TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
YİYECEK ÜRETİM SİSTEMLERİ
Geleneksel Yiyecek Üretim Sistemi Bu sistemde yiyecekler büyük miktarlarda ve geleneksel sistemlerle hazırlanıp pişirildikten sonra servise kadar sıcak tutulmaktadır. Yemeklerin porsiyonlaması mutfakta yapılmakla birlikte kimi zaman konuk masasında da yapılmaktadır.
Geleneksel yiyecek üretim sisteminin; Avantajları Dezavantajları
Pişir ve Soğut Sistemi “sos-vide” Yemeğin hazırlanması, pişirilmesi ve pişirme sonrası hızla soğutulmasına dayalı bir yiyecek üretim sistemidir.
Aşamaları Pişirme Soğutma Depolama Dağıtım Isıtma
Pişir ve Dondur Sistemi Bu sistemde yiyecekler pişirildikten sonra 0 derecenin altında haftalarca veya aylarca saklamak amacıyla dondurulur ve depolanır.
Aşamaları Reçete Geliştirme Pişirme Yiyeceklerin Dondurulması Yiyeceklerin Paketlenmesi, Depolanması Taşınması Yiyeceklerin Yeniden Isıtılması ve Servisi
Pişir-Soğut ve Pişir-Dondur Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları
PİŞİRME YÖNTEMLERİ
YÖNTEM PİŞİRME ŞEKLİ Suda Pişirme Yöntemleri ■ Ön Haşlama (Blanching) ■ Hafif Ateşte Haşlama (Poaching) ■ Haşlama (Boiling / Simmering) ■ Kısık Ateşte Az Suda Pişirme (Brasing) ■ Kendi Suyu İle Pişirme (Stewing)
Buharda Pişirme Yöntemleri PİŞİRME ŞEKLİ Buharda Pişirme Yöntemleri ■ Buharda Pişirme (Steaming)
Pişirme Yöntemleri YÖNTEM PİŞİRME ŞEKLİ Kuru Isıda Pişirme Yöntemleri ■ Izgarada Pişirme (Grilling / Broiling) ■ Fırında Kızartma (Roasting) ■Fırında Pişirme (Baking) ■ Sote (Sauteing)
Pişirme Yöntemleri YÖNTEM PİŞİRME ŞEKLİ Yağda Pişirme Yöntemleri ■Wok İçinde Karıştırarak Pişirme (Stir Frying) ■ Derin Yağda Kızartma (Deep Fat Frying) ■ Az Yağda Kızartma (Shallovv Fat Frying)