Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ARABULUCULUK. ARABULUCULUK NEDİR? Arabuluculuk, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında kabul edilmiş, mahkeme dışı, etkin bir çözüm.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ARABULUCULUK. ARABULUCULUK NEDİR? Arabuluculuk, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında kabul edilmiş, mahkeme dışı, etkin bir çözüm."— Sunum transkripti:

1 ARABULUCULUK

2

3 ARABULUCULUK NEDİR? Arabuluculuk, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında kabul edilmiş, mahkeme dışı, etkin bir çözüm yoludur. Taraflar, aralarındaki uyuşmazlığı, bir “arabulucunun” yardımıyla, birlikte görüşerek ortak bir çözüme ulaşabilirler. Arabuluculuk yönteminde, bu çözüm doğrultusunda oluşturulan anlaşma, mahkeme kararı yerine geçer. Uyuşmazlık sürecinde arabuluculuktan yararlansanız bile, çözüme ulaşamadığınızda her zaman yargı yoluna başvurmanız olanaklıdır. Arabuluculuğun amacı kimin kazanıp kimin kaybedeceğine karar vermek olmayıp, tarafların gereksinimleri doğrultusunda en uygun çözüm yolunu bulabilmektir.

4 ARABULUCULUĞUN YARARLARI NELERDİR? Mahkemeden daha kısa sürer ve ekonomiktir. Arabuluculuk anlaşması mahkeme kararına eşdeğerdir. Arabulucunuzu kendiniz seçebilirsiniz. Uyuşmazlığın her aşamasında başvurabilirsiniz. Arabuluculuk sürecinde uyuşmazlıklarınızı rahat bir ortamda ve açıkça konuşabilirsiniz. Süreçte konuşulan herşey gizli tutulur. Bu durum ticari itibar ve bilgiler ile aile mahremiyeti açısından büyük önem taşır. Taraflar kendi çözümlerini bulduklarından anlaşmazlıklar ortadan kalkarken ilişkiler de sürdürülebilir. Arabuluculuğa başvurmakla mahkemeye gitme hakkınızı kaybetmezsiniz.

5 ARABULUCU KİMDİR? Arabulucu, bağımsız ve tarafsız hareket eden ve bu alanda eğitim almış bir hukukçudur. Arabulucu bir uyuşmazlıkta, dostane bir çözüme ulaşmak amacıyla taraflara yardımcı olmak ve bu süreci etkinleştirmek üzere çalışır, taraflara bir çözüm dayatmaz. Taraflar kendi çözüm seçeneklerini kendileri oluştururlar. © Graphicsland, Inc. 2013

6 ARABULUCU TAM OLARAK NE İŞ YAPACAK? Arabulucu, bu süreçte karar veren kişi değildir. Hatta taraflara herhangi bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler. Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar.

7 ARABULUCULUK SÜRECİ NASIL İŞLER? Arabuluculuk süreci iki biçimde işler. Taraflar aralarındaki uyuşmazlığı, mahkemeye gitmeden bir arabulucu eşliğinde çözmeye karar verebilirler. Ya da tarafların uyuşmazlığa ilişkin bir davası sürerken mahkeme de, taraflara arabuluculuk yöntemini önerebilir. Taraflar, iş hukuku, ticari, tüketici, kira, aile, fikri ve sınaî uyuşmazlıklara ilişkin pek çok hukuki meseleyi arabuluculuk yöntemiyle çözebilirler. Eğer yaşadığınız bir uyuşmazlığınız ve bu konuda danışabileceğiniz bir avukatınız var ise, avukatınızdan da arabuluculuk yöntemi konusunda size bilgi vermesini isteyebilirsiniz.

8 TÜM DAVALAR ARABULUCULUK KAPSAMINDA MIDIR? Hayır. Arabuluculuk ancak tarafların serbest iradeleriyle karar verebilecekleri konularda mümkündür. Daha açık bir ifadeyle; kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli konularda taraflar arabulucuya gidebilirler. Tarafların sözleşme konusu yapamayacakları konularda örneğin ceza davalarında, nüfus kaydına ilişkin davalarda veya çocukların velayetine ilişkin davalarda arabuluculuk mümkün değildir.

9 ARABULUCUYA BAŞVURMAKLA DAVA AÇMAKTAN VAZGEÇMİŞ Mİ OLURUM? Hayır. Taraflar arabulucuya başvurmak, süreci devam ettirmek, sonuçlandırmak ve bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamen serbesttir. Kendi isteğiniz ile başlattığınız bu süreci yine kendi isteğinizle sona erdirip mahkemeye başvurabilirsiniz.

10 ARABULUCULUK PAHALI BİR YÖNTEM MİDİR? Süreç sonuçlanıncaya kadar arabuluculuk sürecinde taraflar, davadan farklı olarak herhangi bir harç yatırmak zorunda olmayıp, tebligat, bilirkişi, tanık ve keşif gibi giderler de ödemezler. Sadece, faaliyet süresine göre arabulucuya, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesine uyarınca ücret ödenir. Ayrıca, özel bir toplantı yeri vs. gerekiyorsa, bu masrafların ödenmesi gerekir. Taraflar eğer avukatları ile bu sürece katılacaklarsa avukatlarına da ücret ödeyeceklerdir. Taraflar aksini kararlaştırmadıkça, arabuluculuk sürecindeki tüm masrafları eşit olarak karşılayacaklardır. Yaklaşık 2 bin lira masrafla çözüme kavuşmanız mümkündür.

11 ARABULUCULUK SÜRECİ SONUNDA VARDIĞIM ANLAŞMA BENİM İÇİN BAĞLAYICI MIDIR? Taraflar arabuluculuk sürecinin sonunda bir anlaşmaya varırlarsa bu anlaşmayı, asıl uyuşmazlık hakkındaki yetki ve görev kurallarına göre belirlenecek olan hukuk mahkemesine ibraz edip, icra edilebilirliğine ilişkin bir şerh verilmesini talep edebileceklerdir. Bu şerhi içeren anlaşma, ilâm niteliğinde belge sayılır. İcra edilebilirlik şerhinin verilmesi, niteliği itibariyle bir çekişmesiz yargı işi olduğundan buna ilişkin inceleme dosya üzerinden de yapılabilecektir. Ancak, uyuşmazlık konusu aile hukukuna ilişkin ise bu işlemler aynı usulle belirlenecek aile mahkemesince ve duruşmalı olarak yapılacaktır. Eğer, davanın görülmesi sırasında arabuluculuğa gidilmiş ise, kuşkusuz ki yukarıdaki iş ve işlemler davaya bakan mahkemece yerine getirilecektir.

12 ARABULUCULUK YOLUYLA ANLAŞTIĞIMDA AVANTAJIM NEDİR? Dava boyunca yapmak zorunda kalacağınız tüm masraflardan (posta gideri, bilirkişi, keşif vb. masraflar, yol giderleriniz gibi) ve yargılama nedeniyle diğer işlerinizden kısıtlayıp, adliyeye ayırmak zorunda kalacağınız zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Mahkemeye göre daha kısa sürer. Sonuç, tarafların kontrolündedir. Geleceğe bakılır, mevcut hukuki durumun değil, menfaatin korunması esastır. Güvenirlik ve gizlilik önemlidir; taraflar mahkeme önünde konuşamayacaklarını burada rahatlıkla konuşabilirler. Psikolojik ve sosyolojik riski azdır; daha az yeni sorun doğurur. Tarafların anlaştıkları yöntem ve çözüm tarzı esastır, esnektir. Anlaşmayla çözülür; iki tarafta kazanır, tarafların sosyal ve ekonomik ilişkileri devam eder.

13 ARABULUCUYA İHTİYACIM VAR NE YAPMALIYIM? -Her hangi bir şekilde bir kişiden davacı olmayı düşünüyorsanız, -Ya da bir kişinin sizden davacı olduğunu öğrenmişseniz, -Veya bir kişinin sizden davacı olacağını hissetmişseniz, -info@tahkimofisi.com-info@tahkimofisi.com adresine mail atınız, -Ofis telefonlarından birini arayınız.

14 WORLD DANIŞMANLIK, ORGANİZASYON VE TANITIM HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ ADRES: MECİDİYEKÖY BÜYÜKDERE CADDE RAŞİT RIZA SOKAK 4/3 ŞİŞLİ/İSTANBUL TELEFON: 0 212 213 26 95 0 212 212 74 21 WEB ADRESLERİ: tahkimofisi.com arbitrationturkey.com ELEKTRONİK POSTALAR: info@tahkimofisi.com info@arbitrationturkey.com ÜÇLÜ SİSTEM TANITIM ORGANİZASYONU “ARABULUCULUK (+) SULH (+) TAHKİM YARGILAMASI” ÜÇÜ BİR ARADA….. YİRMİDE BİR FİYATINA…


"ARABULUCULUK. ARABULUCULUK NEDİR? Arabuluculuk, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında kabul edilmiş, mahkeme dışı, etkin bir çözüm." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları