Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN"— Sunum transkripti:

1 Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN
REKREASYON VE SPOR Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN

2 SPORU NASIL TANIMLARIZ ?

3 Spor Önceden belirlenmiş kurallara göre, yapılan, rekabet amaçlı yarışma olarak, bedensel hareketler ile yapılan aktivitelere spor, bunu uygulayan kişilere sporcu denir.

4 İdman / Egzersiz Ruhsal ve fiziksel olarak olgunlaşmak veya olgun kalabilmek için, bireysel veya takım halinde ve yapılan fiziksel aktivitelere egzersiz denir.

5 SPOR Amatör Spor Profesyonel Spor

6 Kitle Egzersizi; Herkese açık, öncelikle eğlenmek, dinlenmek, stres atmak gibi nedenlerle serbest zamanlarda yapılan fiziksel etkinliklerdir.

7 Elit Spor; Herkese açık olmayan, yaş ve çeşitli fiziksel özellikler gerektiren, yarışmaya, yüksek performansa ve bunların uzantısı olarak profesyonelliğe giden bir grubu oluşturmaktadır.

8 “Elit sporcu için; hayat sporun bir fonksiyonu iken, kitle sporcusu ( Egzersiz ) / için; spor hayatın bir fonksiyonu olarak görmektedir.”

9 Spor / Egzersiz; insanın emrinde ve hizmetinde olursa “rekreasyonel faaliyet” olarak şekillenir. İnsan; sporun emrinde olursa o zamanda, “spor bir meslek özelliği taşır” ve rekreasyon faaliyetin dışında tanımlanır.

10 “Sanayileşme ve özellikle şehir hayatının olumsuzlukları, stres, kalp-damar ve sinir sistemi hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır”

11 Egzersiz Aktiviteleri; gelişmiş toplumlarda Rekreasyonel bir etkinlik çeşidi olarak, kentsel yaşantının ortaya çıkardığı rahatsızlıkları, kısmen de olsa giderecek bir faaliyet olarak görülmektedir.

12 Spor; Bir rekreasyonel faaliyet olarak bireylerin katılımına göre iki türlü etkinlik grubuna ayrılır.

13 Pasif Katılım: Bireylerin sadece izleyici olarak sportif müsabakalarda bulunmasıdır.

14 Pasif Katılım: Pasif katılım da bireyler için olumlu değerler kazandıran bir rekreatif etkinliktir.

15 Pasif Katılım: Toplum içinde birleştirici bir özellik taşır

16 Pasif Katılım: Bireyin ve toplumun psikolojik boşalımını sağlar.

17 Pasif Katılım: Aynı duyguları taşıyan ve birbirini anlayan insanlar arasında olma duygusu bireyin/ toplumun hayata bağlılığını artırır.

18 Pasif Katılım: Sevinci ve üzüntüyü paylaşabilme duygusunu yaşatır.

19 Pasif Katılım: “Olumlu değerler “ Birleştirici Psikolojik boşalımı Bireyin/ toplumun hayata bağlılığı Sevinci ve üzüntüyü paylaşabilme

20 Aktif Katılım: Aktif olarak, içinde yer alarak spor müsabakalarında bulunma durumudur. Serbest zamanlarda sportif faaliyetlere katılımı tercih etme oranı oldukça yüksektir. Bunun nedeni ise, sporun kişisel ve toplumsal faydalarından kaynaklanmaktadır.

21 Rekreasyonel Sporun Özellikleri Çeşitlilik Özelliği; Çok farklı branşları içerisinde barındırabilmesidir.

22 Rekreasyonel Sporun Özellikleri Değişkenlik Özelliği: İstenilen yerde bir branşın yapılabilmesi.

23 Rekreasyonel Sporun Özellikleri Hareket Özelliği: Ferdi veya grup içerisinde, açık veya kapalı alanda, aletli veya aletsiz yapılabilir.

24 Herkes İçin Spor Kişinin kendi isteği ile beden eğitimi, oyun, cimnastik gibi eğlenceli faaliyetler ile fizik, moral, toplumsal gelişim sağlamak, dinlenme ve eğlenmesine yardımcı olmaktır.


"Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları