Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ."— Sunum transkripti:

1 TRAKYA’NIN BAYRAĞI

2 TRAKYA’NIN TARİHİ

3 GELENEK GÖRENEKLERİ

4 TRAKYA’NIN YEMEKLERİ

5 Bildiğimiz krep: Cizleme Trakya’ya gelince krepe krep denmez, cizleme denir! Un, süt, yumurta, tuz, maya ve su boza kıvamına gelene kadar karışıp tavada ters yüz edilince bildiğimiz krep gibi cizleme oluverir. Yanında tercih ettiklerinize göre tatlı ya da tuzlu tüketebilirsiniz.

6 Lezzeti boyundan büyük: Tekirdağ köftesi “Tekirdağ Köftesi”nin 1920'li yılların başında Selanikli göçmenler tarafından yöreye getirildiği düşünülmekte. Onu diğer köfte çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği ise yapımında kullanılan dana eti kaburgası ve irmik’tir. Piştikten sonra boyu neredeyse yarısı kadar kısalır. Sanıldığının aksine içinde baharat bulunmaz ama gittiğiniz her restoranda acı biberli sos ile servis edilir. Yanında piyaz ve bol köpüklü ayranla lezzetine lezzet katabilirsiniz.

7 Olmazsa olmaz patlıcan: Manca Pek çok kişinin adını Köpoğlu mancası diye bildiği manca? közlenmiş patlıcan, biber ve domatesin sarımsak ve sirkeyle karıştırılmasıyla yapılan bir mezedir. Adı hakkında farklı rivayetler var: Patlıcan mancası, papaz mancası, bağ mancası ve bahsettiğim Köpoğlu mancası gibi gibi… O yüzden hiç karıştırmadan sadece manca desek yeterli olabilir.

8 Mantı deyince gözünüzde canlanmayan: Tavuklu Sini Mantısı Mantı denilince herkesin aklına küçücük Kayseri mantısının üstüne yoğurt ve sos dökülmüş hali gelir ama Trakya’da hiç de öyle değil. Bildiğimiz mantı hamuru açılıp kare kare kesilir, içine pirinç ya da bulgurla karıştırılmış tavuk etleri konup kapatılır. Tüm tepsi dolunca fırında pişirilir ve fırından çıkınca da üzerine sıcak tavuk suyu dökülür. Yanında yine yoğurt tercih edebilirsiniz? ama ayran daha iyi bir fikir olabilir.

9 Ciğerin en leziz hali: Edirne Tava Ciğeri Yolunuz Edirne’ye düşerse ve yemeden dönerseniz kesinlikle pişman olacağınız bir lezzet Edirne tava ciğeri. Ciğer bu hale nasıl geliyor da böyle lezzetli oluyor merak ederseniz kısaca: Trakya’nın verimli otlaklarında yetişen semiz danalardan günlük olarak elde edilen ciğerin zarı soyulup yaprak inceliğinde kesilip damar ve sinirlerden ayrılır. Defalarca yıkanıp kanından ayrılan ciğer sıkılıp karbonatla yoğurulduktan sonra bir gece dolapta bekletilir. Kızartmadan önce una bulanan ciğerler kızgın ayçiçek yağına atılır. Kuvvetli ateşte sadece birer dakika kızaran ciğerler üzerine tuz serpilerek servis edilir.Tava ciğerinin olmazsa olmazı ise yanında servis edilen kurutulup kızartılmış sivri biberdir.

10 Yörenin zenginliği: Kaşarlı köfte Trakya mutfağı en çok da pek çok köfte çeşidini barındırmasıyla ünlüdür. Bazen köyden köye bir mesafede bile farklı lezzette köfte çeşitleriyle karşılaşmanız mümkün. Bunlardan biri de Keşan ve Malkara yöresinde rastlayabileceğiniz Kaşarlı köfte. Kaşarlar köfte malzemesi ile birlikte yoğurulup merdaneyle açılır ve porsiyonlar halinde kesilip ızgarada pişirilir. Aynen satır köftede olduğu gibi koyu kahverengi renk tam kıvamında piştiğini gösterir.

11 Bilenler bilir: Trakya’nın Burma Sucuğu Yılları aşan tecrübesiyle bir kez tadanı tekrar ağırlayan Tekirdağ Malkara yolu üzerinde İnecik’te bulunan pek çok işletme, tüm et çeşitlerinin yanı sıra burma sucuğu ile ünlüdür. Yörede şöhretini giderek katlayan burma sucuklarda teke ve oğlaklardan elde edilen etler kullanılmakta, üretimde izlenen yönteme ait farklılıklar da bu sucukları İnecik’e has kılmaktadır.


"TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları