Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri."— Sunum transkripti:

1

2 TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri ya da cümleleri bağlarlar. ÖRNEK: Seni ve arkadaşlarımı çok özledim. “ve” bağlacı görevdeş öğeleri birbirine bağlamıştır.

3 NOT: Bağlaçları cümleden çıkardığımız zaman anlamında daralma olsa bile bozulma olmaz. ÖRNEK: Oldukça genç ve başarılı bir sporcuydu. Oldukça genç başarılı bir sporcuydu.(Anlamında bozulma olmamıştır.)

4 ``de´´ bağlacı Cümlede ´´dahi,bile``anlamına gelir ve genellikle kendisinden önceki kavramı,benzerlerinin arasına katma bildirir. ÖRNEKLER: Bu para sana da bana da yeter.(Hem…hem) Dilimizi iyi bilir,sohbeti de güzeldir.(Üstelik) Söyledikleri hiç de yanlış değil.(Pekiştirme) Çocuk araba da araba diye tutturdu.(İkileme arasında pekiştirme yapar.

5 UYARI: ``De´´ bağlacıyla ``-de´´ hal eki karıştırılmamalıdır.``De´´ bağlacı atıldığında, cümlenin anlamında daralma olsa da bozulma olmaz;``-de´´ hal eki atıldığında ise cümlenin anlamı bozulur. Ben de bu öykü kitabını alacağım. Bende bu öykü kitabı var.

6 ``ile´´ bağlacı Görevdeş sözcükleri birbirine bağlar `ve´ bağlacıyla benzer görev yapar. ÖRNEK: Ateşle barut yan yana gelmez.(Ateş ve barut) Arkamda bir arabayla bir kamyon vardı.

7 ``Ama`` bağlacı: Cümleleri aralarında karşıtlık,uyumsuzluk,aykırılık ilkeleri kurarak birbirine bağlar.Bu bağlaçla özdeş kullanımı olan birçok bağlaç vardır: ``fakat,lakin,ancak,yalnız,ne var ki… Örnek: Evin her tarafını aradım ama anahtarları bulamadım.  “ama” bağlacı cümleleri birbirine bağlamıştır Onlarla gitmiş; ama hiç eğlenmemiş.

8 ``Çünkü´´bağlacı: Kendinden önce gelen yargıya neden belirterek açıklama getirir.Neden-sonuç ilişkisi kurar.Bu bağlacın yerine zira bağlacı da kullanılabilir. ÖRNEK: Bana hiçbir şey anlatmadı;çünkü bunları benim bilmemi istemiyordu. Birçok soruyu çözemedi;çünkü çok az çalışmamıştı.

9 ``Ve´´ bağlacı Eş görevli sözcük, söz grubu ve öğeleri bağlar. Eş görevli sözcük, söz grubu ve öğeleri bağlar.Örnek:  Orhan ve kardeşi dün bizdeydi. (Özneleri bağlamıştır.)  Sıcak ve bunaltıcı bir hava vardı.(Sıfatları bağlamıştır.)

10 ``Ki´´ bağlacı: Biliyorsun ki bu konuda sana yardım edemeyiz. (cümlesinde ``ki´´ bağlacı cümleleri birbirine bağlamıştır.) Safranbolu, o kadar güzel bir yer ki…(cümlesindeki ``ki´´ bağlaçtır.Yukarıdaki cümle ve üç noktayla belirtilmek istenen,ancak kullanılmayan cümleyi bağlamıştır.)

11 ``Ne Ne bağlacı´´ ``Ne ne´´ bağlacı, kullanıldığı cümlelere olumsuzluk anlamı katan bir bağlaçtır.Bu bağlaca benzerlik gösteren bağlaçlar ``ya ya´´,``hem hem´´dir. Örnek: Bize ne mektup gönderdi ne telefon etti.(Her ikisinin de yapılmadığını anlatmaktadır.)

12 ``Ancak, yalnız´´ bağlacı: Bu sözcükler, kullanıldığı cümlede ``sadece´´ anlamı taşırsa edat;``ama´´ anlamı taşırsa, bağlaç olur. Örnek: ``Doğayı ancak ressamlar böyle güzel betimler.´´(cümlede ``ancak´´sözcüğü edat görevinde kullanılmıştır.) ``Yanınıza gelecektim, ancak işim çıktı.´´(cümlesinde `` ancak´´sözcüğü bağlaç görevinde kullanılmıştır.)


"TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları