Yemeklik Tane Baklagillerin Beslenmedeki Yeri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Advertisements

* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DERSİ ZEYNEP KARADERE.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
Yazılım ve resimler alıntıdır!
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Statinler Uzm.Dr.Umut Safer. Sunum kapsamında deklere etmem gereken herhangi bir ilişkim yoktur.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
SİGARA VEYA SAĞLIKLI YAŞAM Dr. Ebru GÜRLEYİK AÜTF Biyokimya AD,2008.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
EKMEK İSRAFI. Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ.
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Egzersiz ve Şeker Hastalığı
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Zehirlenmeler ve Nutrisyon Sempozyumu
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
SPORCU BESLENMESİ.
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
BESLENME VE DİYETETİKTE
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
KANSER.
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
Ders 8 Değerlendirme ve kavram öğretimi
ŞEKER HASTALIĞI.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 13
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Vitaminler.
9 ŞUBAT Dünya Sigarayı Bırakma Günü
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
ARŞ.GÖR DR .KEVSER AYAR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Beslenme İlkeleri - 5.
Hücrelerde sinyal iletimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Yemeklik Tane Baklagillerin Beslenmedeki Yeri Dr. Özge ERDOHAN Mayıs 2017 MERSİN

Global baklagil üretimi 76 milyon ton/yıl Kişi başı tüketim 7 kg/yıl Global günlük enerji ihtiyacının %2 si, protein ihtiyacının %3.5 i baklagillerden karşılanır. Afrika, Güney Amerika, Asya ve Orta Doğu’da baklagiller günlük enerji ihtiyacının %20 sini, protein ihtiyacının %50 sini karşılar. *FAO statistics, 2013 Food Outlook: Biannual report on global food markets

Fitokimyasallar ve antioksidanlar Protein 20-43 g/100 g Diyet lifi 9-18 g/100 g ÖGA:%24-%60 Glutensiz Lipid 0.5-5.3 g/100 g Fitokimyasallar ve antioksidanlar Glisemik indeksi düşük Kolestretol içermez Nutrient Reference Values for Australia and New Zealand Demir 2.6-9 mg/100 g ÖGA:%33-%113 Kalsiyum 56-260 mg/100 g ÖGA:%4-%37 Vitamin USDA Database ÖGA: Önerilen Günlük Alım

Tablo 1. Baklagillerin besin profillerinin bazı gıdalarla karşılaştırılması (g/100 g)* Protein Lipid Nişasta Diyet lifi Sığır eti 77.5 8.6 0.0 Tam soya unu 35 20.0 25.6 9.6 Bezelye 23.7 1.3 45.5 16.6 Mercimek 26.3 1.1 45.0 13.6 Nohut 24.4 5.9 41.1 8.7 Tam buğday 13.2 2.5 61.3 10.0 Pirinç 5.6 1.4 77.7 2.4 *USDA Database

Malnutrisyon global bir problem 1.9 milyar Yetişkin fazla kilolu veya obez. 2.0 milyar Birey mikrobesin yetersizliği ve buna bağlı hastalıklarla mücadele ediyor. 161 milyon Çocuk büyüme geriliği yaşıyor. 795 milyon Sağlıklı bir yaşamı sürdürecek kadar yiyeceğe ulaşamıyor.

Global ölümlerin %63 bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor Kalp ve damar hastalıkları Kronik solunum yolu hastalıkları Diyabet Kanser Diğer bulaşıcı olmayan hastalıklar Risk faktörleri Alkol Yetersiz fiziksel aktivite Sigara Sağlıksız beslenme Nearly 80% of NCD deaths occur in low-and middle-income countries Global ölümlerin %63 bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor

Baklagillerin sağlık üzerine etkisi

Global Salgın Diyabet Türkiye’de 6.5 milyon diyabet hastası bulunmaktadır. International Diabetes Federation. Diabetes Atlas. Sixth Edition. Update 2014 International Diabetes Federation. Diabetes Atlas. Sixth Edition. Update 2013 Türkiye Diyabet Programı 2015-2020

Diyabete yapılan sağlık harcamaları (Milyar $) Türkiye Diyabet Programı 2015-2020

Yüksek GI gıdalar≥70 Düşük GI gıdalar≤55 Kan şekerinde hızlı artışı takiben hızlı düşüş Düşük GI gıdalar≤55 Kan şekerinde yavaş artışı takiben yavaş düşüş 1 saat 2 saat Kanda glukoz seviyesi Düşük GI ile beslenme diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve kansere yakalanma riskini azaltır. Hutchins ve ark. British Journal of Nutrition (2012), 108, S52–S65

8 hafta düzenli baklagil tüketimi kanda glukoz ve insülin seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Yüksek diyet lifi içerir Amilozun kan şekerini yükseltme hızı daha düşüktür Proteinlerin nişastaya sıkıca bağlıdır Fitat ve lektinlerin karbonhidrat metabolizmasını etkiler Amilaz inhibitörleri nişasta sindirimini azaltır. Baklagil nişastası yaklaşık %70 amiloz içerir Mollard ve ark. British Journal of Nutrition (2012), 108, S111–S122

Her yıl 17.5 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

Haftada 4 veya daha fazla sıklıkta baklagil tüketimi kardiovasküler hastalıklara yakalanma riskini %11 azaltır. Folat ve B12 vitaminleri kalp krizi riskini arttıran homosistein metabolizmasını bozar. Yüksek diyet lifi LDL ve trigliserid seviyesini düşürür. Düşük yağlı diyet kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bazzano ve ark. Archives of Internal Medicine 161.21 (2001): 2573-2578.

Her yıl 8 milyondan fazla kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor.

Baklagiller içerdikleri çok özel bileşenler nedeniyle başka kolon, mide, meme ve prostat olmak üzere kanserli hücre gelişimini önleyebilirler. Nutrient Bioaktif bileşen Dirençli nişasta Proteaz inhibitörleri Diyet lifi Saponinler Oligosakkaritler Fitosteroller Folatlar Lektinler Selenyum Fitatlar Çinko Marmot ve ark. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective. 2007.

Her 133 kişiden 1 i çölyaklı.

Baklagiller hak ettiği değeri görmüyor

Baklagil tüketimi nasıl arttırılır? Tüketici bilinçlendirilmeli Tüketime hazır ürün sayısı artmalı Hammadde olarak kullanımı yaygınlaştırılmalı Üretim miktarı ve maliyeti düşürülmeli Baklagil işlemeyi kolaylaştıran yeni prosesler ve ekipmanlar geliştirilmeli.

Yemeklik Tane Baklagillerin Beslenmedeki Yeri Dr. Özge ERDOHAN