Kuvvet Antrenmanları Genel Prensipler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
ELLE YÜK KALDIRMA VE TAŞIMA İŞLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
ANTRENMAN Bedensel ve psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Kondisyon sporcunun performans durumunun göstergelerinden birisidir. Diğer bir deyişle; organizmanın ve kasların enerji oluşum sürecinin etkileşimi altında.
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
1 SPORDA GÖZLEM VE DEĞERLENDİRME Sporda üst düzey başarıya ulaşmak ilkesinden yola çıkarak; * takımın ve sporcuların antrenmanlarını en iyi şekilde düzenlemek,
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
SÜRAT Tanım: Sporda insanın kendisini en yüksek hızla ( en kısa sürede ) bir yerden, başka bir yere hareket ettirebilme yeteneğidir. Vücudu veya vücudun.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
Raporlama Yapmanın Amaçları 2 -Yapılan çalışmaların sonuçlarını daha net görebilmek -Yapılan çalışmaları geçmiş zaman verileriyle kıyaslayabilmek -Rapor.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 5
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
KİŞİSEL HİJYEN.
Pazarlama İlkeleri.
Sporda Performans Prof Dr Süheyla Ünal.
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
MF/HF ORTA FREKANS YÜKSEK FREKANS.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
İŞYERİNİN ÖNEMİ İşyerleri, emekçilerin bir araya geldikleri, üyelerin örgütlenmeyi, sendikayı hissettik-leri ilk yerlerdir. Sendikaların gücü, işyeri örgütlülüğünün.
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
BASKETBOLDA TEMPOLU OYUN
Öğretimin Uyarlanması
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
BARALAR.
YAYGIN EĞİTİM Yaygın Eğitim: Örgün eğitim sistemine hiç girmemiş
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
VOLEYBOLDA MANŞET, PAS VE SMAÇ TEKNİĞİ ÖĞRENİMİ
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
SÜRAT.
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
TANIMLAMA ve SINIFLANDIRMA
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Oyun İçine Gömülü Öğretim
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Spor Psikolojisi Psikolojik Beceri Antrenmanı.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Sunum transkripti:

Kuvvet Antrenmanları Genel Prensipler Prof. Dr. Ömer ŞENEL Gazi Üniversitesi

TANIMLAR KUVVET: Bir dirençle karşı karşıya kalan kasların, kasılabilme yada direnç karşısında belirli bir ölçüde dayanabilme yeteneğidir. Diğer bir değişle kasın kasılma yoluyla bir dirence karşı koyma özelliğidir. İŞ: Cisim kendisine uygulanan kuvvet doğrultusunda yer değiştirirse fiziksel anlamda iş yapılır. GÜÇ: Birim zamanda yapılan (oluşturulan) iş olarak tanımlanır.

Kuvveti Etkileyen Faktörler Motor ünite katılımı (recruitment) Çok sayıda motor ünite harekete katılırsa kaslardaki kuvvet düzeyi de artmaktadır. 2. Motor ünite ateşleme hızı (oranı) Yüksek motor birim ateşleme hızı, yüksek oranda kuvvet gelişimini desteklemektedir. 3. Motor ünite eşlenmesi (senkronizesi) Çabuk kuvvet veya maksimal kuvvet üretilmesi gereken durumlarda motor ünite eşlenmesi ile çok sayıda motor birim anında etkinliğe katılmaktadır. Motor birim eşlenmesi kuvvet üretme hızı üzerine yüksek bir düzeyde etkide bulunmaktadır.

4. Sinir-kas uyarılarının engellenmesi Sinirsel engelleme, çeşitli kas ve eklem reseptörlerinden (golgi tendon organ, kas iğciği, vs.) alınan kuvvet üretimini engelleyici sinirsel dönütler ile ortaya çıkmaktadır. 5. Kas lif tipi Yüksek yoğunlukta tip 2 (hızlı kasılan) kas liflerine sahip olan sporcuların, yüksek düzeyde kuvvet ve çabuk kuvvet gerektiren sportif aktivitelerde avantajlı olduğu buna mukabil Tip1 (yavaş kasılan) kas lifine sahip olanların ise daha uzun süreli dayanıklılık gerektiren aerobik türdeki sportif aktivitelerde avantajlı olduğu görülmektedir. 6. Kas hipertorfisi Enine kesit alanındaki artış, kas içerisindeki kontraktil birimlerin artışına bağlı olarak kuvvet üretimi potansiyelini artırmaktadır.

KUVVET TÜRLERİ Özel Kuvvet Genel Kuvvet Kuvvetin herhangi bir spor dalına yönelmeden, genel anlamda tüm kaslarının kuvvetidir. Belli bir spor dalının ihtiyacına yönelik kuvvettir.

KUVVET TÜRLERİ Görece (Rölatif) Kuvvet Maksimum kuvvetin vücut ağırlığına bölünmesi Mutlak (Absolut) Kuvvet Bir kasın tek seferde istemli üretebildiği en yüksek kuvvet

KUVVET TÜRLERİ Maksimal Kuvvet Kuvvette Devamlılık Kas sisteminin istemli geliştirilebildiği en büyük kuvvettir. Bir kas yada kas grubunun tekrarlayan bir dirence dayanabilme yeteneğidir. Çabuk Kuvvet Bir kas yada kas grubunun kısa süre içerisinde kuvvet üretebilme yeteneği.

Kuvvet türleri, şiddet ve tekrar sayıları KUVVET ANTRENMAN YÖNTEMLERİ Kuvvet türleri, şiddet ve tekrar sayıları %80-100 1-4 tekrar Maksimal kuvvet %60-70 5-7 tekrar Çabuk Kuvvet %40-50 Kuvvette Devamlılık 8-12 tekrar

Kuvvet Geliştirme Metotları Maksimum Kuvvet metotları, Halter Metodu: Varyasyonları; A) Yük sürekli artar ;(%80-90-100-110) , B) Basamaklamalı artar, (%80-80;90-90;100-100) C)Piramidal: (%80-90-100-100-90-80), D)Dalgalı yük artışı (%80-90-85-90-100-95-100-90.

Seri Metodu Özellikle çabuk kuvvet ve kuvvette devamlılık çalışmalarında kullanılır. Yüklenme ve tekrar sayıları sabittir. Örn; %80 yüklenme ile 5 set 8 tekrar.

Kassal Dayanıklılık Dairesel (circuit) antrenman; 6 egzersiz kısa 9 egzersiz orta 12 egzersiz uzun Progresif ve Ferdi Daireler arası dinlenme 2dk.civarı Daireler arası Nabız 120 atım/dk

İstasyon Çalışması Katılanların sayısına ya da aletlerin sayı ile özelliğine göre değişik alıştırma türleri uygulanır. Değişik Kas gruplarına amaca uygun şekilde istasyonlar kurulur.

Kas Yapıcı Maksimal Kuvvet Antrenmanı Fazla tekrar sayısında az ve orta dirençle çalışılır. Örn; şiddet %40-60, tekrar 8-12, tempo akıcı ve yavaş, set sayısı yeni başlayanlar için 2-4 üst düzey sporcular için 4-6 arasındadır. Set aralarında 1-3 dakika dinlenme verilebilir.

KUVVET ANTRENMANLARININ METODİK SIRALAMASI 1-Vücut ağırlığıyla çalışmalar (şınav,mekik vb.), 2-Eşli alıştırmalar, 3-Hafif ağırlık ve aletlerle çalışmalar (sağlık topları, dambıl vb.), 4-Özel olarak geliştirilmiş makine ve aletlerle çalışmalar, 5-Büyük ağırlıklarla çalışmalar (halter ve özel ağırlıklar), 6-Derinlik sıçramaları.

KUVVET ÇALIŞMALARI YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 1- Kuvvet antrenmanı öncesi amaca göre ısınma yapılmalıdır. 2- Tercihen uygulamalar yardımcı ile yapılmalıdır. 3- Aşamalı artan yüklenme uygulanmalıdır.

4- Doğru teknik öğrenilmelidir 4- Doğru teknik öğrenilmelidir. 5- Nefes alma tekniğine dikkat edilmelidir. 6- Kuvvet gelişimi düzenli olarak peryodik ölçümlerle takip edilmeli . 7- Kuvvet antrenman programları kişiye özel hazırlanmalıdır. 8- Değişen şartlara göre (oyun süresi, saha ölçüleri, taktik anlayış vb.) programlar güncellenmeli.

9- Çalıştırılacak sporcular motive edilmelidir 9- Çalıştırılacak sporcular motive edilmelidir. 10- Beslenmeye dikkat edilmelidir. 11- Antrenmanlar sonrasında sporculara yeterli toparlanma süresi verilmelidir. 12- Yıllık antrenman programı içerisinde düzenli olarak uygulanmalıdır. 13- Yüksek direnç-düşük tekrar, orta diren-orta tekrar, düşük direnç yüksek tekrar prensibine dikkat edilmeli.

Kasın Kasılma Türleri İzokinetik kasılma Statik Kasılma Dinamik kasılma İzometrik Kasılma İç ve dış kuvvetler birbirine eşittir. Kasta dıştan görülebilecek herhangi bir uzunluk değişimi olmaz. İzotonik kasılma Eksantrik ve Konsantrik kasılmanın birlikte yapılmasıyla olur. Bu şekilde kasın hem boyunda hem de tonusunda bir değişme meydana gelir. Eksantrik kasılma Kasılma sırasında eklem açısı büyürken kasın boyu uzar. Konsantrik kasılma Kas kuvvet üretirken eklem açısı küçülür ve kas kısalır.

Dinamik Kasılma Konsantrik Kasılma + Eksantrik Kasılma: İzotonik Kasılma

TEŞEKKÜRLER