Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİGARA VEYA SAĞLIKLI YAŞAM Dr. Ebru GÜRLEYİK AÜTF Biyokimya AD,2008.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİGARA VEYA SAĞLIKLI YAŞAM Dr. Ebru GÜRLEYİK AÜTF Biyokimya AD,2008."— Sunum transkripti:

1 SİGARA VEYA SAĞLIKLI YAŞAM Dr. Ebru GÜRLEYİK AÜTF Biyokimya AD,2008

2  Sigaradaki zararlı maddeler  Sigara ve hastalıklar  Doktorların “sigara” karşısındaki tutumları

3

4 SİGARADA KAÇ ZEHİR VAR? Sigarada bulunan zehirlerden birkaçı:  Polonyum - 210 (kanserojen),  Radon (radyosyon),  Metanol (füzeyakıtı),  Toluen (tiner),  Kadmiyum (akü metali),  Bütan (tüpgaz),  DDT (böcek öldürücü),  Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),  Aseton (oje sökücü),  Naftalin (güve kovucu),  Arsenik (fare zehiri),  Amonyak (tuvalet temizleyicisi),  Karbon (eksoz Monoksit gazı),  Nikotin  ve 3.885 toksik madde  Sonuç olarak aciğerlerimizde oluşan Katran (asfalt)

5

6 NİKOTİN (Böcek öldürücü)  1 mg Nikotin (toplu iğne başı kadar) insanı öldürmeye veya felç etmeye yeter!!!  Nikotin, sigaranın alışkanlık yapmasına neden olan etken maddedir.  Tütün yaprağı içinde doğal olarak bulunur.

7 KARBONMONOKSİT (egzozlardaki zehirli gaz)

8 ARSENİK (Fare zehiri)  Fare zehri yapımında kullanılır.

9 KADMİYUM  Pil yapımında kullanılır

10 KATRAN

11

12 Bağımlılık Hastalık ve ölüm KarsinojenlerKarsinojenler Zehirli gazlar Tüm kanserlerin %30’u Kronikbronşitlilerin%66’sıKronikbronşitlilerin%66’sı Damar hastalıklarının %13’ü Sigara içme arzusu arzusu Sigara içimi Nikotin KISIR DÖNGÜ SİGARANIN ZARARLARI Peto R et al. Mortality from smoking in developed countries 1950 - 2000: Indirect estimates from National Vital Statistics. Oxford University Press1994

13 Sigara içenler sadece kendilerine değil, çevrelerine de zarar verirler

14 SİGARA VE HASTALIKLAR

15 DOĞRUDAN ZEHİRLEYİCİ ETKİ  Ağız, boğaz, solunum yolları, akciğerlere diş – dişeti hastalıkları amfizem, KOAH, astım...

16 KANA GEÇEN ZEHİRLER  Akciğerden kana geçen zehirli maddeler 15-20 saniyede vücudun tüm hücrelerine ulaşır.  Damar sertliği, kılcal damarlarda tıkanma yapar. cilt kırışıklığı, katarakt, Burger hastalığı gibi…

17 Sigara içen birinin koroner damarı Sigara içmeyen birinin koroner damarı

18 KANSER YAPICI ETKİ  Dudak, dil, larenks, akciğer ve mesane kanserleri başta olmak üzere, barsak, böbrek, meme, uterus, kan kanseri gibi birçok kanser riskini ciddi oranda artırır. (AC Kanseri 20 kat) !!!

19 Sigara içmeyen birinin Sigara içen birinin akciğeri Kanserli Bölge Akciğer Kanseri

20 Ağız Kanseri

21 Larenks Kanseri

22

23 Bizlerden beklenen, insanların yaşamlarını en iyi şekilde sürdürebilmelerine yardımcı olmaktır.  HASTALAR, BİZLERE AYRICALIKLAR TANIR.

24  Tanınan her ayrıcalık, beraberinde ödev ve yükümlülükler getirir.  Bu nedenle tutumlarımızın; Nedenlerini, Sonuçlarını, Üçüncü kişilere etkilerini tanımlamalı ve şekillendirmeliyiz.

25 Doktor ve hastası arasında iyi bir iletişimin kurulmasının, doğru tanı ve tedavi açısından önemli olduğu VE İyi iletişim kurmanın birinci yolunun da karşılıklı güven duygusunun yaratılmasının gerekliliği atlanmamalıdır!!!

26

27 Günlük yaşamımızda SİGARA İÇME EYLEMİ ile nasıl karşılaşıyoruz? İçerek İçilmesinden rahatsızlık duyarak Neden olduğu hastalıkları tedavi ederek...

28  İçtiğimiz sigaranın bireysel sağlığımıza zarar verdiğini biliyoruz  İstemeden solunan sigara dumanının içmeyenlerde de benzer etkiler yapabileceğini, zarar verebileceğini biliyoruz.  ANCAK...

29

30 Sigara ve İstatistikler Sigara içme oranları ürkütücü !!! Sigara içmek, Türkiye’de normal bir sosyal davranış olarak kabul ediliyor.

31

32 Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki doktorların da büyük bir kısmının sigara içiyor olması, sigara karşıtı çalışmaların inandırıcılığını azaltıyor.

33 “DOKTORUN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA!” temeli üzerine kurulan bir hasta-hekim- sağlık çalışanı ilişkisi hastaya sizce ne kadar yarar sağlayabilir?

34 Sigara içen bir hekim, hastasının daha fazla zarar görmemesi için sigarayı bırakmasını sağlamada etkin bir çaba harcayabilir mi? / aktif olarak yer alabilir mi?

35 Hastasına “sigara içme” derken, odasındaki kül tabağı izmaritle dolu olduğunda inandırıcı olabilir mi?  Güven bunalımı, hasta-hekim ilişkisini zedeler; kötü bir ilişki de hastaya zarar verir.

36 Sigara içen bir hekim toplumu sigaranın zararlarından korumaya yönelik tütünle mücadele gibi girişimlerde aktif olarak yer alabilir mi?

37 Hekim davranış ve önerilerinin, hastasının tutumunu belirlemesinde önemli bir rol model olduğu unutulmamalıdır !!!

38

39 TEŞEKKÜR EDERİM...


"SİGARA VEYA SAĞLIKLI YAŞAM Dr. Ebru GÜRLEYİK AÜTF Biyokimya AD,2008." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları