Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu."— Sunum transkripti:

1 VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu geliri: Kanunlarına dayanılarak toplanan vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay veya benzeri gelirler, faiz, zam ve ceza gelirleri, taşınır ve taşınmazlardan elde edilen her türlü gelirler ile hizmet karşılığı elde edilen gelirler, borçlanma araçlarının primli satışı suretiyle elde edilen gelirler, sosyal güvenlik primi kesintileri, alınan bağış ve yardımlar ile diğer gelirlerinden oluşmaktadır.

2 Vergi Ödevi Anayasamızın 73. maddesine göre,
Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kuruluna verilebilir.

3 Verginin faydalanma ve değişim kuramı
Faydalanma kuramına göre; vergi, devletten sağlanan fayda karşılıdır. Vergi, kamu hizmetlerinin faydalanma derecesine göre bir fiyat veya bedelidir. Değişim kuramına göre ise, kamu hizmetlerinden elde edilen faydanın derecesini hesaplamak her zaman mümkün olmayabilir. Her mükellefin faydalanma derecesini belirlemek zordur.

4 Verginin nitelikleri Vergi, para ile ödenir.
Vergide belirli bir karşılık yoktur. Vergi, zora dayanan kesin bir ödemedir. Vergiler, gerçek veya tüzel kişilerden alınır.

5 Verginin mevzuu ve matrahı, Vergiyi doğuran olay
Verginin mevzuu, üzerine vergi konulan, doğrudan doğruya veya dolayısıyla verginin kaynağı olan iktisadi unsurdur. Bu mal, eşya, gelir, üretim vb. olabilir. Verginin matrahı; vergi konularının, verginin hesaplanması için saptanan değer ve miktarlarına denir. Matrah çeşitleri; Spesifik ve Ad valorem olarak ikiye ayrılır. Vergiyi doğuran olay; bir vergi borcunun doğması ancak gerçek veya tüzel kişilerin kanunlarda gösterilen konular ile bir olay, işlem veya bağlılık halinde bulunmaları halinde ortaya çıkar.


"VERGİNİN YAPISI Devletin kamu hizmetlerini yerine getirmek üzere, vatandaşlarından zora dayanarak aldığı iktisadi değerler olarak tarif edilebilir. Kamu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları