Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Hakkında araştırma yapılacak, üzerinde düşünülecek, çözülecek sorundur.

2 Tabiat içinde insan diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerin başında; onun karşılaştığı problemleri, akıl, bilgi ve tecrübelerini kullanarak çözebilmesi gelir.

3 Her çevre ve her devir, insanın karşısına yeni problemler çıkartır
Her çevre ve her devir, insanın karşısına yeni problemler çıkartır. Her yaşın, cinsin, mesleğin v.s. ayrı problemleri vardır. Problemler; Maddi, Manevi, Sosyal, Psikolojik, Bireysel olabilir.

4 Tarihin her devrinde, her coğrafyada insanlar
karşılaştıkları problemleri kendilerine has yöntemlerle iyi veya kötü çözmüşlerdir. Problemler insanlarda onu çözme gücü olmasa, insan uygarlığı olmazdı. İnsan topluluklarının karşılaştıkları problemleri çözme biçimlerine “KÜLTÜR” denmiştir. İnsanlar bazen problemleri kendi yöntemleri ile çözmeye çalışırken, bazen de başka toplum ve insanların çözüm biçimlerini benimseyip uygulamaya başlamışlardır. Bu nedenle, bütün insan toplumları arasında bir kültür yayılması ve buna bağlı olarak bir kültür değişmesi her dönemde varolagelmiştir.

5 PROBLEMLERİN FARKINA VARMAYAN KİŞİNİN ONUN ÜZERİNDE DÜŞÜNMESİ VE
ÇÖZÜMLER ÜRETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR. Mesela; Trafik Problemleri, Çevre Kirlenmesi, Öğrencilerin Okuldaki Problemleri, Gençlik Problemleri, v.s

6 Ortaya konan problemi bütünüyle anlamaya çalışmamız gerekir
Ortaya konan problemi bütünüyle anlamaya çalışmamız gerekir. Teorik olarak kitaplardan ve kaynak kişilerden gerekse gözlem olarak çevreden, problem hakkında bilgi toplanmalıdır. Problemi iyice anlamadan, sınırlandırma ve tanımlamasını yapmadan onun üzerinde çözüm üretemeyiz.

7 PROBLEM(sorun), anlaşılıp tanımlandıktan sonra, problemi doğuran faktörler bulunmaya çalışılır. Problem neden kaynaklanmaktadır. Hangi nedenler problemi ne kadar etkilemektedir?

8 PROBLEM ÇÖZÜM AŞAMALARI
Problemin kaynağı olan faktörler tespit edildikten sonra, problemi çözebilecek bazı öneriler (çözüm yolları) geliştirilir. Bunların problemi ne kadar çözdüğü bilimsel tekniklerle ölçülmeye çalışılır. Bunun için, çözüm değişik örnek ve durumlar içinde yeniden değerlendirilir.

9 PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Beyin Fırtınası Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Pukö Döngüsü Balık Kılçığı Şeması Pareto Diyagramı

10 BEYİN FIRTINASI Bireylerin eleştirilme endişesi olmadan fikirlerini rahatlıkla ifade ettikleri grup tartışma tekniğidir. Beyin fırtınası, değişik fikirlerin ortaya konulmasını destekler, böylece kısa sürede çok sayıda farklı fikirler üretilir. Bu fikirlerin uygulanmasında fikirlerin niteliğinden çok, sayıca çokluğu önemlidir.

11 Beyin Fırtınasının Yararları Nelerdir?
Grubun bütün olarak bilgilerini ve deneyimlerini ortaya koymasına yardımcı olur. Yaratıcılığı destekler. Grubun bütününün katılımını sağlar.

12 Nasıl Beyin Fırtınası Yaparız?
Ekip lideri beyin fırtınası için konuyu yeniden gözden geçirerek netleştirir. Belirli bir süre tespit edilir. Gruptaki her üye sıra ile bir fikir ortaya atar. Fikirlerin sayıca çokluğu önemlidir. Bir kişinin fikri daha önce kaydedilen bir başka fikirle bağlantılı olabilir.

13 Beyin Fırtınası İçin Kurallar
Her grup üyesi her seferinde yalnız bir fikir söyler. Fikirler dönüşümlü olarak söylenir. Fikirler söylenirken ortaya atılan fikirle ilgili olarak hiçbir yorum ve eleştiri yapılmaz, fikirler sorgulanmaz veya yargılanmaz. Hızla bir kişiden diğerine geçilir. Her fikir; çılgınca, mantıksızca, aptalca, uygun değil veya tekrar ediliyor gibi görünse bile, kabul edilir.

14 Interesting, right? This is just a sneak preview of the full presentation. We hope you like it! To see the rest of it, just click here to view it in full on PowerShow.com. Then, if you’d like, you can also log in to PowerShow.com to download the entire presentation for free.


"PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları