Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ

2 E-ATIK NEDİR? Artık kullanılamayacak durumda olan elektrikli ve elektronik malzemeler Teknolojisi geçmiş, bozulmuş, kullanım süresini tamamlamış cihazlar.

3 Elektronik oyuncaklar
Televizyon Bilgisayar Yazıcı Tarayıcı Faks makinası Fotokopi makinası Elektronik oyuncaklar Ütü Buzdolabı Çamaşır makinesi Bulaşık makinesi Su ısıtıcısı Elektrik süpürgesi Cep telefonu Şarj aletleri Kablolar Elektronik Atıklar Nelerdir?

4 Nokia 2001 yılında dünyada satılan 380 milyon telefonunun yaklaşık 40, ,000 ton atığa tekabül ettiğini ve her yıl tahmini 150 milyon ton elektronik atık oluştuğunu açıklamıştır.

5 Bir yılda ülkemizde satılan yeni cep telefonu sayısı 10 milyon civarındadır. Ortalama cep telefonu değiştirme süresi 1 yıla düşmüş olup, sadece cep telefonlarının yarattığı e-atık miktarının ülkemizde 1000 ton/yıl civarı olduğu düşünülmektedir .

6 Kişi başı ortaya çıkan e-atık miktarı Türkiye’de 4 kg/yıl olarak öngörülmektedir. Bu rakam AB ülkelerinde kg olarak hesaplanmaktadır Türkiye’de yılda ortaya çıktığı düşünülen yaklaşık TON e-atığın sadece üçte biri toplanabilmektedir.

7 Elektrikli ve Elektronik Atıklar
Büyük Ev Aletleri Küçük Ev Aletleri Bilişim ve Telekomünikasyon Ekipmanları Tüketici Ekipmanları Elektrikli ve Elektronik Aletler Oyuncaklar, Eğlence, Spor Aletleri Tıbbi Cihazlar İzleme ve Kontrol Cihaz ve Aletleri Otomatlar

8 Elektronik atıklar sadece birer çöp değildir çünkü;
Tehlikeli atık kapsamında değerlendirilen maddeler içerirler. Cıva (floresan), kurşun (buzdolabı), fosfor (televizyon), berilyum, krom, arsenik, kadmiyum gibi ağır metaller. Standart çöp olarak değerlendirildiğinde veya basitçe atıldığında toprağa veya suya karışabilmektedirler.

9 Geri Dönüşüm İşleminin Önemi
Altın Gümüş Bakır Paladyum Alüminyum Demir Plastik

10 Geri Dönüşüm İşleminin Önemi
Genel olarak bakıldığında e-atıkların bileşimlerinin yaklaşık olarak; • %40 metal - Bakır (20%), - Demir (8%) - Kalay (4%) - Nikel (2%) - Kurşun (2%) - Çinko (1%) - Gümüş (%0,2%) - Altın (0,1%) - Paladyum (0,005%) - Civa, Arsenik, Selenyum, Polibrominit; Antimon Trioksit, Kadmiyum, Krom, Kobalt vs, • %30 plastik • %30 alev geciktirici malzemelerden oluştuğu söylenebilir.

11 Geri Dönüşüm İşleminin Önemi
Civa, beyinde ve böbreklerde hasarlara yol açar. Baryum, kalp ve karaciğer hastalıklarına, kas zayıflıklarına sebep olur. Berilyum, akciğer kanserine sebep olur Arsenik, zehirlidir. Krom, genetik hasarlara ve alerjik bronşite sebep olur . Kobalt, radyoaktiftir. Kurşun, sinir sistemi, dolaşım sistemi ve üreme sisteminde hasarlara yol açar. Kadmiyum, böbreklerde hasarlara yol açar, kemiklerin kırılgan hale gelmesine sebep olur.

12 Geri Dönüşüm İşleminin Önemi
KURŞUN PVC BARYUM KADMİYUM CİVA BERİLYUM SELENYUM

13 Yeraltı Suları Niçin Önemlidir ?
Dünya’da bulunan su kaynalarının sadece %2’si olan , yer altı suları içilebilir ve kullanılabilirdir.

14

15 Elektronik Atıkların Zararları Nelerdir?
10 gram kurşun ton toprağımızı kirletiyor ve litre suyumuzu kullanılmaz hale getiriyor. Sadece 1 floresanın içinde bulunan cıva lt suyu kullanılmaz hale getirebilir niteliktedir…

16 Elektronik Atıklar Neden Geri Dönüştürülmelidir?
Çünkü içlerinde bulunan bazı malzemeler tekrar kullanılabilirler: Plastik Cam Altın Gümüş Bakır Demir Alüminyum Çinko Krom Çinko`nun  20 yıl,    Kurşun`un 22 yıl,    Bakır`ın  28 yıl,   Petrol`ün  40 yıl,    Doğal gaz`ın 60 yıl,    Krom`un 127 yıl, içinde tükeneceği hesaplanmıştır.

17 GÖMME YAKMA YENİDEN KULLANIM GERİ DÖNÜŞÜM İHRACAT

18 Geri Dönüşüm Neden Önemlidir?

19 1.Doğal kaynaklarımız korunur.
14 ton eski elektronik eşya demek ortalama olarak 1 ton bakır elde etmek demektir. Eşit miktardaki bakırı maden ocaklarından karşılamak için ton civarında taşın işlenmesi gerekmektedir.

20 2. Enerji tasarrufu sağlanır.
10 kg alüminyumun geri dönüşümü için harcanan enerji üretimi için harcanan enerjinin %10’u civarındadır.

21 3. Atık miktarı azalır. 3. Atık miktarı azalır.
Hepsinden önemlisi bahsettiğimiz bu maddeler toprak, su ve hava kirliliğine neden olmaz. Hepsinden önemlisi bahsettiğimiz bu maddeler toprak, su ve hava kirliliğine neden olmaz. 21

22 4- Güçlü Bir Ekonominin Kurulmasına Yardımcı Olur.
Maliyetlerin azaltılması, enerji verimliliği, kaynakların korunması ve mesleki gelişim vb. ülkelerin güçlü bir ekonomiye ulaşmasında ciddi fayda sağlayacak parametrelerdir.

23 Biz ne yapabiliriz? Siz ne yapabilirsiniz? ÖNERİLERİNİZ…
Elektronik atıklarınızı çöpe atmayınız. Elektronik atıklarınızı geri dönüşüm tesislerine veriniz. ÖNERİLERİNİZ… Biz ne yapabiliriz?

24 « Doğa, bize dedelerimizden kalan bir miras değil; torunlarımıza bırakacağımız bir emanettir.»
Kızılderili Atasözü


"ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları