PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
Advertisements

ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
SÖZCÜKTE ANLAM.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF PROJE ÖDEVİ
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma BÖLÜM 8 Problem Çözme ve Eleştirel Düşünme.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
KESİRLER.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Metinlerin Sınıflandırması
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Ders 14 Matematik becerileri
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Üniversitelerde Dilbilimin Yeri Üzerine . Dil nedir?
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
ANLATIM TÜRLERİ.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Öğretimin Uyarlanması
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
ÖRNEKLEME.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
KİŞİLİK GELİŞİMİ KİŞİLİK KURAMLARI SAVUNMA MEKANİZMALARI
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Fahri TEKİNOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN
FULYA HOCA FULYA HOCA PARAGRAF
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
Tezin Olası Bölümleri.
Ausubel’in Öğrenme Kuramı
Bilimsel Araştırma Süreci
Nitel Araştırma Süreci
Uzm. Dr. Kemal Türker ULUTAŞ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
5.6 İKS Dokümantasyonu Her çiftçi için belli dokümanlar ve İKS seviyesinde tutulmalıdır. ( İKS Rehberi 5.6’da belirtildiği gibi) Bu kayıtlar hem iç hem.
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
7.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA VERİLER
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Çevribilim Açısından Metin Türü Metin türlerini kendi aralarında toplumsal iletişim işlevlerine göre bölümlemek, çevirinin hem öğretimi hem de uygulaması.
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015

paragraf paragraf Fr. paragraphe a. 1. Düz yazıların kendi içinde satır başlarıyla ayrıldıkları bölümler: “Aynı paragraf başları, aynı satır aralıkları, eminim yazıldıkları daktilo bile aynıdır.” -A. Ümit. 2. Kanun maddelerinin kendi içlerinde satır başlarıyla ayrıldıkları ufak bölümlerden her biri. 3. Çengel işareti (§). 4. mec. Bölüm: “Söylemiş olduklarının hiç olmazsa son paragrafında gerçek payının yüksek olduğuna inanıyoruz.” -S. Erez. Güncel Türkçe Sözlük PARAGRAF i. (Fr. paragraphe < Lat. < Yun.) Bir yazıda bir satır başından öteki satır başına kadar olan bölüm, fıkra. ѻ Paragraf işâreti: Bâzı eserlerde paragraf başlarına konan § işâreti. Kubbealtı Lügati

Paragraf nedir? Paragraf bir düşünceyi anlatan cümle grubudur. Paragraflar, bir düşünceden diğerine geçişi göstererek zihnen kavramayı kolaylaştırır. Paragraflar, düşünceleri belirgin kılar. sözcük > cümle > paragraf (kavram birimi) > (yargı birimi) >(düşünce birimi)

Paragrafın Yazım Aşamaları Konu; paragrafın ne hakkında olduğu Konu cümlesi; ana düşünce Paragrafın Yazım Aşamaları 1- Konuyu sınırlandırma 2- Konu cümlesini belirleme 3- Paragrafı yazma

Paragrafta Cümle Düzeni Paragraftaki her cümle birbirine dil ve düşünce bakımından bağlanmalı; belli bir insicam içinde bütünleşmelidir. Paragrafta cümleler mantıklı bir diziliş ya da düzgün bir akıcıllığa sahip değilse, bu paragraf bütünlük ve tutarlılıktan yoksundur.

Paragrafta Bütünlük Bir paragrafın her cümlesi konuyla ilgili olmalı, ana düşünceden ayrılmamalıdır. Paragraf konuyu genişleten somut örneklerle desteklenmelidir. Yazı düzeltilirken bütünlüğü bozan cümleler ayıklanmalı, gerekirse yeni paragraf oluşturulmalıdır.

Paragraf Çeşitleri Olay paragrafı Betimleme paragrafı Düşünce paragrafı Çözümleme (tahlil) paragrafı

Paragrafta Anlatım Yöntemleri Anlatım: Kişinin zihninde tasarladıklarını, dilin kuralları çerçevesinde sözlü veya yazılı olarak dışa vurması Nesnel anlatım, öznel anlatım, açıklama, öyküleyici anlatım, betimleme, portre, tartışma...

Düşünceyi Geliştirme Yolları Tanımlama Örnekleme Karşılaştırma Alıntı yapma ve tanık gösterme Sayısal verilerden yararlanma

BAZI ALIŞTIRMALAR Cümle geliştirme yöntemi (kelimeden cümleye) Paragraf ya da metin geliştirme yöntemi (cümleden paragrafa, paragraftan metne) Cümle çözme yöntemi (cümleden kelimeye) Cümle bölme yöntemi Cümle birleştirme / yer değiştirme / sıralama Düzyazıya çevirme Yakın anlamlı alternatifler oluşturma ...