Öğr.gör.İdil yıldırım arı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Advertisements

HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Ceza Mahkemeleri -.
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI(İİK m. 67 vd)
İHTİYATİ HACİZ (İİK m.257 vd.)
Deniz ÇAVUŞOĞLU Özel İstihdam Büroları Şube Müdürü Deniz ÇAVUŞOĞLU Özel İstihdam Büroları Şube Müdürü TÜRKİYE İŞ KURUMU.
ARABULUCULUK. ARABULUCULUK NEDİR? Arabuluculuk, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında kabul edilmiş, mahkeme dışı, etkin bir çözüm.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS)
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.
  3. Hafta: Büyüme.     GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…
KAMU ZARARI. Kamu zararı tanımı Türk mali sistemine köklü değişiklikler getiren “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ve bu çerçevede oluşturulan.
Vergilendirme İşlemleri
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı ekonomik rekabetin kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin, markaların taklit edilmesi,
BUSİNESS CONTRAT. Bu kontrat Uluslararası satış ve alımda tarafların yükümlülüklerini gösterir. En temel husus bu kontrat ile tarafların zarar görmemesini.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
EVLAT EDİNME EVLAT EDİNME KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİNİN KOŞULLARI
EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
Tarım Hukuku 1.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER I
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
SİGORTANIN TARAFLARI Sigortada dört taraf bulunmaktadır. Bunlar;
İCRA VE İFLASA İLİŞKİN BELGE DOKÜMAN ÖRNEKLERİ
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
1. TEMEL HUKUK BİLGİLERİ.
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
KONU XI AİHS’nin Kapsamı ve Başlıca Özellikleri
Sözleşme Sözleşme Türleri
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Toplu Görüşmeye Çağrı ve Toplu Görüşme
DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017.
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.
19. Diğer Dönen Varlıklar 19. Diğer Dönen Varlıklar 190 Devreden KDV
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
KONKORDATO TALEBİNE EKLENECEK BELGELER İİK
Aile Hukuku-19. Hafta.
BORÇ.
VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu.
İleri Algoritma Analizi
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BORCU SONA ERDİREN SEBEPLER
Sunum transkripti:

Öğr.gör.İdil yıldırım arı

İCRA NEDİR? https://www.youtube.com/watch?v=z17tjs-nohQ

TAKİP HUKUKU Takip hukuku, cebri icra hukukudur. Borçların Devlet kuvveti yardımıyla zorla yerine getirilmesidir. Borçluların borçlarını herhangi bir cebri işlem ile karşılaşmadan rızaları ile ifa etmeleri, kanun ve sözleşmelere uymaları sonucunda gerçekleşmektedir. Ancak borcunu rızası ile ifa etmeyen borçlular söz konusu olduğunda bu gibi borçlulara karşı bunlardan alacaklı olanları korumak için alacaklılara Devlet gücünün yardımını isteme hakkı vermiştir.

BORÇ, BORÇLU VE ALACAKLI TERİMLERİNİN ANLAMI DAHA GENİŞTİR. ÖRNEĞİN BİR BAŞKASININ TAŞINMAZINA TECAVÜZ EDEN KİMSE O TAŞINMAZI SAHİBİNE GERİ VERMEKLE YÜKÜMLÜDÜR. BU YÜKÜMLÜLÜK CEBRİ İCRA KAPSAMINDA BİR BORÇTUR. BUNUNLA YÜKÜMLÜ OLAN KİMSE BORÇLU VE TAŞINMAZ SAHİBİ İSE ALACAKLIDIR.

ÇOCUĞU TESLİM ETMEKLE YÜKÜMLÜ OLAN İSE BORÇLU AİLE HUKUKUNDAN ÖRNEK VERMEK GEREKİRSE BOŞANMA SONRASI MAHKEME KARARI İLE ÇOCUĞUN KENDİSİNE TESLİMİNE KARAR VERİLEN KİMSE ALACAKLI, ÇOCUĞU TESLİM ETMEKLE YÜKÜMLÜ OLAN İSE BORÇLU ÇOCUĞUN TESLİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ İSE BİR BORÇTUR.

KENDİLİĞİNDEN HAK ALMA? KURAL OLARAK ALACAKLININ KENDİ ALACAĞINI ALMAYA KALKIŞMASI YASAKTIR. ANCAK DEVLET GÜCÜNÜN ZAMANINDA MÜDAHALESİNİN ZAMANINDA YETİŞEMEYECEĞİ BAZI HALLERDE HUKUKUMUZDA KENDİLİĞİNDEN HAK ALMA KABUL EDİLMİŞTİR.

Alacaklı alacağına kavuşmak için Devletin icra dairesinde borçlunun mallarına el konulur. Bu mallar satılır. Elde edilen para ile alacaklının borcu ödenir. Cebri icra organları bu işlemleri yapabilmek için zor kullanma yetkisine sahiptir. Bu tedbirlerin yetmediği takdirde borcular için adli para ve hapis cezaları öngörülmüştür.

CEBRİ İCRA ÇEŞİTLERİ BİREYSEL (CUZİ) İCRA KÜLLİ (TOPLU) İCRA

CUZİ İCRA BORÇLUNUN KARŞISINDA BİR VEYA BİRKAÇ ALACAKLISI VARDIR BORÇLUNUN MALVALIĞINDAKİ ŞEYLERDEN BİR VEYA BİRKAÇI CEBRİ İCRA KONUSUNU OLUŞTURUR İCRA DAİRESİ BUNLARI HACZEDER, SATAR VE ELDE EDİLEN PARA İLE ALACAKLININ ALACAĞI ÖDENİR İCRA HUKUKUNUN KONUSUDUR

KÜLLİ İCRA BORÇLUNUN KARŞISINDA BÜTÜN ALACAKLILARI VARDIR BORÇLUNUN BÜTÜN MALVALIĞI CEBRİ İCRA EDİLİR BÜTÜN BORÇLAR ÖDENİRSE GERİYE KALAN BORÇLUYA VERİLİR İFLAS HUKUKUNUN KONUSUDUR İFLAS HUKUKU KURALLARI SADECE TACİRLER İÇİN UYGULANIR

İlamlı icra ALACAKLININ ELİNDE BORÇLUYA KARŞI ALMIŞ OLDUĞU BİR MAHKEME KARARI VARDIR BU KARARI İŞLETEREK İCRA TAKİBİ YAPILIR BORÇLUYA İCRA DAİRESİ TARAFINDAN 7 GÜN SÜRE VERİLİR BORCU RIZASIYLA YERİNE GETİRMEZSE İLAM İCRA DAİRESİ TARAFINDAN İCRA EDİLİR PARA ALACAĞI SÖZ KONUSU İSE MAHKEMEDEN İLAM ALINMASI ŞART DEĞİLDİR, İLAMSIZ İCRA YOLUYLA TAKİP MÜMKÜNDÜR

İLAMSIZ İCRA ALACAKLININ ALACAĞININ MAHKEME İLAMI İLE TESPİT EDİLMİŞ OLMASI ŞART DEĞİLDİR. PARA ALACAKLARI İÇİN BU GEÇERLİDİR ALACAĞIN BİR SENEDE BAĞLANMIŞ OLMASI DA ŞART DEĞİLDİR

İCRA ORGANLARI ASIL ORGANLAR YARDIMCI ORGANLAR

ASIL ORGANLAR *İCRA DAİRESİ *İCRA MAHKEMESİ *YARGITAY İLGİLİ DAİRELERİ

YARDIMCI ORGANLAR *GENEL MAHKEMELER *SAVCILAR VE ADALET MÜFETTİŞLERİ

İCRA DAİRELERİNİ GÖEV VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ İCRA DAİRESİ MÜDÜRÜ ÜCRA İŞLERİNDE BİRİNCİ DERECEDE GÖREVLİDİR. KURAL OLARAK İCRA MÜDÜRÜNÜN HERHANGİ BİR TAKDİR YETKİSİ YOKTUR ANCAK BAZI İŞLEMLER İCRA MÜDÜRĞNE TAKDİR YETKİSİ TANIMIŞTIR BİR MALIN HACZEDİLMESİNDE İLGİLİLERİN MENFAATİNİN GÖZETİLMESİ GİBİ