tbp" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları