SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Öğrenci davranışlarını etkileyen etmenler
TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNİN İLKELERİ
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
1-)ÇOCUGUN FİZİKSEL VE MOTOR GELİŞİMİNDE ETKİNLİK SAĞLAMAK A-)Fiziksel İhtiyaçların Karşılanması ve Sağlığın korunması B-)Fiziksel Yapının Tanınması.
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Bilgi ve Yenilik İktisadı
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI
DİĞER EĞİTİM KURUMLARINDA DEĞERLER EĞİTİMİ ÇERÇEVE PLANI
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
DEĞERLERİM VE HAYATIM Kazanım: Değerlerinin hayatı üzerindeki etkilerini açıklar. 10. Sınıf 25 nolu kazanım etkinliği.
KARŞIYAKA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ
ANNE-BABA TUTUMLARI İLKNUR NURKAN
DEĞERLER EĞİTİMİ.
AHLAK NEDİR?.
DEĞERLER ŞEHRİ KASTAMONU
İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretim Programı
MEHMET SİNAN DERELİ ORTAOKULU
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
DEĞERLER EĞİTİMİ SEVGİ VE SAYGI.
DEĞERLER ŞEHRİ KAYSERİ PROJESİ
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
KREŞ MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI SUNUMU. *Atatürk İlke ve İnkılaplarını Hayata Geçirebilen, *Bilgi Toplumunun İnsanını Yetiştirmeyi Amaçlayan, *Farklılıkları.
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof.Dr.Ertuğrul YAMAN
KARTAL BELEDİYESİ KREŞ MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI SUNUMU
Bu bölümün sonunda şu amaçlara ulaşmanız beklenmektedir: Hayat bilgisi dersinde öğrencilerin özelliklerini tanıyabilme,
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
YENİLENEN SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA TARİH ÖĞRETİMİ
İSTANBUL VALİLİĞİ «İSTANBUL’UN ÇOCUK YAZARLARI» PROJESİ
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
HEMŞİRELİK FELSEFESİ VE BAKIMDAKİ DEĞİŞİMLER
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
Aile Katılımı Nedir? Çocuğun gelişimi hakkında anne babaları bilgilendirme. Anne babalara duygusal destek sağlama. Çocuklarına öğretmenlik ve rehberlik.
TÜRK Eğitim Sistemi.
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Teknoloji ve tasarım dersi
7 TEMEL İLKE İlkyardım Eğitimi.
SAYGI.
YAYGIN EĞİTİM.
Sizce beden eğitimi ve sporun amaçları nelerdir?
Bölüm 5 İLETİŞİM VE EĞİTİM
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
Değerlerin yeni yetişen nesle kazandırılmasının toplumun geleceğinin inşası için büyük önemi bulunmaktadır. Sosyal Bilgiler dersinin temel amacı da ulusal.
Öğretim Programı (1-4) Kazanımları Sunusu
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
YARATICI DRAMANIN ÖGELERİ 1.Lider/Öğretmen
ÖĞRETİM PROGRAMI’NIN TEMEL FELSEFESİ
DEĞER ÖĞRETİMİ.
AİLEDE İLETİŞİM.
Programdan Sorular.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
MÜHENDİSLİK ETİĞİ.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ

“Değerler bireylerin toplum içerisinde hayatını teminat altına almayı sağlayan, onların yaşamlarını kolaylaştıran toplumsal davranış kalıplarıdır” Değerler, bilgi, duygu ve davranış boyutları ile bir bütünlük sergilemektedir.

Değerler aynı zamanda sosyal dayanışma oluşturmak suretiyle toplumda uyulması gereken ortak davranış kalıplarını belirlerler

Bireyin toplum içerisindeki konumunun belirlenmesinde, başkalarıyla etkili iletişime geçmesinde ve sosyal konumunun belirlemesi için uygun ortamın hazırlanmasında sahip olduğu değerler etkendir .

gibi değer ve uygulamalar yer almaktadır. Değer eğitiminde, ahlaki gelenek, adalet, iyi ve doğrunun anlaşılması, çıkarımda bulunmak, şefkatli olmak, fedakârlık göstermek, özverili olmak, kendi duygu ve davranışlarını kontrol altına almak, alçak gönüllü olmak gibi değer ve uygulamalar yer almaktadır.

Ulusal değerler bir toplumu ayakta tutan ve korunması gereken önemli dinamiklerdir. Toplumun tarihten getirdiği maddi ve manevi değerlerin farkında olmasının psiko-sosyal gücü artırdığı belirtilmektedir. Birey bu gücü aileden alır, ilk ve orta öğretimde geliştirir ve bu konudaki eğitimini açık ve örtük biçimde ömür boyu sürdürür.

Toplum ve bireyler tarafından benimsenir ve bütünleştiricidir. Değerlerin sahip olduğu özellikler şunlardır Toplum ve bireyler tarafından benimsenir ve bütünleştiricidir. Toplumun ve bireylerin menfaatine yönelik inanılan ölçütlerdir. Bilinç, duygu ve heyecanları içeren yargılardır. Bireyin bilincinde olan ve davranışı yönlendirendir. Değerler normu (?) içermektedir.

Kural olarak benimsenmiş, yerleşmiş ilke ya da yasaya uygun durum NORM Kural olarak benimsenmiş, yerleşmiş ilke ya da yasaya uygun durum

Günlük yaşam içinde, örgün eğitim kurumlarında sistematik bir düzen ve program içinde değer eğitimi yapılmaktadır Bu işlev hem her dersin genel amaçları hem de hayat bilgisi, sosyal bilgiler, vatandaşlık ve insan hakları eğitimi gibi öğretim programlarıyla yerine getirilir

Değerler eğitiminin en önemli özellikleri 1. Bireyleri evrensel (etik) ve kültürel değerlere ve bunların önemine ilişkin bilinçlendirmek, 2. Demokratik tutumlarla, hoşgörüyle çok kültürlülüğü ilişkilendirmek, 3. Tüm değerleri insanın varlık şartları ve olanaklarını geliştirme ölçütüyle değerlendirmek, 4. Etik değerlere ilişkin somut problemlerden hareketle hayatı bilgiye ve/veya bilgiyi hayata dönüştürmek

! Değerler bakımından yeterince olgunlaşmayan veya değer olguları gelişmeyen birey, hem kendilerine hem de çevresindeki diğer kişilere karşı zarar verici eylemlerde bulunabilir

Sosyal Bilgiler Programının değerleri Adil olma Aile birliğine önem verme Bağımsızlık Barış Bilimsellik Çalışkanlık Dayanışma Duyarlılık Dürüstlük Estetik Hoşgörü Misafirperverlik Özgürlük Sağlıklı olmaya önem verme Saygı Sevgi Sorumluluk Temizlik Vatanseverlik Yardımseverlik

4. SINIF Duygu ve düşüncelere saygı, Hoşgörü ÖĞRENME ALANI DOĞRUDAN VERİLECEK DEĞER BİREY VE TOPLUM Duygu ve düşüncelere saygı, Hoşgörü KÜLTÜR VE MİRAS Türk büyüklerine saygı, Aile birliğine önem verme, Vatanseverlik İNSANLAR, YERLER VE ÇEVRELER Doğa sevgisi ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM Temizlik ve Sağlıklı olmaya önem verme BİLİM, TEKNOLOJİ VE TOPLUM Bilimsellik GRUPLAR, KURUMLAR VE SOSYAL ÖRGÜTLER Yardımseverlik GÜÇ, YÖNETİM VE TOPLUM Bağımsızlık KÜRESEL BAĞLANTILAR Misafirperverlik

Değer eğitiminde dikkat edilmesi gereken hususlar  Değer eğitiminde en büyük sorumluluk öğretmenin olduğu için öğretmen öğrencilere model olmalıdır.  Değer eğitiminde anlamlı ve kalıcı öğrenme için okul, sınıf ve aile ortamı olumlu bir yapıya sahip olmalıdır.  Değer eğitimi sadece planlanmış eğitim programları ile sınırlı olmadığından dolayı okulun örtük programından da faydalanılmalıdır.  Değer öğretimi tek bir yaklaşımla değil hem dolaylı hem de doğrudan öğretim ve yaklaşımları ile yapılmalıdır.  Okul -aile işbirliği yapılmalıdır.

Olayları anlamak önemlidir Yorumlar bilgimizin eseridir